Nog steeds in de ban van het dubbele jubileum van de bermen van Mortsel en Wilrijk organiseert gebermte op 21 en 22 oktober de gloednieuwe bermwandeling ‘De Groei van De Berm’. Historische deskundigen en boomverzorgende meestervertellers nemen inwoners van Wilrijk en Mortsel op sleeptouw. Maar er is meer! Tijdens de wandeling staan er enkele theatrale verrassingen je op te wachten!
In 2022 was het 100 jaar geleden dat de voormalige spoorwegbermen in Wilrijk (Prins Boudewijnlaan) en Mortsel (Krijgsbaan tot Klein-Zwitserland) werden gebouwd en in gebruik genomen. 50 jaar later stopte de spoorweg en groeiden de voormalige bermen uit tot een 3,2 km lange groene natuur- en wandeloase in de dichtbevolkte zuidrand van Antwerpen. Gemeenschapsinitiatief gebermte wenst de bermen beter zichtbaar te maken als waardevolle stukken natuur in de stad en op zoek te gaan naar manieren om natuur en cultuur te verbinden.
Theaterwandeling
‘De Groei van De Berm’ is de eerste van een reeks activiteiten die de honderdste verjaardag van de bermen als waardevol ecologisch erfgoed vieren. Het valt onder ‘Als Bermen naar Schapen kijken’, de werktitel van een onderzoeks- en creatieproces dat WilderNesten, de vzw achter gebermte, en theatermakers de Nieuwe Bazaaar voor gebermte in 2023 en in 2024 opzetten.
Drie bermwandelingen waarvan ‘De Groei van De Berm’ de eerste is, zullen de grondstof aanreiken voor een theatervoorstelling die in september/oktober 2024 aan het publiek en aan scholen voorgesteld zal worden. Want tijdens de toch krijgen de wandelaars niet alleen anekdotes te horen, ze worden ook vergast op en verrast door meerdere speels theatrale en muzikale ingrepen: een teletijdmachine proof stationschef en kaartjesknipper, een bareel, een trein en een heus bermlied.
In goede handen
Marc Van Noey en Carl Firens van de Heemkundige Kring van Mortsel nemen je tijdens de wandeling mee in de geschiedenis van Mortsel en Wilrijk met de berm als gids. Maak je klaar voor feitenkennis doorspekt met historische anekdotes over industriële expansie, afgebrande bruggen, eigenzinnige conducteurs en meer.
Boomverzorgers Erwin Vermuyten en Stijn Vervoort delen bovendien hun verwondering en kennis over dit 3,2 kilometer lange unieke stuk natuur in de stad. Ze klommen als kind al in de bomen van de berm en doen dit nu als beroep in binnen- en buitenland. Ze zullen het hebben over wiegende wilgen, oksels en vertakkingen, pubers en geduldige senioren.
De wandeling start telkens op het grasveld aan het kruispunt van de Prins Boudewijnlaan en de Frans Van Dunlaan in Wilrijk. ‘De Groei van De Berm’ wordt vier maal georganiseerd: op zaterdag 21 en zondag 22 oktober, telkens om 11u en om 15u. Elke wandeling duurt ongeveer twee uur en sluit af met een streepje live-muziek, een drankje en de mogelijkheid om wat na te praten.
Wandelaars die moeilijk te been zijn, kunnen op vervoer rekenen om terug naar het startpunt van de wandeling gebracht te worden. Ondertussen hebben al meer dan 120 mensen zich ingeschreven.
Wie er nog bij wil, schrijft zich dus best snel in via dit formulier.