Skip to main content

Zwemmen in water met een temperatuur van 10°, … of minder. Het gedacht alleen al doet de meeste mensen koude rillingen krijgen. De Boomse ijsberen zijn fan van de warme verhalen van Aansteker, ondanks hun voorliefde voor de kou.

Misschien denk je dat ijsberen allemaal struise, jonge kerels zijn die graag de stoere gast uithangen. Je verandert snel van gedacht als je in het park van Boom, de winterzwemmers leert kennen. Het is een zeer divers publiek van dames, heren, meisjes, jongens, jong en oud, alle maten en gewichten. Het maakte ons benieuwd naar het verhaal achter hun passie voor het zwemmen in koud water.

Twee tachtigers, Guy Van Hemelrijck en Willy De Groof, genieten net van een warme thee en een Elexir d’Anvers in ’t Berenhol, het cafétje van de club. “Ik heb heel mijn leven gezwommen,” vertelt Guy uit Boom. “Als Bomenaar zwom ik vroeger in de kleiputten, maar toen in juni 1976 het openluchtzwembad werd geopend, sloot ik me aan bij de club.” Vanaf 1982 kregen we de toelating van de gemeente om hier ook in de winter te zwemmen.

“We doen het voor onze gezondheid.”

“In de winters van 1984 en 1985,” herinnert Guy zich, “vroor het zwembad helemaal dicht. Om toch baantjes te kunnen zwemmen, lieten we touwen over de lengte van het bad invriezen in het ijs. We konden dan de stroken ijs over elkaar heen verslepen en een zwembaan vrijmaken.” Na de zwembeurt schoven ze de stroken ijs terug op hun plaats en vroor alles opnieuw aan elkaar.

Willy uit Wilrijk sloot 30 jaar geleden aan. Hij beoefende atletiek bij WIBO. Door heupproblemen ging hij op zoek naar een nieuwe sportieve uitdaging. “Tijdens mijn looptochtjes door het park van Boom zag ik de ijsberen rondjes lopen om zich op te warmen. En zo heb ik contact gelegd,” zegt Willy.

“We doen het voor onze gezondheid,” beamen Guy en Willy samen. “Er zijn veel geneeskundige studies over het winterzwemmen,” weet Guy, “en ze zijn unaniem positief. Veel dokters en kinesisten waren en zijn trouwens zelf fervente zwemmers in de club.” “Ik ben nauwelijks meer verkouden geweest, sinds ik ’s winters kom zwemmen,” getuigt Willy. “Het heeft een positief effect op de immuniteit, zolang je het doordacht doet,” zegt Guy, “Dat wil zeggen: eerst fysiek, sportief opwarmen van binnen naar buiten en er geen wedstrijd van maken om het langst in het water te blijven.” “Soms zie ik mensen na hun zwembeurt zo staan rillen dat ze met hun handen geen eitje meer zouden kunnen pellen,” lacht Willy, “Dan ben je te lang in het koude water gebleven.”

Advertentie

“Naast het effect op je immuniteit, is het ook goed voor je bloedsomloop. Bovendien kweek je karakter,” besluit Guy. In ’t Berenhol is het duidelijk dat ook de kameraadschap een belangrijke factor is.

Het valt op dat zelfs gezinnen met kinderen de weg naar het winterzwemmen vinden. We treffen er Flavie uit Antwerpen aan, een meisje van 11 jaar, dat nu sedert haar 10de elk weekend komt zwemmen met papa Johan, mama Caroline, zus Odette en meter Sophie. Wat bezielt een kind van 10 om ’s winters in een onverwarmd zwembad te gaan?

“We zijn vorig jaar gestart nadat ik had gelezen over de gezonde effecten van zwemmen in koud water,” vertelt Johan. “Onze kinderen zijn echte waterratten. In de loop van het jaar zwemmen we ook wekelijks in de Wezenberg en onze vakanties brengen we door op plaatsen waar we in zee kunnen zwemmen, kunnen golfsurfen of suppen,” vult Caroline aan.

Flavie heeft net 3 baantjes gezwommen bij een watertemperatuur van 10,9°, onder het wakende oog van redster, Maud. “Mijn vriendinnen vinden het wel cool dat ik een ijsbeer ben,” lacht Flavie, “maar zelf zouden ze het niet durven. Ik vind het altijd fijn om in het koude water te gaan met mijn ouders, mijn meter en, als het water nog iets warmer is ook met mijn zusje Odette. Als ik precies prikkende naaldjes voel, weet ik dat het genoeg is geweest.” Dat is verstandig, want kinderen hebben een andere ervaring van kou en zouden zonder het te beseffen onderkoeld kunnen geraken.

“Vorige winter heb ik eens gezwommen in water van 1°.”

“Elke keer fotografeert mama mij bij het bord met de watertemperatuur. Voor mijn dagboek,” verklapt Flavie, ”en dan noteer ik hoeveel baantjes ik heb gezwommen en of ik een koude of warme douche heb genomen.” Het is duidelijk dat dit dappere meisje elk weekend staat te popelen om het koude water te overwinnen. “Vorige winter heb ik eens gezwommen in water van 1°,” zegt ze met een brede glimlach.

Winterzwemmen is dus echt voor alle leeftijden, … als je je koudwatervrees weet te overwinnen.

Advertentie

Leave a Reply