Skip to main content

De leerlingen van het vierde leerjaar van de Gemeentelijke Basisschool Eikenlaar in Reet verzorgen ook dit schooljaar een eigen schoolkrantje. Als start van dit project nodigen ze een journalist uit die ze honderduit interviewen over diens job. Wat vroeger als opstel werd omschreven is voor de negen- à tienjarige jongens en meisjes nu een taak waaraan ze toch heel wat werk hebben.

Tekst & foto’s: Jef Wijckmans

Juf Joyce (4B) en juf Katrien (4A) leiden alles in goede banen. De leerlingen hebben voor de komst van plaatselijk journalist Jef Wijckmans, die ook het team van Aansteker versterkt, een hele resem vragen voorbereid. Daarbij zijn ze vooral geïnteresseerd in welke ‘Bekende Vlamingen’ hij reeds had geïnterviewd. Wanneer het antwoord enkel voor hen wat onbekende(re) namen opleverde, was dit niet meteen een teleurstelling. Omdat andere vragen over sport plots over Reet SK of Rupel Boom bleken te gaan, luisterden (vooral toch de jongens) erg aandachtig.

Op het vlak van sport waren de meisjes duidelijk meer geïnteresseerd in paardrijlessen. En uiteraard ook dansen en de daarbij horende plaatselijke verenigingen en hun danslessen. Iedereen vertelde daarna zelf maar wat graag over het dansfestival Tomorrowland. Hun grote droom is om er binnen enkele jaren zelf naartoe te kunnen gaan. De race om tickets hebben sommigen al gezien bij hun broer, zus of zelfs ouders.

In hun vragenlijstje ging het verder ook over het triestigste en het plezantste moment dat je als journalist kan meemaken om er dan verslag over uit te brengen. Sommigen vroegen zich af hoe een journalist te werk gaat en hoe tekst en fotomateriaal uiteindelijk in de krant of een tijdschrift belanden.

Het was duidelijk dat deze les in voorbereiding op het maken van een eigen schoolkrant voor velen toch iets interessanter was dan het uurtje wiskunde dat hen nog te wachten stond. Sommigen zagen zich aan het einde van het lesuur reeds als journalist in hun latere leven.

Ze poseerden met hun klasgenootjes maar wat graag voor onze fotograaf. Daarbij werd fier een nummer van onze ‘Aansteker’ omhoog gestoken. Daarbij beloofden ze de website zeker in het oog houden in de hoop er zichzelf in te zien staan. Eénmaal thuis zouden ze hun papa of mama vragen het eerstvolgende nummer van Aansteker mee te brengen, wanneer die naar de bakker of een andere winkel zouden gaan waar deze ter beschikking liggen.

Advertentie

Leave a Reply