Skip to main content

Staat zondag 3 september al omcirkeld in je agenda? Zo niet, dan wordt het hoog tijd! Op die dag wordt de GP Beerens gereden als finale van de SKM Ladies Cycling Cup. Tijdens de kermis op ‘t Laar geniet je van een spannende koers vol Belgische en internationale topbeloften!

Achter de GP Beerens ereprijs SKM staat vzw De Ster van Aartselaar. Die ontstond twintig jaar geleden in de vorm van een memorial voor Stanny Verlooy. Met succes! “We organiseerden toen zelfs een BK en tweemaal een WK voor de nevenbonden”, verduidelijkt voorzitter Staf Van Mensel. Voor Staf werd die jaarlijkse organisatie echter even te veel. Hij nam daarom afstand van het project. “Maar toen zag ik dat het niet meer draaide zoals tevoren en besloot ik, in samenspraak met Stanny ’s zus, om er terug in te stappen. De naam ‘De Ster’ komt van de vroegere ‘Sterfinale’ in Aartselaar, waar onder andere Van Impe ooit nog is komen winnen.”

Vrouwen aan de macht

De eerste drie levensjaren van De Ster werd een interclub voor mannen georganiseerd. Met de opmars van het vrouwenwielrennen sprong de organisatie in 2020 mee op de trein. “Er staan dit jaar 25 ploegen aan de start, goed voor 167 vertrekkers”, geeft Staf aan. “Onze maximum is 175 dus dat is een enorm hoog aantal. Het toont aan dat mensen inzien dat deze cup hun rensters naar een hoger niveau tilt!”

Daar zetten ze bij De Ster namelijk hard op in: het ondersteunen van de ontwikkeling binnen het vrouwenwielrennen. Er staan hier geen wereldtoppers aan de start, maar wel allerlei jong Belgisch talent en teams zoals die van LOTTO, FENIX-DECEUNINCK en UAE development “Ik hamer daarop, want als je grotere ploegen begint uit te nodigen dan valt die functie weg. De doelstelling blijft om de jeugd een kans te geven om door te groeien!” Daarom is de SKM Ladies Cycling Cup ook een van de weinige organisaties die rechtstreeks gesteund wordt door de Belgische Wielerbond.

Het stijgende aantal inschrijvingen wijst er alleszins op dat ze slagen in die opzet. “Er staan in het algemeen ook steeds meer wedstrijden op de kalender en het niveau ligt alsmaar hoger.” Ook wat betreft het prijzengeld steekt De SKM Cup erbovenuit. “Naast gebruikelijke premies en de vergoeding van het UCI valt in het eindklassement 10 000 euro aan prijzengeld te verdienen. De winnares ontvangt ook een uurwerk van Rodania en een cheque van 250 euro bij SKM.”

Advertentie

Parcours en klassementen

De GP Beerens is de finale van de SKM Ladies Cycling Cup, waar reeds 4 ritten voor gereden zijn. Het parcours van de finale zijn 6 rondjes van 22 km lang. “Starten doen we op ‘t Laar ter hoogte van café Derby ”, verduidelijkt Staf. “Via de Bosstraat gaan we naar beneden en via parking 2 komen we de Schorre binnen waar we de buitenkant van de Deltaweide doen en weer naar boven gaan via de muur van Boom. De aankomst ligt in Aartselaar, op de hoek van de Lindelei en de Kapellestraat. Uiteraard passeren we onderweg de ruimere Rupelstreek en zelfs Kontich.”

In totaal zijn er vier categorieën te winnen: algemeen leider, puntenklassement, beste Belgische en beste jongere. Momenteel staat Kelly Druyts aan de leiding in zowel het algemene als beste Belgische klassement. Mieke Dockx loopt voorop in het puntenklassement en Katrijn Declerck mag zich voorlopig beste jongere noemen. Maar wie er uiteindelijk met de effectieve prijzen gaat lopen, zullen we pas zondag weten!

Van en voor het volk

Staf is uiteraard niet alleen verantwoordelijk voor deze succesvolle koers. “We werken hier met ongeveer 200 vrijwilligers die jaarlijks het beste geven van zichzelf”, vertelt hij. Ook voor hen is een succesvolle editie een bekroning voor al het mooie werk. “Ik wil hen alle 200 bedanken, maar zet graag even de mannen van de safety cars extra in de kijker. Paul De Leeuw, Patrick Nauwelaers, Willy Claes en Hubert Smet zorgen er vier dagen lang belangeloos voor dat alles veilig verloopt.”

Naast de vrijwilligers kan De Ster ook rekenen op vele sponsors. “Nissan Beerens, Vastgoed De Smet en Van Reeth Vastgoed zijn er al 20 jaar lang bij, daarom zijn ook zij het apart vermelden waard. Al zijn we uiteraard al onze sponsors dankbaar om dit mogelijk te maken!”

Afspraak dus zondag 3 september, langsheen het parcours om de rensters aan te moedigen, of op de kermis bij ’t Laar waar een groot scherm voorzien zal zijn bij de ingang. De jeugdploegen vertrekken om 10u30. De grote finale start iets later om 13u30 met een voorziene aankomst rond 17u. “Daar zal ook een vipruimte voorzien zijn, alsook de uitvalsbasissen voor de deelnemende ploegen. Voldoende animo verzekerd!”

 

De wedstrijd wordt ook live uitgezonden op SPORT 10, te bekijken via Telenet op kanaal 218, via Proximus op kanaal 137 en via TV-Vlaanderen op kanaal 34.

Meer info vind je op de website www.destervanaartselaar.be of op de Facebookpagina.

Foto’s via Staf Van Mensel (foto 3: zussen en broer Stanny Verlooy)

Advertentie

Leave a Reply