Skip to main content

Je hebt het vast en zeker opgevangen: de prijzen van woningen met een goed EPC gaan de lucht in. Nu, de hoge prijs van zo’n woning moet je zien als een langetermijninvestering. De prijzen stijgen pijlsnel, zeker van woningen met label A waar veel vraag naar is, maar weinig aanbod. Toch zullen velen genoodzaakt zijn om te kiezen voor een woning met een slecht EPC en deze te renoveren op termijn. Maar het opkrikken van label F naar A kost je al gauw 75.000 euro. Een serieuze investering dus. Daarom enkele tips:

– Sommige banken (en er zullen er waarschijnlijk meer volgen) bieden een EPC-korting aan op je lopende lening wanneer je een nieuw, verbeterd EPC-label kan voorleggen na renovatie. Zo kan je de gemaakte kosten gedeeltelijk terugwinnen.

– Geniet bij renovatiewerken van het verlaagde btw-tarief van 6%. Dit geldt voor privéwoningen die minstens 10 jaar oud zijn en enkel voor werken en leveringen uitgevoerd door professionals. Een grote besparing, maar check zeker of je aan alle voorwaarden voldoet om niet voor financiële verrassingen te komen staan.

– Maak van herstellingswerken gebruik om het EPC-label te verbeteren. Moet je een lek in je dak laten maken? Overweeg dan om het ineens beter te isoleren. Hetzelfde bij gevel- en kelderwerken. Een goed geïsoleerde vloer boven je kelder heeft trouwens een grote impact op de energiezuinigheid. Neem dit zeker in achting wanneer je je woning wil verkopen, maar eerst nog enkele akkefietjes wil aanpakken. Het kan een grote impact hebben op de verkoopprijs.

Nog vragen over het EPC, de impact ervan op woningprijzen of advies hieromtrent bij aan- en verkoop? We staan je graag te woord op Laar 17 in Aartselaar of online via www.vastgoeddesmet.be en www.vanreethvastgoed.be.

Leave a Reply