Skip to main content

Vele duizenden basketters, uit Boom en de ruime regio, speelden of spelen nog steeds basket bij deze Boomse ploeg. Afhankelijk van het tijdstip werd sinds 1952 gebasket op zes verschillende locaties en wijzigde de naam van de Boomse basktebalploeg bijna evenveel keer. Op zaterdag 29 en zondag 30 oktober zijn er tal van (sportieve) activiteiten gepland om deze 70ste verjaardag gepast te vieren. Wie op welke manier ook betrokken was of is bij het Boomse basket mag zich in de huidige thuishaven BraxHall (De Schorre) welkom voelen.

De rijke geschiedenis van de club telt ook enkele iconen. Zo was niet alleen acteur Herbert Flack ooit een Boomse basketter, net als voetballer Luc Vinck, maar is ook Mark Koreman (81), voormalig trainer van de nationale damesploeg (1978-1985), nog regelmatig in de BraxHall terug te vinden. In die hal kreeg hij in 2018 het ‘Gouden Truweel’, een soort ‘Life Achievement’ voor zijn inzet voor het Boomse basket waar hij sinds 1956 bij betrokken was. Amper twee jaar geleden stopte hij met actief coachen.

“Eveneens geen onbekende en wat recenter is Bomenaar Herbert Baert, jeugdproduct van het Boomse basket, die met Antwerpen en Bree nationaal basketbalkampioen werd en ook de Beker van België won. Sofie Hendrickx speelde dan weer in Boom van 2011 tot 2014 en zette haar internationale basketballoopbaan verder bij oa. Toulouse in Frankrijk en nadien nog bij het Zweedse Lulea, alvorens ze terug naar België kwam. Sinds 2008 speelt ze bij de Belgian Cats”, legt Sven Van Assche uit, de sinds 2015 voorzitter is van Phantoms Basket Boom.

Advertentie

 

Bob(b)ies

De club, officieel boven de doopvont gehouden in juni 1952 als ‘Bobies’, werd vijftien jaar later omgedoopt tot Boom basketbalclub Boom (BBC) en nog later tot Kangoeroes Boom en gaan sinds 2016 als Basket Phantoms Boom door het leven.

“In die periode was er ook de Noeverse basketbalclub Cluno en Luxora in Boom zelf. Oorspronkelijk werd het Boomse Basket, nu Phantoms, gestart onder de vereniging ‘De Natuurvrienden’. Begin 1952 werd beslist om niet langer onder die naam te spelen. Als waardige Onnefretters (de bijnaam van de Bomenaars), werd voor Bobies gekozen. Het is wel degelijk een verwijzing naar de naam van de hond uit de stripreeks Kuifje. Bobies, duurde maar even, want op de algemene vergadering van 30 juni 1952 werd de vzw De Bobbies opgericht, met als allereerste voorzitter Alfons Baetens”, legt Sven Van Assche uit.

Het ging er in de beginjaren heel amateuristisch aan toe. De thuiswedstrijden vonden plaats op een pleintje in het park, waar nu de tennisvelden liggen. Het verhaal gaat dat de basketkennis niet bijster groot was en wanneer het al eens te koud werd, er een of meerdere jenevertjes aan te pas kwamen.

Afhankelijk van de tijdsgeest, opportuniteiten, (niet) toevallige intermenselijke relaties, enz. kwamen er telkens tijdelijk andere officiële benamingen om het Boomse basket officieel te benoemen.

“Eenzelfde lijn kan je eigenlijk doortrekken op vlak van de locaties. Naargelang de opportuniteiten werd er al zes keer van basketlocatie gewisseld. Zo beginnen ze in 1952 in het Park, daarna ‘in de PTS’, vervolgens achter de Bibliotheek in open lucht, dan op de speelplaats van het toenmalige Boomse OLV-College, om opnieuw achter de voormalige bibliotheek te belanden in de dan ingerichte sporthal, en tenslotte is de BraxHall in De Schorre, zijde Kapelstraat, het eindstation, sinds maart 2017”.

Sportieve doelen

Voorzitter Sven Van Assche begon bij Boom in 1975 te basketten onder invloed van Mark Koreman. “Hij was toen mijn leerkracht. Na wat omzwervingen keerde ik als hoofdcoach terug in 1998. In 2014 werd ik voorzitter en was het de hoofdbedoeling letterlijk sportieve stappen vooruit te zetten. Zo hebben we de driejarenplanningen die we telkens uitzetten bereikt: Dames in eerste klasse, 5 promoties op rij, bekerfinale en Europees spelen. Heren in nationale. Grootse jeugdwerking in de provincie Antwerpen en hebben we al vijf Bekers van Vlaanderen gewonnen. Een van de doelen is nu nog kampioen van België te worden”, legt hij uit.

Inmiddels telt de club liefst 35 ploegen, de zowat maximale capaciteit is bereikt, waarvan 4 heren en 5 damesploegen in de Belgische competitie, twee die meedingen bij de Vriendenclubs en zijn er maar liefst 24 jeugdploegen die trainen en spelen.

Clubrecord

In dit filmpje zijn de Boomse basketters in actie tijdens het paastornooi van 1968. Het speelt zich af op het toen openlucht terrein achter de vroegere bibliotheek aan de Antwerpsestraat, waar nadien de sporthal kwam. Het gaat om de wedstrijd  Boom BC tegen Hermes St.-Niklaas, gewonnen door Boom met 74-41. Spelers zijn onder meer Hugo Soomers, Roger Wernaers, Hugo Keppens, Luc Vinck (ex-voetballer), Rik De Laet, Hubert Van Breedam en Jan Clement. Hubert Van Breedam heeft vermoedelijk nog steeds het scorerecord van de club of 61 punten achter zijn naam in een wedstrijd. Toen was de 3-puntenregel nog niet in voege. In een officiële wedstrijd in België is tot op heden Bert Van Mechelen van RUBO Niel de recordhouder met 77 punten.

Geschiedenis

Wie nog beschikt over foto’s, anekdotes, filmpjes, namenlijsten enz. kan dit nog steeds aan de club laten weten. Op het feestprogramma staat zaterdag 29 oktober, om 20.30u de wedstrijd  Phantoms Basket Boom tegen Brunehaut  (Dames 1e nationale) gepland. Naast enkele vieringen wordt afgesloten met een retro fuif en DJ Wim. Om 14u heeft de basketbalwedstrijd tussen de oude gloriën (mannen) plaats.

Op zondag 30 oktober is er om 15u de wedstrijd  Phantoms Basket Boom  tegen Kontich Wolves (Beker van Vlaanderen). Ook dan zijn er vooraf, vanaf 13.30u, enkele  vieringen en een receptie met onder meer burgemeester Jeroen Baert waar ook vele oud-spelers verwelkomt worden. Na de basketbalmatch is er een feestje met DJ Leen tot 20u.

Advertentie

Leave a Reply