Skip to main content

Wanneer in het Hemelvaartweekend de 1.000 km-karavaan van Kom Op Tegen Kanker weer uitrijdt, zullen daar vier teams van het Rumstse ‘Help is on the way’ bij zijn. Pol Vermeersch en zijn makkers steunen de 1.000 km al voor de tiende keer, maar om vier ploegen in te schrijven moet er wel 22.000 euro ingezameld worden. Het jaarlijkse spaghettifestijn van zaterdag 10 februari moet daarbij helpen.

Het principe van de 1.000 km voor Kom Op Tegen Kanker is even eenvoudig als efficiënt: met je gesponsorde team rijd je in totaal 1.000 km. Elke dag van het Hemelvaartweekend is goed 250 km, onderverdeeld in etappes van 125 km. Al nemen de ferventste fietsers al jaren alleen die 1.000 km voor hun rekening.

“Mijn man Pol nam al enkele jaren met het team van zijn werkgever Randstad deel en droomde er al van bij de start van om ooit zelf de 1.000 km alleen te fietsen”, zegt mede-organisator Nele Verlinden.

“Het startgeld om één team in te schrijven bedroeg toen nog 5.000 euro, maar gelukkig hadden we al heel wat ervaring opgedaan qua sponsoring bij de scouts en de gidsen van Rumst en bij de Rumstse Volksfeesten. Zo gezegd, zo gedaan, in 2015 konden we ons eerste eigen team inschrijven, mede dankzij de opbrengst van het eerste spaghettifestijn ook.”

De naam ‘Help is on the way’ ontleenden de enthousiastelingen aan een nummer van Rise Against. “Toepasselijker kon bijna niet. We vonden het een schitterend nummer en die titel klonk wel goed, omdat Kom Op Tegen Kanker strijdt voor een wereld zonder kanker.”

Het jaar nadien boden zich al direct meer helpers aan zodat het team alleen maar bleef groeien. “Intussen zijn we met enkele tientallen vrijwilligers, die nu al een jaar op voorhand het weekend van het spaghettifestijn vrijhouden en ook helpen bij onze andere activiteiten. Onder hen veel oud-scouts en oud-gidsen met hun kinderen, en familieleden van 8 tot 75 jaar (al dan niet met nieuwe heupen), fietsvrienden en andere mensen die zich spontaan aanboden. En in 2015, enkele maanden na onze eerste editie, werd onze mascotte Fenne geboren. Zij kreeg de 1.000 km met de paplepel ingegeven en is intussen zowat onze meest enthousiaste actievoerder, die elk jaar mee gaat flyeren en intussen ook tijdens het spaghettifestijn helpt. Met carnaval durft ze zich zelfs al eens te verkleden in een bord spaghetti.”

Advertentie

 

Op naar 4 teams

In 2022 en 2023 stond ‘Help is on the way’ al met 3 teams aan de start van de 1.000 km: Pol en zijn broer Toon reden allebei solo de 1.000 km en andere vrienden reden samen ook nog eens 1.000 km.

Zelfs tijdens het coronajaar 2021 stortte de vereniging een recordbedrag van 14.697 euro aan Kom Op Tegen Kanker, hoewel de 1.000 km toen niet doorging. Met de twee ‘alternatieve edities’ tijdens de coronajaren erbij, zijn ze in Rumst dit jaar aan hun tiende editie toe.

“In 2024 staan we normaal gezien weer met een extra team aan de start, want ook Bert Vermeersch, de vader van Pol, zal proberen om 1.000 km solo te rijden. Dat brengt het totaal aan benodigd startgeld wel al op 22.000 euro.”

Dankzij heel wat giften en gulle sponsors en de wijnverkoop van ‘Le Plan Vermeersch’ (de wijnbouwers met dezelfde naam zijn nochtans geen familie) lijkt die droom dichterbij te komen.

Op 10 februari zetten alle teamleden nog eens alles op alles in de Parochiale Kring in Rumst. Iedereen is welkom om een lekkere spaghetti te komen eten tussen 12u en 20.30u. ‘Help is on the way’ hoopt dan stiekem ook dat record te verbreken. In 2023 serveerden ze een recordaantal van 500 borden spaghetti, het dubbele van de capaciteit van onze zaal.”

“Onze motivatie? Die kunnen we helaas niet in één zin samenvatten. Voor onze jubileumeditie pakken we uit met een eigen vlag, waar een aantal van de belangrijkste mensen opstaan waarvoor we dit doen: eigen (groot-)ouders, scoutsvrienden, ouders van onze trouwste actievoerders … helaas komen daar elk jaar mensen bij.”

Info: www.helpisontheway.be

Advertentie

Leave a Reply