Skip to main content

Op 1 maart nemen zowat 12 bewoners tussen de 21 en 38 jaar hun intrek in het Toontjeshuis, een nieuwbouw met 14 studio’s, in de Groene Hofstraat 39 in Boom. De rode draad tussen alle bewoners is een vorm van autisme en de drang om op eigen benen te staan, mits externe begeleiding, dankzij vzw Het Boomhuis. Het warme nest verlaten is moeilijk, maar toch iets om naar uit te kijken, luidt het.

Voorzitter van de vzw Het Boomhuis, Hendrik Boey, leidt alles in goede banen, samen met zijn team, de oudergroep. Het concept ‘Toontjeshuis’ is eerder in het leven geroepen na de letterlijke vraag van de ouders van Toon, een jongen geboren met een hersenletsel, hoe het met hem verder moet als ze de zorg niet meer kunnen geven? “In Vlaanderen wachten vele duizenden op een gepaste zorg en ondersteuning. Het Toontjeshuis wil als privé-initiatief in samenwerking met de Vlaamse overheid, een beetje oplossing bieden”, legt hij uit.

9 projecten, 14 studio’s

De vzw Het Boomhuis werd opgericht na een kennismakingsvergadering eind 2022, toen de bouw van het Toontjeshuis in Boom werd toegelicht. Er zijn inmiddels in Vlaanderen zo’n 9 projecten. In Boom gaat het om 14 woonentiteiten, een grote gemeenschappelijke ruimte en een gelijkvloerse verdieping, waar mogelijk bijvoorbeeld een ‘Bistro’ de intrek kan nemen. “Van de 14 studio’s zijn er vermoedelijk 12 ingevuld tegen 1 maart. Onze vzw is al zeker van 5 bewoners en er komen er zo goed als zeker nog 2 bij. De andere vzw BCPA, zou ook een 5-tal autistische bewoners naar dit Toontjeshuis begeleiden. Alles is gebaseerd op solidariteit”, zegt hij.

De vzw Het Boomhuis trekt zich, eens de fase van de toezeggingen van de studio’s achter de rug is, de aankleding en zorg aan van de gemeenschappelijke ruimte. “De bewoners zijn vrij er gebruik van te maken. Ze kunnen er al dan niet samen eten, ontspannen, maar ook gebruik maken van de wasmachine, droogkast, stofzuiger, enz. De zoektocht naar sponsors en donoren en geld-in-het-laatje-activiteiten wordt zeer belangrijk om deze jongeren een blijvende zorg te bieden. Ook jongeren zonder netwerk verdienen alle steun”, zegt hij.

Advertentie

Structuur

De structuur van deze Toontjeshuizen is voor een buitenstaander vrij ingewikkeld. Er zijn overeenkomsten tussen vzw Het Boomhuis en de vzw Woonkade en de bewoners en de verhuurder, maar er is ook inbreng van het Sociaal Investering Fonds (SIF). “Onze zorgpartner is Pegode (Niel), die voor individuele begeleiding en zorg instaan. Voor elke bewoner dienen aparte overeenkomsten rond huur, zorg op maat, enz. gemaakt te worden”, legt Hendrik uit.

Bewoners popelen

Laura De Maeyer (26) en Devin Vranken (33) zijn alvast twee bewoners die er erg naar uitkijken om hun eigen vaste stek in het Toontjeshuis op 1 maart in te nemen.

“Ondanks alle goede zorgen die ik hier thuis elke dag krijg, kijk ik er erg naar uit om meer zelfstandiger te gaan wonen: een eigen vaste stek, meer privacy”, zegt Devin. Beiden zeggen al kennis te hebben gemaakt met de andere bewoners. “We hebben hiervoor een Whatsapp-groepje. We steunen echt op elkaar”, zegt Laura, die zo snel mogelijk wil verhuizen. “Door omstandigheden is het al enkele keren uitgesteld. Nu wil ik dat het echt gebeurt. Op eigen benen staan met wat begeleiding, dat is mijn droom”, zegt ze.

Uiteraard mogen onze ouders en familie hen nog steeds thuis verwachten. “Bezoekjes zullen zeker volgen met etentjes, verjaardagen, enz.”, zeggen ze enthousiast.

De vzw Het Boomhuis is te volgen op Facebook. Of te bereiken via vzwhetboomhuis@gmail.com

Advertentie

Leave a Reply