Skip to main content

“Golf is een sport waar jongeren met autisme zichzelf kunnen zijn”

In Aartselaar kan je een van de weinige golfclubs in België vinden die een jeugdopleiding hebben waar ze specifiek opgeleid zijn om kinderen en jongeren met autisme te begeleiden. Antwerp Golf School wil dat iedereen van het golfspel geniet. “De prioriteit ligt natuurlijk bij het spelplezier, maar geleidelijk aan gaan we ook hun niveau steeds beter maken”, zegt golfcoach Alain Christiaens.

Bij Antwerp Golf School (AGS) is Alain Christiaens de golfcoach voor jongeren met autisme. Hij is niet alleen een gediplomeerde golfcoach, hij heeft ook cursussen gevolgd om beter les te geven aan jongeren met autisme. “Bij AGS wilden we ons echt verdiepen in kinderen met autisme. Ik heb daarvoor extra cursussen gevolgd die aangeboden waren door Golf Vlaanderen en de Belgische golfbond (PGA).”

“Onze lessen voor jongeren met autisme zijn veel gestructureerder dan onze reguliere lessen”, vult Bie Gys aan. Zij is naast medevennoot ook G-Golf Captain bij AGS. “We beginnen altijd op dezelfde manier, het is steeds dezelfde lesgever en we werken met heel veel visuele hulpmiddelen zoals pictogrammen en aangepast oefenmateriaal.”

“Bij AGS proberen we mensen met autisme te begeleiden in onze golfschool, zodat ook zij plezier beleven aan het golfspel”, gaat Bie verder. “We hebben gemerkt dat golf een heel goede sport is voor mensen met autisme:

  • het is heel gestructureerd
  • er zijn duidelijke spelregels
  • het is buiten in de natuur
  • ze ervaren dat het heel rustig is voor hen
  • het is geen contactsport in tegenstelling tot veel andere sporten
  • je kan het op je eigen tempo volgen.”

“De lessen voor kinderen met autisme zijn meestal in kleine groepen”, vertelt Alain. “We proberen ons te beperken tot 3 à 4 spelertjes. We delen hen ook op qua niveau, zodat iedereen zich goed in hun vel voelt. Ik hoor van de ouders dat de kinderen blij zijn na hun golfles hier. Je krijgt er als coach ook veel dankbaarheid voor terug. Je ziet echt dat als het goed gaat, ze helemaal openbloeien. Anderzijds als het minder gaat, trekken ze zich terug. Dan moeten we snel ingrijpen, zodat ze terug plezier kunnen beleven.”

“We merken dat de deelnemers in het begin heel timide zijn”, zegt Bie. “Naarmate dat het vordert en dat ze meer komen, zien we ze steeds meer openbloeien. Het is echt een sport waar ze op hun eigen tempo zichzelf kunnen zijn en de kans hebben om rustig open te bloeien.”

“Heel het jaar door zijn er gratis initiatielessen voor mensen met autisme. Je kan daarvoor naar het secretariaat bellen en een moment inboeken wanneer het voor hen past. We hebben ook enkele opendeurdagen specifiek voor mensen met autisme”, besluit Bie.

Antwerp Golf School organiseert dit jaar nog twee opendeurdagen voor kinderen en jongeren met autisme (ASS). Inschrijven kan gratis via de website.

  • Zaterdag 15 oktober 2022
  • Woensdag 2 november 2022

Meer informatie via ags.be

Leave a Reply