Skip to main content

De 52-jarige Braziliaan Samuel Dos Santos kwam in 2012 als politiek vluchteling naar België. Voordien was hij Vice-President van een bedrijf in Brazilië. Hij schoolde zich in België via de VDAB om tot zorgkundige en logistiek helper. Deze activist in hart en nieren heeft inmiddels de Belgische nationaliteit en verheerlijkt ons zorgsysteem waar hij nu deel van uitmaakt bij woonzorgcentrum Zonnewende in Aartselaar.

Een man met vele gezichten, maar zeker één dat blijheid en geluk uitstraalt. “Die vibes wil ik bij de ouderen overbrengen. Ik zuig hier positieve energie op.” Hij nam recent ook een CD op, waarin hij in eigen gemaakte teksten zingt over de corruptie in Brazilië, over ‘samenleven’ en over ‘celebrating the life’.

Op zijn zachtst uitgedrukt is Samuel Dos Santos in vele opzichten een bijzonder man. Bij het begin van het gesprek zegt hij dat zijn naam ook een beetje Samuel SHAEL is. Shael staat voor Sustainability (Duurzaamheid), Humanity (menselijkheid), Amor (liefde), Education (onderwijs) en Liberty (vrijheid). In Brazilïe ging hij met dit vijfletterwoord het gevecht aan tegen de corruptie en de verregaande politieke bemoeienissen van de overheid. “Ik probeerde het bij de mensen als een nieuwe beweging door te geven. Spijtig genoeg werd een en ander politiek gerecupereerd, zoals het meestal gaat. Ik hoop ook dat ik via de democratie, die Europa is, erin slaag om zoveel mogelijk mensen die boodschap te brengen”, zegt hij.

Hij was toen ook al Vice-President van een Braziliaans bedrijf dat scan- en echografie-toestellen ontwikkelde met Europa en China als afzetmarkt. “Zo hebben we de echografie op punt gezet, waar we vanaf de anus het eerste deel van de darmen 360° in beeld brengen. Deze techniek wordt vandaag de dag niet alleen bij mensen, maar ook bij grote dieren gehanteerd”, vertelt hij.

Braziliaanse inburgering

Toen de Braziliaanse bodem hem te heet onder de voeten werd en hij absoluut een boek wou schrijven rond zijn beweging ‘SHAEL’, zakte hij als politiek vluchteling naar ons land af. “Dat was een welbewuste keuze. Het centrum van Europa en een land met een grondwet die ook gerespecteerd wordt. Vooral de vele mogelijkheden die je hebt om het sociaal welzijn op te krikken verbazen me nog elke dag.”

Hij voegt er in één adem aan toe dat de Belgische inburgeringscursus hem ongelooflijk veel heeft geleerd en deugd heeft gedaan. “Dat plan en die inhoud om een land te leren kennen zou voor iedereen verplicht moeten zijn. Als ik er ooit in slaag om de Brazilianen met zo’n ‘inburgering’ in hun eigen land te confronteren, zullen er velen hun ogen opengaan en zullen ze niet zo maar alles slikken, wat ze nu (moeten) doen. Ik heb het niet over de midden- en de hogere klasse, maar wel over de 65% Brazilianen die als ‘volksmensen’ door het leven moeten en weinig of niet gestudeerd hebben.”

Burn-out

“Toen ik in Brazilië werkte en woonde, heb ik er nooit ook maar een moment aan gedacht dat ik voor oudere mensen zou zorgen, laat staan in de zorg zou terechtkomen. Het was pas toen ik hier was en de vele mogelijkheden van de zorg zag en leerde kennen, dat mijn hart en rede zich hiervoor openstelde. Ik was eerst werkzaam als klusjesman in een school en heb me dan via een cursus bij de VDAB omgeschoold tot zorgkundige. Ik heb 700 uren stage gelopen. Tussendoor heb ik drie jaar lang de palliatieve zorg van een Gents professor op mij genomen”, legt hij uit. Tussendoor liep hij na een stevig ongeval als klusjesman ook een burn-out op en was het knokken om terug te komen.

Advertentie

 

“Ik ben nu helemaal terug”, zegt deze immer vrolijke man die tegen elk personeelslid of inwoner van het Aartselaarse rust- en verzorgingstehuis Zonnewende een goeiedag of een aardig woordje zegt. Hij werkt er sinds eind vorig jaar met een vast contract. “Als ik hier nog maar een halve voet binnenzet, dan is mijn dag al helemaal goed. Ik mag hier slechtgezind toekomen, maar eens binnen, zuig ik me vol met de positieve vibes, zodat ik de hele dag die mensen kan bedienen op al hun vragen en zorgen”, legt hij uit.

Zelfkennis

Deze duivel-doe-al is bezig met het eten brengen en afruimen tot en met de mensen verschonen waar het moet. “Dat klinkt raar maar dat is superbelangrijk dat je dit allemaal met heel veel inzet en liefde doet. Je kan bij wie je een pamper vervangt, hem of haar niet half verschonen. Ik denk altijd bij mezelf, hoe zou ik het zelf willen, alvorens ik zelf zou content zijn”, legt hij lachend uit. Hij doet dit ook met veel respect voor deze mensen. “Het zijn deze generaties die mee dit land hebben opgebouwd en ervoor gezorgd dat deze zorg in principe zo goed als voor iedereen bereikbaar is. In Brazilië zijn zulke rusthuizen alleen voor de happy few”, zegt hij.

Vrijheid, blijheid is Samuels motto. Dat geeft hij ook de mensen al zingend mee. “Inderdaad, er gaat hier geen werkdag voorbij of ik heb mijn repertoire gezongen. Als ik ‘Laat de zon in je hart, ze schijnt toch voor iedereen, geniet van het leven….’ begin te zingen, dan zijn ze direct allemaal mee. Dan ben ik echt helemaal mezelf, ik werk letterlijk met veel plezier. Ik had nooit gedacht dat ik zo graag mensen zou helpen, ik heb letterlijk geduld en liefde voor mensen ontdekt bij mezelf. Van een carrièreswitch gesproken”, lacht hij. “Ik ben nu pas volledig mezelf”.

Zang en muziek

Zang en muziek is dan ook een passie die Samuel niet kan loslaten. “Ik heb nu twaalf liedjes geschreven en er muziek op gezet. De CD is net opgenomen en gaat officieel verkocht worden vanaf 21 juli, de nationale feestdag”, zegt hij lachend.

De twaalf liedjes zijn in het Portugees, Engels en zelfs de Nederlandse taal doet mee. Dat gaat dan van liedjes met als titel ‘Sociotropico’ over ‘Celebrating the life’ tot ‘Samenleven’. Eén van de liedjes bestaat uit zes strofen, één voor elk van de pijlers die de Vlaamse overheid in haar politieke plan ‘samenleven’ heeft, dat afloopt in 2050. Er zijn op deze nog uit te brengen CD liedjes opgenomen die inmiddels al 30.000 keer gestreamd werden.

In al deze liedjes zit een sociaal geëngageerd verhaal verweven op vooral dansbare, maar ook zeker vrolijke muziek.

Zijn deel van de opbrengst van mogelijke optredens en van de CD gaat integraal naar een vzw. “Met deze vzw wil ik mensen kunnen helpen op vele gebieden. De concrete invulling moet nog komen en we hebben hiervoor ook een crowdfunding opgestart”, besluit Samuel enthousiast.

Advertentie

Leave a Reply