Skip to main content

Met Lien Van de Kelder (42) en Stijn De Rooster (35) telt het Antwerps stadsbestuur sinds kort twee schepenen met Reetse roots. Aansteker ging eens polsen of ze hun heimat niet vergeten zijn. “Uiteraard niet”, klinkt het in koor wanneer we hen onze microfoon voorhouden.

Lien Van de Kelder en Stijn De Rooster beleefden hun jeugd in de Rupelstreek, meer bepaald in Reet. Zelf kenden ze mekaar eerder niet. Maar daar kwam onlangs grote verandering in. Dankzij het opvallend positief resultaat van hun partij, alsook hun persoonlijk aantal voorkeurstemmen, zetelen ze beiden nu in het Antwerps schepencollege.

Wij polsen naar herinneringen uit hun jaren in de Rumstse deelgemeente Reet. Omwille van hun drukke agenda trekken wij naar het ‘schoon verdiep’ om hen te laten vertellen over hun heimat.

Een boze stiefmoeder en een koekoek

Lien was net geen twee jaar oud, toen ze met haar ouders naar Reet verhuisde. Ze beleefde er haar ganse jeugd, was lid van KLJ en sloot zich ook aan bij de Melodeuntjes. “Muziek heeft me steeds geïnspireerd”, zegt Lien. “Zo stond ik voor het eerst dankzij hen op de planken tijdens een musical, waarin ik een boze stiefmoeder moest vertolken.”

Ook Stijn volgde zowat een gelijkaardig parcours. Hij was wel iets ouder toen hij met zijn ouders in Reet kwam wonen. Stijn werd lid van de 92ste scouts Reet-Aartselaar en kreeg er ‘koekoek’ als totemnaam. En ja, ook hij was met muziek begaan. “Ik kwam als saxofonist terecht bij de Reetse harmonie Sint Cecilia”, herinnert Stijn zich nog levendig.

Advertentie

Van thuis uit werden ze niet meteen de politieke weg op gestuurd. Het was een eigen keuze die in oktober dankzij de kiezers tot een mooi resultaat en uiteindelijk het schepencollege leidde. Toch blijken ze Reet niet vergeten. “We hebben er nog onze ouders wonen en komen er graag”, klinkt het in koor. “Al is dat door de drukke agenda wel minder dan voorheen en dan we zouden willen.”

Ook de Rumstse politiek spreekt hen nog wel aan. Toch is het vooral Stijn die hierover met ervaring kan spreken. “In 2012 kwam ik via Jurgen Callaerts in Rumst op met N-VA”, herinnert Stijn zich. “Het werd meteen een succes en werd ook gemeenteraadslid en na een tijdje zelfs fractieleider. Maar door mijn verhuis naar Antwerpen moest ik die taak overlaten. In de plaats kwam ik als kabinetsmedewerker bij burgemeester Bart De Wever terecht.”

De parallelle lijn met Lien valt in die periode gedurende een aantal jaren weg. “Alhoewel ik als medewerker bij het advocatenkantoor van Johan Vande Lanotte toch ook bij een bekend politicus terechtkwam”, aldus Lien. “En uiteraard waren wij met ons gezin steeds sociaal erg geëngageerd. Logisch dus dat ik bij het socialistische Vooruit terechtkwam.”

Advertentie

Leave a Reply