Skip to main content

Ook het lokaal bestuur van Boom heeft opnieuw de Fair-O-Meter ingevuld en daarmee is het engagement als Fair Trade Gemeente op zes belangrijke criteria geëvalueerd. Het gaat over het engagement van het bestuur in samenwerking met lokale winkels en horeca, scholen, bedrijven en organisaties.

Op de tweejaarlijkse zelf-evaluatie scoorde Boom B wat goed is en opnieuw een verbetering tegenover twee jaar geleden.

“FairTradeGemeente is een titel die aangeeft dat de gemeente en haar inwoners eerlijke handel, lokale duurzame landbouw en sociale en duurzame rechtvaardigheid een warm hart toe dragen en er ook effectief werk van maken”, zegt schepen Sven Cools (Groen). Boom is al sinds 2013 zo’n FairTradeGemeente.

Een gemeente moet hiervoor voldoen aan 6 criteria:

  1. Het lokale bestuur steunt en promoot fair trade. Met woorden, en met daden.
  2. Minstens 2 fairtradeproducten zijn beschikbaar in de plaatselijke winkels. En in de horeca worden ze geserveerd.
  3. Lokale scholen, bedrijven en organisaties gebruiken fairtradeproducten en helpen de kennis en betrokkenheid te vergroten.
  4. Een goede communicatiestrategie houdt de campagne levend. Zo voelt iedereen (inwoners, handelaars, organisaties) zich gewaardeerd voor zijn engagement.
  5. Een lokale trekkersgroep van vrijwilligers houdt de vingers aan de pols en zorgt mee voor continuïteit van de campagne.
  6. De gemeente promoot lokale consumptie en productie van duurzame voedingsproducten.

“De herbevestiging van de titel is een ideaal moment om al onze lokale partners en inwoners te bedanken voor hun engagement. Het is tevens een uitgelezen kans om toekomstige partners te engageren of om vrijwilligers te werven om mee hun schouders te zetten onder de lokale acties. Onze ambitie is om binnen twee jaar de hoogste score te halen en een A-gemeente te worden.”

“We worden trouwens een faire gemeente met LEF”, zegt de schepen. “We zetten samen met 193 andere Vlaamse gemeenten en steden de schouders onder die vernieuwde Faire Gemeenten-campagne. Dat is een omslag waarbij de campagne, en de vier stichtende organisaties erachter (Fairtrade Belgium, Oxfam België, Rikolto en 11.11.11), volop willen inzetten op de LEF-principes: lokaal, ecologisch en fair denken en doen.”

“Via de omslag van Fair Trade Gemeenten naar Faire Gemeenten, willen we aansluiten bij andere lokale initiatieven zoals lokale voedselstrategieën, deel-,herstel- en hergebruikprojecten en acties  etc.” stelt Bianca De Wolf, nationaal coördinator. “Fair trade is immers een onderdeel van een groter streven naar een duurzame en eerlijke samenleving. Vandaar de keuze voor de LEF-principes”.

De omslag zal zich geleidelijk ontplooien, met alvast een eerste actie in het verschiet: De  Faire Ronde die op 13 mei in tal van Faire Gemeenten wordt georganiseerd.

Leave a Reply