Skip to main content

Naar goede lokale gewoonte organiseert Reet van vrijdag 11 tot zondag 13 augustus een 65ste editie van haar Lichtfeesten. Om deze feestelijke editie nog specialer te maken, staat dit jaar in het teken van Expo 58. “We willen zo de creativiteit van de bewoners naar boven halen zodat er een leuke variatie is op de jaarlijkse verlichting”, weet coördinator Dieter Wilssens.

Aangezien dit de 65ste editie wordt en de wereldtentoonstelling Expo 58 dit jaar ook 65 jaar geleden is, was de link tussen de twee snel gelegd. Volledig in thema is aan verschillende wijken gevraagd om een land uit te kiezen waarop ze hun versieringen willen baseren. Zo zullen Mexico, Thailand, de VS, Denemarken, Frankrijk, België, Spanje … vertegenwoordigd worden in de straten van Reet.

Lokale samenhang

Al 65 edities lang toveren de inwoners van Reet hun gemeente jaarlijks om tot een verlicht paradijs. Allemaal met veel plezier en respect voor deze lange traditie. “Dat heeft te maken met vzw LSA die daarboven staat en als doel heeft de wijkwerking te optimaliseren”, licht Dieter toe. “350 huizen zijn opgesplitst in 35 wijken, met per wijk een wijkleider die de straten beheert via een soort centrale dienst. Zo houden we een sociaal netwerk in gang dat niet enkel buren, maar ook mensen van enkele straten verder, samenbrengt.”

Om dat al die jaren vol te houden is geen evidentie. Nieuwe inwoners worden ook telkens op de hoogte gebracht van de traditie. “Mensen hier zijn echt fier op hun verzorgde tuin en lichten. Er is geen enkel huis waarvan de tuin onverzorgd is, het ganse jaar door.” Die fierheid zorgt ook voor een verbondenheid binnen onze wijk. “Buiten de Lichtfeesten proberen we mensen ook samen te laten komen tijdens andere activiteiten zoals een nieuwjaarsreceptie of doen we iets rond de komst van Sinterklaas en Pasen.”

Unieke topeditie

Tijdens deze toch wel jubileumeditie, zal er door de link naar Expo 58 een leuke variatie te zien zijn op de traditionele verlichting. “Dat geeft de wandelingen door de wijk dit jaar iets unieks”, gaat Dieter verder. “We bekijken ook nog of we per wijk iets in dat thema kunnen doen van eten en animatie.”

De gekende succesformule met verschillende bars, wandelingen door de verlichte wijk, de oldtimer rally, de retro-lichtkoers, de fotozoektocht, Fun4Kids en Lichtfeesten zingt, maakten van vorig jaar een recordeditie met 21.000 bezoekers! “Ook dit jaar valt dit allemaal opnieuw te beleven, aangevuld met de herintrede van het Duvelterras en een circusschool voor kinderen.” De grote verrassing zijn echter de flashmobs die zowel vrijdag als zaterdag in de wijken uitgevoerd zullen worden. “Daar blijven we voorlopig geheimzinnig over”, sluit Dieter af. “Je zal erbij moeten zijn om te zien wat dat wordt!”

 

De Lichtfeesten zijn volledig gratis te beleven vanaf vrijdag 11 augustus om 19u en eindigen zondagavond 13 augustus met Lichtfeesten zingt op het Middenplein, na de oldtimer rally en retro-lichtkoers. Alle info en het volledige programma vind je op: https://lichtfeestenreet.be/.

Ook het muziekfestival voor jongeren “San Luce” kent een nieuwe editie. Voor info en tickets kan je terecht op www.sanlucefestival.be.

Leave a Reply