Skip to main content

Fodiac bestaat al 42 jaar, maar door de coronaperikelen viert het dit jaar pas zijn 40-jarig bestaan. Dat doet de fotoclub tijdens de jaarmarkt in Aartselaar in hun clublokaal op dinsdag 30 augustus 2022. Iedereen is dan welkom om langs te komen en de werken van de leden te aanschouwen.

Een oproep uit 1980 voor geïnteresseerden in fotografie in ‘het krantje’, daar is het voor Fodiac begonnen. “We zijn hierdoor bijeengekomen en op 8 juni hebben we beslist om Fodiac op te richten”, vertelt stichter en secretaris Raoul Heyrman. “Oorspronkelijk heette de club Fodiaca, een samensmelting van foto-dia club Aartselaar. Niet veel later is beslist om er Fodiac van te maken.”

Clubwerking

“Al meer dan 40 jaar komen we in dit lokaal samen om te praten over fotografie”, vervolgt Marcel Antonissen, medestichter en ondervoorzitter. “Maandelijks organiseren we ook een vrij podium waar onze leden vijf foto’s presenteren die gekeurd worden door de medeleden. De kritiek is altijd positief en opbouwend. Belangrijk is namelijk dat je er plezier uit haalt en tegelijkertijd iets kan bijleren. Het blijft tenslotte een hobby.”

“Doorheen het jaar geven we ook lessen, bijvoorbeeld in Photoshop. Daarnaast organiseren we drie keer per jaar een wedstrijd binnen de club voor de beste foto. Elk lid dient dan zijn of haar drie beste foto’s in, een jury beslist vervolgens wie wint”, vertelt Antonissen. “We nemen ook deel aan wedstrijden buiten de club, zoals de interclubwedstrijd van de Rupelstreek”, vult Heyrman aan. “Volgend jaar is het trouwens aan ons om die wedstrijd te organiseren”.

Advertentie

 

Vernieuwd clublokaal

“Een tijd terug was er onenigheid binnen het bestuur en stond de club op de rand van ontbinding. Gelukkig hebben sommige mensen hun schouders onder het project gezet en werd er een nieuwe voorzitter aangesteld”, zegt Antonissen. “Ik heb toen ook voorgesteld om het clublokaal aan te pakken, dat zag er al twintig jaar hetzelfde uit. Samen met een vijftal leden ben ik er twee weken mee bezig geweest. En het resultaat mag er zijn! Iedereen was achteraf zeer tevreden.”

“Momenteel zoeken we wat jonger volk om zich bij de club aan te sluiten, een probleem waar elke fotoclub mee worstelt. Bij deze dus een warme oproep naar mensen die geïnteresseerd zijn, om contact met ons op te nemen of een kijkje te komen nemen tijdens de jaarmarkt in augustus. Met de combinatie van enkele nieuwe enthousiaste leden, een nieuw bestuur en een nieuw lokaal, hopen we zo een nieuwe start te maken om er nog eens veertig jaar bij te doen!”

Advertentie

Tekst: Kobe Nuyens

Leave a Reply