Skip to main content

Wanneer we nu met de auto naar Brussel willen, zijn er voldoende routes beschikbaar om er te geraken. Soms vlot, soms iets minder vlot. Maar het was ooit anders. Voor de aanleg van de Boomsesteenweg verliep het vervoer tussen Antwerpen en Brussel voornamelijk per schip, via de Schelde, de Rupel en het kanaal Brussel-Rupel.

De bouw van de Boomsesteenweg startte in 1763 en door haar gunstige ligging vestigden zich al snel verschillende industrieën langs de steenweg. Door de toenemende drukte besliste het leger in de jaren 50 van de vorige eeuw om twee baileybruggen (tijdelijke noodbruggen) te bouwen om het vlot verkeer te garanderen, onder andere met het oog op expo 58. De ene brug kruiste de spoorlijn, de andere de Jules Moretuslei.

De piepende baileybruggen, of kemelbruggen, als referentie naar de bulten van een kameel, werden echter niet door iedereen goed ontvangen. Het leger besloot in 1968 om de brug weer af te breken en in de plaats een betonnen viaduct van 1740 meter te plaatsen. Die fungeert nu als een soort snelweg boven de Boomsesteenweg en werd afgerond in 1970 met een grootse inhuldiging.

Op de oude foto zie je aan de rechterkant de oude coca-colafabriek, waar nu de Delhaize van Wilrijk staat. Erachter ligt de site van de federale politie, toen nog de rijkswacht. In de verte zie je ook nog één van de twee baileybruggen liggen.

Foto’s: Kring voor heemkunde Wilrica & Jef Mampaey

Advertentie

 

Leave a Reply