Skip to main content

Het lijkt een onmogelijk verhaal maar in het Amerikaanse Pentagon  hangt momenteel een tinnen schotel met daarop het Rumstse wapenschild. Het is een cadeau van het gemeentebestuur dat door de burgemeester aan Martin King werd meegegeven toen die er was uitgenodigd om een lezing te geven over het verhaal van een verpleegster die in de Tweede Wereldoorlog hier tal van Amerikaanse soldatenlevens heeft gered.

Martin King (64) leerde ruim veertig jaar geleden zijn vrouw kennen toen hij met zijn muziekband op tournee was in ons land. Het eerste gesprek tussen Freya Schaerelaecken uit Terhagen en de man uit Schotland zorgde er voor dat Martin uiteindelijk naar België zou verhuizen om hier zijn leven met haar verder te zetten.

Muziek was een hobby voor de man die als historicus aan de kost kwam en komt. Voor zijn beroep ging hij vooral op zoek naar de feiten die zich in ons land tijdens de Tweede Wereldoorlog op de achtergrond afspeelden. Het  bezorgde hem voldoende inspiratie om er meerdere boeken over te schrijven en lezingen te geven.

Het meest in het oog springende verhaal was dat van een zekere Augusta Chiwy. “Ook deze uit Afrika geëmigreerde verpleegster belandde in ons land en speelde een belangrijke rol in de Slag om Bastogne”, zegt Martin. “Ze was een echte heldin die als verpleegster menig soldaat wist te redden en te verzorgen. Haar verhaal inspireerde me om het te boek te stellen en er zelfs een film over te maken.”

Het boek werd een bestseller en de prent werd zelfs met een Emmy bekroond.  Zijn werk zorgde er voor dat hij in Rumst de titel van ereburger kreeg en ook in Amerika door oorlogsveteranen op handen wordt gedragen.

Musiceren doet hij al lang niet meer, maar verhalen over ons roerig oorlogsverleden opzoeken nog wel. Zijn verhaal, inclusief de reden waarom in het Pentagon het wapenschild van de gemeente Rumst hangt is te horen op de Aanstekersite.

Advertentie

Leave a Reply