Skip to main content

Gezondheid en gezelligheid gaan hand in hand, in en rond openluchtzwembad

Voor de ene is het een leuke bende en familie, voor de andere is het een gezondheidskuur pur sang. Eén ding hebben ze allemaal gemeen, een passie voor zwemmen, en dat liefst in open lucht en…in een niet-verwarmd zwembad. Welkom bij de IJsberenclub van Boom (KZCY), die in 2022 precies een eeuw jong is en draait op zo’n 50 vrijwilligers. Voor de club in 1976 in Boom aanbelandde, hadden ze hun vaste stek op het Zuid in Antwerpen en later het Boekenbergpark.

Voorzitter Jo Jacobs, inmiddels al dertien jaar aan het roer van deze Boomse IJsberenclub, windt er geen doekjes om. “Voor ons was corona in vele opzichten een zegen. Het heeft letterlijk onze vereniging een boost gegeven. Toen we in 2015 het Boomse openluchtzwembad, dat op het punt stond definitief te sluiten, voor een deel konden overnemen, telde de club een 200-tal leden. Sindsdien kwamen er jaarlijks zo’n 10 tot 15% nieuwe leden bij. In het coronajaar kregen we er plots ruim 150 leden bij en inmiddels zijn we gegroeid tot een 550-tal ijsberen. Bovendien voerden we de maatregelen tot in de puntjes uit en zorgden we er tevens voor dat mensen af en toe eens veilig uit hun ‘kot’ konden komen. We zijn de oudste ijsberenclub van het land, maar niet de grootste. Gelukkig hebben we nog heel wat groeipotentieel. Zo zijn we op dit moment enkel op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag geopend.”

Toen de club in 2015 letterlijk het Boomse openluchtzwembad van de gemeente in ‘huur’ nam, heeft ze tijd, geld, noch moeite gespaard om de infrastructuur in alle opzichte aan te passen. “De toenmalig aangekondigde lange termijnplanning van aanpassingen is inmiddels volledig uitgevoerd. Er is een nieuwe cafetaria, het ‘Berenhol’, en we staken een nieuwe badkuip in het zwembad, goed voor zo’n 1.000 uren werk. Dat hebben we zonder subsidies volledig zelfstanding gefikst. Klap op de vuurpijl was de haast visionaire investering en aanpassing van de pompen. Hierdoor bespaarden we in een klap 50% op de energierekening. Aan de huidige energieprijzen wordt onze investering in snel tempo terugverdiend. Tenslotte is het project van de mega zandfilter volop bezig en wordt over enkele maanden opgeleverd. Dankzij dit pak investeringen, zijn we nu heel wat jaren gerust en kan ik zeggen dat we ‘future proof’ zijn”, legt Jo Jacobs uit.

Geschiedenis

Eén van de elementen die het 100-jarig bestaan van deze ijsberenclub in de verf moest zetten, is een muur waarop het 100 jaar clubleven in een tijdslijn is uitgezet, opgesplitst in perioden van tien jaar. “Onze IJsberenclub heeft ontegensprekelijk haar roots in Antwerpen. Enkele dokters en een senator zijn gestart met het openluchtzwemmen in 1922 op het Zuid in Antwerpen. Door de bouw van de Kennedytunnel en de Antwerpse ring verdween hun zwemstek en werd verhuisd naar het Boekenbergpark”, zegt de voorzitter.

Door een tweespalt in de vereniging tussen de voor- en tegenstanders van recreatief- en competitiezwemmen verhuisde een deel van de club in 1976 naar Boom. Toen ging het openluchtzwembad in de gemeente open en was het ijsbeer en Bomenaar Herman Malfait die de deal met het gemeentebestuur sloot. Later werd de ijsberenfamilie terug compleet, na de sluiting van het zwembad in het Boekenbergpark.

Zwemexploten

Zwemmend lid Haïke De Vlieger krijgt eveneens een plaats op de geschiedenistijdslijn van de Boomse IJsberenclub. Zij slaagde er vorig jaar in om op iets minder dan 15 uur het kanaal tussen België en Engeland over te zwemmen. Inmiddels is een ander vrouwelijk lid zich aan het opmaken om dit exploot in de zomer van 2023 nog een keer te herhalen.

