Skip to main content

Café De Koophandel, het oudste van Boom, blijft het kloppend hart in de wijk Noeveren in Boom. Het is de plek die nooit ontbreekt op een feestaffiche. Ook nu niet met Noeveren kermis, een jaarlijks volksfeest met de hulp van zeven lokale verenigingen. 

Tekst en foto’s: Jan Boey – Audio: Tiber De Wilde

Café De Koophandel in de wijk Noeveren, een authentiek café van de steenbakkers van weleer, bestaat als gebouw vermoedelijk al van voor het ontstaan van België en is al meer dan honderd jaar in familiehanden. “We lachen er soms mee dat het familie was van het zevende knoopsgat, maar het was familie. Eén van de dochters van Mieke ‘de schele’, de zus van de grootmoeder van René Lauwers, kocht in 1920 het café over. Tot op het jaartal weten we het niet zeker, maar er staat al zeker meer dan 110 jaar een tapinstallatie”, zegt Sheila Lauwers (45) die acht jaar geleden, de tap van haar moeder, Maria Goudry, overnam. Maria steekt nog steeds een helpende hand toe, als het nodig is.  

Het café ligt wat verdoken tussen ringovens en vergane steenbakkersglorie. De Koophandel overleeft alles in de buurt. “In 2006 moest mijn vader René Lauwers om milieuredenen, de laatste steenbakkerij op Noeveren sluiten. Omdat ik vooral niet wou dat het laatste steenbakkersrelict van de familie, café De Koophandel, zou verdwijnen of een modern café zou worden, heb ik het overgenomen,” zegt Sheila. 

De koophandel blijft daardoor authentiek. Inclusief barsten in de vloer van een aardbeving, de jukebox (een echte Rock Ola van 1956), allerlei snuisterijen en fotokaders uit vervlogen tijden, tot een toog en tapinstallatie die je nergens meer kan vinden. 

Noeveren Kermis 

In de jaren tachtig werd Noeveren Kermis terug opgestart. Eerst kleinschalig, maar vandaag valt er heel wat te beleven. Tussen zaterdag 15 juni en zondag 23 juni staan een heleboel festiviteiten gepland. Het gaat om muzikale optredens, volksspelen, meetschieten, kaartwedstrijd, Patershol met streekbieren, volksrestaurant enz.  

Sheila wil ook nog de leuke anekdote kwijt van een dame die in het volksrestaurant een biefstuk bestelde.  “Super bien cuit, stevig doorbakken, zoals een lap leder, zei ze. De keuken nam het letterlijk en serveerde een schoen. Hilariteit alom. Nadien kreeg ze uiteraard haar biefstuk, maar het is een verhaal dat elk jaar wordt bovengehaald”, zegt ze. 

Alle info op facebook. 

Advertentie

Leave a Reply