Skip to main content

Nog tot 22 oktober kun je in het Boomse gemeentehuis naar de aparte ‘jaarmarkt’-tentoonstelling Cowlection. Die expo brengt een kleine, wat schrijven we, een zeer kleine selectie van de vele kunstwerken van verzamelaar Gerard van Os met als thema ‘koeien, stieren en ossen.’ Van Os verzamelde immers grote namen als Karel Appel, Herman Brood, Marcel Broodthaerds en Rik Poot.

‘Cowlection’ ontstond lang geleden als grap, toen vrienden en kennissen uit allerlei vakantiebestemmingen souvenirs van ossen meebrachten”, zegt van Os. De succesvolle ondernemer verhuisde een paar maanden geleden samen met zijn echtgenote van Boom naar Spanje. “Later evolueerde dit naar de aankoop van echte kunstwerken met als thema ossen. Vaak leerde ik eerst de kunstenaar kennen, en vroeg ik hen of ze in opdracht een kunstwerk van een koe, stier of os wilden maken. Sommigen deden er twee jaar over, mijn enige criterium was dat ik het mooi moest vinden. Ik ben nooit bezig geweest met kunst als belegging. Als je kunst als een aandeel ziet dat in waarde moet stijgen, ben je fout bezig denk ik. Een van de kunstenaars die ik leerde kennen vertelde me dat hij een kunstwerk had verkocht aan iemand en het bij die man thuis wou gaan ophangen. Eens aangekomen zei de koper dat hij het kunstwerk in de gang mocht zetten want dat hij het in de garage zou stockeren. Dat kan natuurlijk nooit de bedoeling van kunst zijn.”

Advertentie

Nochtans bestaat de ‘cowlectie’ van van Os uit heel straffe namen. “Het is moeilijk om uit al die werken een favoriet te kiezen. Ik heb er ook een deel meegenomen naar Spanje, bijvoorbeeld mijn twee litho’s van Marcel Broodthaers die overbekend zijn als ‘Les animaux de la ferme.’ Er staan verschillende rassen van koeien op. Kinderen zeggen wel eens ‘merken’ tegen dierenrassen. Broodthaers heeft er, als leerling/bewonderaar van René Magritte, automerken onder gezet. Hij heeft dat niet willekeurig gedaan: de kleinere koeien hebben de namen van kleinere auto’s gekregen: Fiat, Volkswagen, Simca. Ik kon de litho’s toevallig op de kop tikken maar geniet er nog elke dag van want als kunst ook nog wat humoristisch is, is dat helemaal meegenomen.”

Een ander werk dat van Os na aan het hart ligt, is de Ontvoering van Europa van Rik Poot. “Ik heb Rik leerde kennen toen hij in Londerzeel woonde, waar ik mijn zaak had. Via Jean-Luc Dehaene die zoals bekend hanen verzamelde en wist dat ik een collectie kunst van koeien en ossen had, kwam ik bij Rik terecht. Ik heb urenlang met hem gefilosofeerd over kunst in zijn atelier in de watermolen. Hij maakte ooit voor de leden van de Europese Gemeenschap in opdracht van Dehaene een beeld als souvenir waarbij er nog 9 extra werden gemaakt en daarvan heb ik er eentje kunnen bemachtigen. Het monumentale origineel staat trouwens op het Provincieplein in Leuven.”

Nog een specialleke is het werk van Herman Brood. Voor een Nederlander met rock ’n roll-gehalte zoals van Os kon er geen Brood ontbreken natuurlijk. “Nochtans heb ik Herman Brood nooit mogen ontmoeten. Wat hij heeft gedaan met een spuitbus, met amper vier lijnen en in kleuren die absoluut niet bij elkaar passen, is fenomenaal. Het verraadt dat hij toch een degelijke artistieke vorming heeft genoten en dat hij minstens een even groot kunstenaar als muzikant was.”

Het lokaal bestuur van Boom is in elk geval blij met de tentoonstelling. “Ter gelegenheid van de jaarmarkt, vullen we de Lombaertszaal van het gemeentehuis dus ditmaal met koeien en ossen”, zegt cultuurschepen Inge De Ridder. “Geen echte prijsbeesten maar wel prijzige kunstwerken met als thema koeien, stieren en ossen. Toepasselijker kan bijna niet. In samenspraak met kunsthistoricus Raf Coenjaerts werd een knappe selectie gemaakt uit de hele ‘cowlectie’ van Gerard. De tentoonstelling toont inderdaad werk van grote namen maar ook van kunstenaars gelinkt aan de Rupelstreek, waaronder Roger Van Bulck (van wie Gerard destijds het huis aan de Bassinstraat kocht) en Hemiksemmenaar Freddy De Vierman. In de inkomhall word je in elk geval al verwelkomd door een monumentale koe in rubber van Serge Van De Put, die ooit voor de Bïennale van Venetië werd geselecteerd.”

De tentoonstelling loopt van zaterdag 8 oktober tot en met zaterdag 22 oktober en is ook tijdens de weekdagen te bezichtigen in het gemeentehuis van Boom.

Advertentie

Leave a Reply