Skip to main content

Johan De Groof wil op 25 mei virtueel de Mont Ventoux beklimmen. Dit om geld in te zamelen voor de vzw Start 2 Sport Again, die mensen met een beperking aan het bewegen wil zetten. Met de opbrengst van het event wil Johan een nieuwe handbike kopen voor Stijn Lecleir, die er volgend jaar de Ronde van Vlaanderen mee zal rijden.

We volgen hem richting dat mooie doel naar de orthopedische praktijk Van Haesendonck in Leuven. Het bedrijf bestaat al sinds 1957 en groeide doorheen de jaren uit tot één van de grootste orthopedische zaken in België. Orthopedist Bart Willems werkt er al 20 jaar. Sinds enkele jaren maakt hij ook Johan zijn protheses.

Via een arts werd Johan in november 2019 doorverwezen naar Orthopedie Van Haesendonck, na zijn voorvoetamputatie. “De eerste aanblik van een prothese is altijd moeilijk. We overleggen dan samen met de patiënt de voor- en nadelen”, zegt Bart. Na het overleg besloot Johan om bij het Leuvense familiebedrijf zijn protheses te laten maken. “Ondanks Johans tegenslag met het genezingsproces van zijn stomp, zit het nu allemaal goed”, zegt Bart. Johan beaamt dit zelf: “In mijn zoektocht vond ik Orthopedie Van Haesendonck, en het was de enige plek waar ik me meteen thuis voelde.”

Wilskracht en bewegen

Bart benadrukt de rol van mentale kracht bij het aanpassen aan en accepteren van een prothese. Hij wijst erop dat met de juiste ingesteldheid veel bereikt kan worden: “Als de wil er is, kan je ver komen met een prothese. Je moet leren ermee te leven, en vooral jezelf leren aanvoelen.” Hij benadrukt ook dat er achter de meeste succesverhalen een enorme inspanning schuilt, die vaak onopgemerkt gaat.

Naast mentale kracht is ook voldoende beweging van groot belang. “Voor sommigen is ’s avonds even wandelen al voldoende. Beweging is niet alleen goed voor het lichaam, maar ook voor de mentale gezondheid. ‘Mens sana in corpore sano’-gewijs is dat minstens even belangrijk.”

De juiste ondersteuning en prothese is daar in het geval van Johan ook cruciaal. Om te fietsen heeft hij bijvoorbeeld een volledig andere prothese nodig. “Tijdens het fietsen met een prothese kunnen talloze ogenschijnlijk eenvoudige dingen moeilijk gaan, bijvoorbeeld het trappen”, zegt Bart. Johan geeft daarom nauwkeurig zijn bevindingen en moeilijkheden tijdens het fietsen aan.

“Op basis daarvan doe ik aanpassingen aan de prothese. Het is dus iets heel individueel. Elke patiënt en elk lichaam is anders. Maar dat is de uitdaging van onze job die we met plezier aangaan. Want in beweging kunnen blijven is voor ons een basisrecht, en we werken graag mee om dat recht te verzekeren”, sluit Bart af.

Advertentie

Leave a Reply