Skip to main content

Atelier in Beeld is het open atelierweekend voor beeldende kunstenaars dat jaarlijks plaatsvindt in Vlaanderen en Brussel. Dit is het ideale moment om kunstenaars in onze eigen streek te ontdekken. Van schilderkunst tot juwelenontwerp en mixed media. We namen een kijkje in de ateliers van creatievelingen Monique, Ann en kunstenaarsduo Magali en Walter.

Atelier in Beeld is een project van kunstorganisatie Kunstwerkt. Tijdens de open atelierdagen op 13, 14 en 15 mei zetten kunstenaars de deuren open voor kunstliefhebbers. Zo kunnen ze elkaar ontmoeten, nieuwe werken ontdekken en vooral een kijkje nemen achter de schermen.

Monique Hertleer – Schilderkunst

Toen Monique in 2006 door een vriendin werd uitgenodigd om mee te gaan tekenen in een hobbyatelier, werd ze gebeten door creativiteit. “We gingen samen tien lessen proberen in hobbyatelier Schavaebou”, vertelt Monique. “Na een jaar tekenen met pastelkrijtjes, hunkerde ik naar meer en startte ik met schilderen. Tegelijkertijd ging ik naar de academie waar ik leerde werken met acryl- en olieverf.”

Kleur als inspiratiebron

“In een academie krijg je meer tips en word je geïnspireerd door de mensen rondom je. Ook je leerkracht heeft een belangrijk aandeel in je groeiproces. Mijn leerkracht Els Ceulemans probeerde haar kennis en passie over te brengen en dat was voor mij een cadeau.” Monique beschrijft haar stijl als kleurrijk. “Ik ben geïnspireerd door kleur en vorm. Altijd vertrek ik vanuit een felle kleur.”

“Als doek voor mijn eindwerk gebruikte ik de Easy-tenten van muziekfestival Tomorrowland. Ik heb lang geprobeerd de juiste techniek te vinden om de doeken te beschilderen”. Met het kleurrijke resultaat participeerde ze al  aan enkele tentoonstellingen. Dit jaar zullen er zelfs twee van haar werken tentoongesteld worden op het festival zelf.

Online werd Monique beïnvloed door graffiti. Daarom volgde ze een inspirerende workshop bij graffiti-artist Steve Locatelli. “Bij streetart moet je andere technieken gebruiken en de vorm even loslaten terwijl je tijdens het schilderen net focust op de vorm. De grotere bewegingen vind ik fantastisch.”

Kunst is tot rust komen

“Kunst is een soort bevrijding. Mensen vergeten vaak hoe fijn het is om dingen even los te laten. Je kan agressie, liefde en alle stadia van je gevoelens kwijt op een doek”, zegt Monique vol passie. Als voorzitter van de Cultuurraad van Rumst vindt ze het belangrijk dat mensen zich creatief uiten. “Op een paar vierkante meter kan je veel mooie dingen maken. Als er na dit weekend één iemand begint met zich creatief bezig te houden, is het voor mij geslaagd.”

Ann Mampaey – Edelsmeedkunst en juweelontwerp

Nadat haar kinderen opgegroeid waren, zocht Ann iets voor zichzelf waar ze zich creatief mee kon bezighouden. “Van kinds af was ik aan het ontwerpen. Van kledij tot het inrichten van poppenhuizen en het maken van juweeltjes met ijzerdraad en parels. Ik wilde terug een moment voor mezelf en daarom besliste ik om een workshop te volgen. Metaalwerk interesseerde me altijd al, daarom koos ik voor juwelen”, legt Ann uit.

Ann ontwerpt zowel voor haarzelf als in opdracht van klanten. “Ik probeer te luisteren naar het levensverhaal van mijn klanten zodat het ontwerp volledig aansluit bij de persoon. Daarna begint het denkwerk en de ontwerpfase.” Inspiratie voor die ontwerpen haalt ze overal. “Telkens als ik een idee heb, schrijf ik het op. In de auto, tijdens het wandelen of zelfs ’s nachts in het notitieboekje dat op mijn nachtkastje ligt.”

