Skip to main content

Tijdens het ‘Atelier in Beeld’-weekend van 6 en 7 mei gooien beeldende kunstenaars over heel Vlaanderen de deuren van hun ateliers open. Zo ook in onze regio. Ga op ontdekking en laat je verrassen. We gingen vooraf hier en daar al eens een kijkje nemen in Boom, Aartselaar en Wilrijk.

Soms zit kunst in de genen

Het atelier van Lucas en Griet Bertels ligt in de schaduw van de Sint-Annakapel in Boom, Hoek 76. Daar wordt creativiteit van vader op dochter doorgegeven.

Lucas volgde kunstonderwijs en is zijn hele leven scheppend actief geweest. Als etalagist en standenbouwer won hij internationale prijzen. Uitdagingen, zoals gigantische theaterdecors of 12 meter hoge beletteringen van gebouwen, schrikten hem niet af. Zijn creatieve ideeënstroom stopt nooit. “Mijn vader kan dikwijls 10 uur aan één stuk doorwerken, zonder te eten”, zegt Griet.

Met zijn ervaring in de publiciteitswereld, grafiek en modeltekenen, combineert hij stijlen en technieken. Dat blijkt uit het atelier dat rijkelijk gevuld is met schilderijen, pentekeningen, eigenzinnige stoelen, lichtobjecten met vezels van de moerbeiboom en opstellingen met een eigen verhaal. “Ik ben gelukkig en dankbaar dat me dit mag overkomen”, zegt hij oprecht.

Dochter Griet is een sociaal bewogen illustrator en kleuterjuf. Met haar zelf gecreëerde figuren, Rube en Rutje, brengt ze emotie over voor blije en moeilijke momenten. Positief, dromerig, een beetje naïef. “Het creatieve op zich, is voor mij niet genoeg. Ik wil ook maatschappelijk iets betekenen”, bekent Griet. Een wenskaartje in de bus kan deugd doen, een werk aan de muur kan gekoesterd worden. “Ik zoek geen perfectie, maar connectie.”

Haar kleurrijke tekeningen sieren de muren van kinderkamers. In Villa Rozerood, het ontspanningsverblijf voor zwaar zieke kinderen in De Panne, vrolijkte ze de kamers op met haar tekeningen en creëerde ze Oscar, een lotgenootje voor de patiëntjes.

Griet heeft ook de stap gezet naar digitaal ontwerpen. “Deze technieken zijn snel geëvolueerd”, vertelt Griet. “Het mengen van kleuren, een effect van waterverf toevoegen, schrapen, nuances aanbrengen. Het kan vandaag allemaal alsof je het met de hand zou doen.” Tegen de zomer wil ze print on-demand mogelijk maken om zo haar ecologische voetafdruk te verkleinen en de klanten precies dat te leveren wat ze willen.

Advertentie

 

Creativiteit vindt altijd een weg

Uit bescheidenheid bleven de keramieken beelden van Sandra Smet lang uit de schijnwerpers. Toch is ze van jongs af creatief bezig geweest. “Tijdens de Week van de Amateurkunsten en in mijn kapsalon durfde ik er eindelijk mee naar buiten komen. De bemoedigende commentaren gaven me meer zin om te creëren”, geeft Sandra toe.

“Gevoelens van vreugde en verdriet en muziek inspireren me. We lopen ook graag rond op expo’s en in kunstgalerijen.” In de bibliotheek in Aartselaar stelde Sandra tentoon onder de titel ‘Gemengde gevoelens’.

De passie voor klei bracht Sandra in contact met Karin Roclée die kleipotten draait en bakt. “Ik laat mensen graag eens proeven van de ervaring om een pot te vormen met je eigen handen,” zegt Karin, “en zo kwam Sandra bij mij langs om een workshop te volgen. Bovendien spraken we af dat Sandra haar werken kan komen bakken in mijn oven.” Zo kunnen kunstenaars elkaar helpen.