Ook andere zwemmarathons is de club inmiddels rijk. Zo werd met een achttal leden 7/7 gezwommen, om de 10.000 kilometer te bereiken. Eén van hen Guy Van Hemelrijck (77) vertelt dat hij toen elke dag na het werk het zwembad indook om vervolgens zo’n 2.000 meter te zwemmen. Samen slaagden ze in hun opzet. “Een ander zestal slaagde er in 1997 in om op 24 uur tijd in estafettevorm liefst 101,6 kilometer bij elkaar te zwemmen of een uurgemiddelde van 4,2 kilometer. Ik ben inmiddels een van de ouderdomdekens en al 41 jaar lid. Voor mij is dit koudwaterzwemmen het omgekeerde van sauna. Daar neem je de warmte passief op. Hier moet je eerst door veel bewegen de lichaamswarmte opbouwen om ze dan af te geven, als je effectief in het koude water gaat. Een juiste dosering van opwarmen en niet te lang in het koude water te blijven is cruciaal voor de bloedsomloop”, legt Guy uit.

Advertentie

 

Familiaal en gezond

Roger Arnous uit de Brusselse rand is sinds drie jaar lid. “Voor mij is het heel duidelijk. Voor drie jaar was ik bijna de hele winter regelmatig ziek van griepjes tot verkoudheden. Sinds ik hier intensief ben beginnen ijsberen heb ik daar nauwelijks of geen last meer van. Mijn immuniteitssysteem heeft hier letterlijk een boost gekregen.”

Voor Greet uit Boom, net geen 40 jaar lid, is het belangrijk dat je in deze club jezelf kan zijn. “We begonnen te zwemmen in familieverband, zoals er hier nog veel zijn. Samen sporten en nadien genieten van de gezelligheid in deze familieclub, dat vind ik minstens even belangrijk dan het louter sportieve, zeg maar een gezonde levensstijl.”

Wonderbaarlijke genezing

Het strafste verhaal heeft Jo Offeciers (72), inmiddels 33 jaar fervent ijsbeer, voor ons in petto. “Ik was in mijn jeugd verwoed met judo bezig. Ik had me gespecialiseerd in ‘vallen’ zodat ik me liet gebruiken door anderen om hun worpen te leren en te verfijnen. Op een dag liep het compleet mis en was ik half verlamd. Ik heb toen bijna een jaar in mijn bed gelegen. Op een bepaald moment ben ik beginnen zwemmen in Mortsel. Daar is mijn liefde voor het zwemmen en de waterpassie gekiemd. Bovendien maakte ik dankzij het zwemmen terug stappen voorwaarts wat de revalidatie betreft. Ik kweekte terug spieren en kon uiteindelijk terug wandelen. Omdat het in de zomerperiode in het zwembad heel druk werd, was ik uitgeweken naar het openluchtzwembad van Boom. Toen ik hoorde dat je ook in de winter er kon zwemmen en er zwemclub was, heb ik me aangesloten”, vertelt hij. Pas later stelde hij vast dat in de winter het water letterlijk niet verwarmd werd. Inmiddels is hij elke woensdagnamiddag met (klein)kinderen en plus-kinderen in het Boomse park te vinden om er een familiale zwempartij van te maken. “Nadien met z’n allen in de cafétaria, heerlijke momenten,” zegt hij. Het blijft voor hem puur recreatief. Aan het wedstrijdzwemmen doet hij niet mee.

“Het wedstrijdzwemmen wordt maar door zo’n 2% van de clubleden beleefd, de overgrote meerderheid houdt het bij het recreatieve zwemmen”, zegt voorzitter Jo Jacobs. De club heeft ook een uitstraling op heel wat bedrijven, al dan niet uit de buurt. “Heel wat bedrijven organiseren hier een dagje koudwaterzwemmen. Deels als teambuilding en anderzijds omdat het echt wel heel gezond is. We zien dat er dan telkens wel enkele mensen later effectief lid worden”, luidt het.

Mon de Ijsbeer

Eén van de leden die het langste lid is, is Luc Huysmans. Hij is al 51 jaar lid en zwemt van zijn tien jaar. De ijsbeermascotte die via crowdfunding afgelopen jaar door de club is aangekocht, kreeg de naam ‘Mon’. “Niet toevallig, want Mon Van Kerckhove is met zijn 88 lentes niet alleen het oudste lid, maar ook altijd ‘werkend’ lid geweest. Zo maakt hij vandaag nog steeds deel uit van het bestuur en heeft hij als enige van de club ook in Antwerpen gezwommen”, weet Jo Jacobs.

In de nabije toekomst zullen de Boomse IJsberen een deel van hun terrein moeten delen met de Boomse korfbalclub (KC Boom). Het zwembad vooraan op het terrein wordt immers opgevuld en er wordt een korfbalterrein aangelegd. Jo Jacobs kijkt al uit naar de win-win-situatie. Ik ben er zeker van dat ook daar leden zich zullen laten verleiden om het ijsbeer-zwemmen een keertje te proberen”, besluit hij.

Info: www.ijsberen-boom.be

Advertentie

Leave a Reply