Al meer dan twintig jaar organiseert de gemeentelijke academie voor Muziek en Woord Boom, met ook vestigingsplaatsen in Rumst en Puurs-Sint-Amands, muzieklessen voor kinderen en jongeren met een verstandelijke en/of fysieke handicap of leerstoornis. Of een mooi alternatief voor de ‘gewone’ muziekopleiding, waar ruim 20 jongeren en volwassenen wekelijks naar uitkijken. Gestart met 1 krijgen ze nu al 7 uurtjes les.
Foto’s: Jan Boey
Boom mag op dit vlak best als baanbrekend voor Vlaanderen worden aanzien. Toen in 2000 het idee op tafel kwam, om voor deze bijzondere leerlingen eveneens een klasje te maken, werd het gemeentebestuur mee enthousiast gemaakt. Er stond immers een prijskaartje tegenover, want het Vlaams gesubsidieerd onderwijs heeft hiervoor geen budget. “Nog niet, maar we hebben hoop. Het idee van extra uren hiervoor, ligt nu al twee jaar op het bureau van de onderwijsminister, wachtend op zijn handtekening. Zoals het er nu naar uitziet, zal het nog niet voor het nieuwe schooljaar zijn”, legt directeur Caroline Van Dyck uit.
Van 1 naar 7 uren
Ruim twintig jaar geleden werd met een uurtje per week gestart. Inmiddels zijn er zeven uren die vast in het uurrooster van de Boomse vestiging in de Hospitaalstraat worden gegeven. Lesgeefster en muziektherapeute voor dit Buitengewoon MuziekAtelier (BMA) is Linde Verschelde. “Ik heb inmiddels zowat 25 jaar ervaring in deze sector. Mijn hoofdjob is in een dagcentrum voor mensen met een verstandelijke en soms ook lichamelijke beperking op twee locaties. Zij hebben wel geen gezamenlijk optreden elk jaar, zoals in de muziekacademie, omdat we hier vooral orthoagogisch en therapeutisch te werk gaan bij middel van muziek en muziekinstrumenten”, legt ze uit.
Anouck De Roeck (49) is al vijf jaar vaste leerlinge bij Linde en is van plan te blijven. “Ik heb de liefde voor muziek thuis meegekregen. Er stond altijd een piano waarop ik tokkelde. Toen mijn zus me meenam naar een concert, wou ik absoluut ook les volgen. Noten echt lezen lukt niet zo goed maar met de kleurencodes van juf Linde lukt het wel. Het is echt een hele toffe”, legt ze uit.
Individueler werken
“Sinds corona 2000 kan ik ook individueel werken en is het nog meer ‘muziek op maat’. Zo kan ik ongestoord minstens 20 minuten individueel per leerling uittrekken. Soms doen we muzieklessen met twee, zodat dit veertig minuten wordt”, legt Linde enthousiast uit.
Vervolgens demonstreert ze op de marimba en het slagwerk op welke manier ze de leerlingen de noten laat spelen, want ze lezen lukt lang niet voor iedereen. “Door de noten te kleuren, leer ik hen in een bepaalde volgorde te spelen. Dezelfde kleuren staan ook op de toetsen van de piano of de marimba. Voor het slagwerk heb ik gekleurde cirkels in papier, die ik op de verschillende trommels leg, zodat ze ook hier de ‘kleurvolgorde’ kunnen spelen. Ook met gekleurde belletjes wordt gewerkt met een gelijkaardig doel”, zegt ze. Het is oefenen en leren op een speelse, praktische manier, met behulp van eenvoudige instrumenten. “Het theoretisch aspect wordt tot een minimum herleid. Lezen en of kunnen schrijven is niet echt nodig. Als ze maar muzikale interesse hebben”, zegt ze.
Caroline Van Dyck vult aan: ”Linde is een multifunctionele docente. Neem dit ook maar letterlijk, zeker voor wat het bespelen van muziekinstrumenten betreft. Ze bespeelt er heel wat: piano, slagwerk, marimba, gitaar, ukelele, mondharmonica, viool, enzovoort, tot groot jolijt van de leerlingen die individueel een muziekinstrument mogen kiezen”.
Allen samen
“We vinden het ook belangrijk dat deze cursus gewoon in de Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord plaats heeft, waardoor de leerlingen van de buitengewone muziekklas les volgen in dezelfde school als hun leeftijdsgenoten zonder beperking”, zegt ze.
Om het financieel draaglijk te maken voor de ouders komen verschillende omliggende gemeenten tussen bij het inschrijvingsgeld van de leerlingen. Boom, Rumst, Puurs-Sint-Amands en Schelle betalen per leerling in het BMA 200 euro van het 250 euro inschrijvingsgeld terug.
Kinderen vanaf zes jaar kunnen in de loop van september deelnemen aan een proefles. “Zo krijgen we meteen zicht op hun kunnen om ze in te passen in de juiste groepjes. Deze proeflessen zijn er trouwens voor alle leerlingen die willen kennis maken met de kinderacademie, nootstudio, het woordatelier en alle instrumenten. In principe kan je inschrijven tot 30 september. Naast de hoofdvestiging in Boom zijn er vestigingen in Puurs, Ruisbroek, Breendonk en Reet-Rumst”, weet Caroline Van Dyck.