Ook Karin stelde in 2015 al tentoon in de bibliotheek met haar keramiek, glasjuwelen en beelden in textielverharder, onder de titel “Verhalen met materialen”. Je kan Karin ook dikwijls vinden met een stand op kunstenaarsmarkten in de regio.

Sandra en Karin trokken hun partners mee in het creatieve bad. Tom Laurens begon 2 jaar geleden opnieuw te tekenen, iets wat hij sinds zijn 14de niet meer had gedaan. Hij maakt nu grote abstracte acrylwerken die hun weg vinden naar restaurants en moderne woningen. Hij zou het fijn vinden als hij in Aartselaar enkele nutskasten zou kunnen beschilderen. De partner van Karin maakt beelden in speksteen.

Je vindt al hun werken in Arttosan, Helenboslaan 5, en in d’Open Plek, Baron Van Ertbornstraat 56, beide in Aartselaar.

Kunst heelt en verbindt

Ga je aan de praat met An Dessein, dan pendel je voortdurend tussen kunst en levenskunst. “In mijn atelier ontmoet ik de beste kant van mezelf”, klinkt An overtuigd, “Dat hoop ik ook mijn cursisten te laten ervaren met workshops en cursussen. Iedereen is welkom, met of zonder ervaring, om te schilderen.”

Mensen die An opzoeken, voelen het verlangen om creatief te zijn en soms een drempel om effectief te starten. “Maar iedereen is als kunstenaar geboren. Als kind durven we kunstenaar te zijn en laten we ons zien. Door het opgroeien raakt net dat stukje vrijheid, blijheid gevangen”, zegt An. “Door ruimte te creëren, kom je vlotter terug in contact met de persoon in jou die graag creëert.”

Tijdens haar hele loopbaan in de sociale zorgsector was An op zoek naar wat de creatieve aspecten in dat werk voor positiefs teweegbrachten. Op haar 44ste besloot ze volop te gaan voor kunst. In haar atelier aan de Boomsesteenweg 604 in Wilrijk beleeft ze haar liefde voor lijnen, kleur, vlakken ten volle.

“Je uitdrukken, zoeken naar je eigen unieke stijl, spreken in beelden, is zo inspirerend voor mij en mijn cursisten. Het geeft kracht en vrijheid.” Hoe aanstekelijk is dat.

Een verdieping hoger in hetzelfde gebouw, gonst het van de bedrijvigheid. Niet minder dan 18 kunstenaars vormen er het gezellige schilderscollectief, Collectief 2610. “Onze vereniging bestaat 10 jaar”, zeggen de bestuursleden trots. “In 2012 zijn we gestart met een groep afgestudeerden van de academie van Wilrijk, die allemaal wilden blijven schilderen.” Na één jaar in Kontich, zitten ze nu al 9 jaar in ons atelier op deze huidige locatie. Gemakkelijk bereikbaar, parkeergelegenheid en openbaar vervoer.

“Alle dagen van de week kunnen onze leden hier komen schilderen op hun eigen, vaste stekje. Onze kracht is de gemoedelijkheid waarop we met elkaar omgaan, van elkaar leren en elkaar helpen.” Expertise genoeg, want velen hebben 9 jaar schilderacademie achter de rug. Dat is nochtans geen vereiste. Goesting, enthousiasme en een dosis humor volstaan. Een hapje en drankje maken de gezelligheid in dit atelier compleet. De groep doet ook soms uitstappen naar musea of gaat in de zomer aquarellen ‘à l’herbe’ in het park.

Hopelijk doen veel mensen de moeite om te komen ontdekken wat er schuil gaat achter de misschien niet zo uitnodigende gevel van de oude Henschel gebouwen. Zeker doen!

Benieuwd naar deze en andere ateliers in de regio? Kijk hier waar je op ontdekking kan gaan. https://www.atelierinbeeld.be/nl

Advertentie

 

Leave a Reply