Hart van goud

Oude juwelen tovert Ann om tot een hedendaags pronkstuk. “Vaak brengen mensen oude juwelen binnen die ze niet meer dragen. Ik smelt het goud en voeg eventueel wat extra toe om tot een nieuw juweel te komen. Zo maakte ik al oorbellen met stukjes van een oude broche.” In het atelier wordt er enkel met 18 karaat goud gewerkt. Klanten kunnen de kleur van het goud zelf kiezen: zilver, roségoud, witgoud of geelgoud.

Voor herdenkingsjuwelen kan je ook terecht bij Ann. “Als het gaat om een overleden persoon, vind ik het belangrijk om een gepast juweel te maken dat de persoon weerspiegelt.” Ann geeft familie en vrienden van de overledene de kans om het uitwerkingsproces mee te volgen. “Het is vaak een emotioneel proces omdat mensen hun gevoelens in woorden tonen. Ze zien hoe ik de assen verwerk in het juweel en dit maakt deel uit van hun verwerkingsproces. Het juweel is een houvast voor de rest van hun leven.”

Advertentie

 

Atelier Perbal/Bélibaste – Mixed media

Atelier Perbal/Bélisbaste is de kleurrijke werkplek van kunstenaarskoppel Magali en Walter. “We hebben allebei een groot gevoel voor schoonheid en vinden het belangrijk dat er harmonie is. Beiden groeiden we op in een kunstzinnig gezin. We zijn creatieve plantrekkers”, vertelt Magali. Op aanraden van een vriendin begon Magali in 2018 te experimenteren en te creëren. “Iemand vroeg me om een kunstwerk te maken van een grote draak. Het idee was om de geest van de draak te realiseren. Daarvoor gebruikte ik draad.”

Professioneel wordt de kunst van het koppel benoemd als mixed media, omdat ze verschillende materialen en werkwijzen gebruiken. Zelf beschrijven ze het vooral als beeldende kunst. “Het is een samenraapsel van verschillende materialen, waarin draad altijd terugkomt. We willen niet meteen een kunstwerk maken, maar de geest van iets tonen. Daarom zijn onze kunstwerken transparant. We gebruiken draad op een verassende manier. Na een technisch proces wordt die stijf en stabiel. De doorzichtigheid van de werken maakt ze ook heel fragiel”, legt Magali uitvoerig uit.

Nieuwe creatieve werkplek

Toen Walter ernstig ziek werd, wilde het koppel meer samen doen en het technische en creatieve combineren. “Het oude atelier in de tuin werd afgebroken en er kwam een nieuw, lichtrijk atelier met een huiselijk gevoel in de plaats”, zegt Magali. De ziekte van Walter had ook een effect op Aka Ito, de eerste grote tentoonstelling van het duo. “We vertrokken van een Japanse invloed. Ik maakte rode voetjes in draad. Gaandeweg veranderde het idee van de collectie.”

Momenteel werkt het koppel aan twee collecties. “De ene collectie gaat over de oorlog naar aanleiding van een familieverhaal. Ook het effect van oorlog op kinderen zal te zien zijn in de werken. De collectie zal tentoongesteld worden in de Mechelse kazerne Dossin. De andere collectie gaat over het klimaat, maar mondde uit de omgang van inheemse volkeren met de natuur.”

Magali en Walter leven voor de kunst. “We zitten vaak van ’s morgens tot ’s avonds in ons atelier”, zegt Walter enthousiast. “We zijn altijd afgesloten van de buitenwereld. Daarom is het leuk als je een paar dagen per jaar het tegenovergestelde kan doen. Het werk is voor ons en van ons, maar dit weekend maken we even een moment voor anderen en stellen we onze werken graag tentoon.”

Ontdek alle deelnemende kunstenaars uit de regio via: Atelier in Beeld | 13, 14 en 15 mei 2022.

Advertentie

Leave a Reply