Skip to main content

De Bist in Wilrijk blijkt al lang een gunstig terrein te zijn voor bevolkingsgroepen. Niet ver van het plein werden 2500 jaar oude grafurnen gevonden die wijzen op de aanwezigheid van een Keltische nederzetting. Later, in de Frankische periode, is hier het centrum van het hedendaagse Wilrijk ontstaan. In 1873 kreeg Wilrijk vervolgens een waardig gemeentehuis in neorenaissancestijl. De Bist werd in die periode ook verfraaid tot een mooi aangelegd plein. 

Het valt op dat achter het huidige districtshuis geen toren meer te bespeuren is. Deze toren was bedoeld voor de schuttersgilde met de mysterieuze naam ‘Boguognat’. Hij was 32 meter hoog en heeft er gestaan van 1925 tot 1973. Het was een overdekte staande wip waarin boogschutters van de gilde naar een doel schoten.  

Een schuttersgilde is een concept uit de middeleeuwen en was bedoeld om burgers te laten oefenen met boogschieten om in tijden van nood het dorp te verdedigen of dienst te doen in het leger van de plaatselijke heer. Later zijn ze uitgegroeid tot hobbyverenigingen. Reeds in 1538, en misschien zelfs vroeger, was er al een schuttersgilde actief op de Bist, de Sint-Sebastiaansgilde. 

De toren is dan misschien wel weg, maar het districtshuis straalt nog steeds haar neorenaissance pracht uit over de Bist. Recentelijk, in 2008, is het gebouw ingrijpend vernieuwd en uitgebreid met een gemeenschapscentrum wat je rechts op de nieuwe foto kan zien. Links van het districtshuis zie je ook het kantoor van de Politiepost Antwerpen-Zuid. 

Advertentie

 

Leave a Reply