Skip to main content

Nieuw jaar, nieuwe vastgoedregels

Wie vanaf 2023 een huis bouwt, (ver)koopt of renoveert, mag zich verwachten aan heel wat nieuwe regels en plichten. Ook voor de vastgoedmakelaar en syndicus staat er een en ander te veranderen. Wij geven je graag een overzicht.

Wie vanaf 1 januari 2023 een residentieel goed aankoopt, zal moeten voldoen aan de renovatieverplichting. Binnen de vijf jaar moet de woning aan een minimaal energieprestatieniveau moeten voldoen. Bij aanvang is dit label D, maar zal met tussenstappen verder verstrengd worden. Eens de werken afgerond zijn, moet er een nieuw EPC worden opgemaakt om na te gaan of het vooropgestelde energielabel behaald is.

Een appartementsgebouw moet beschikken over een EPC gemene delen. Momenteel enkel indien meer dan 5 entiteiten, maar tegen uiterst 1 januari 2024 zullen ook gebouwen met minder dan 3 gebouweenheden over dergelijke EPC moeten beschikken. Controles worden al opgestart, dus wees gewaarschuwd.

Door de hoge energieprijzen wordt er massaal gezocht naar manieren op de energiefactuur te verlagen. Een van de mogelijkheden is ‘energiedelen’. Wie zonnepanelen heeft, kan vanaf nu het overschot aan energie ook delen met anderen in plaats van het te injecteren op het net. Daarom  wordt het nu ook voor appartementen interessant om collectief zonnepanelen te leggen. De energie kon oorspronkelijk alleen voor de gemeenschappelijke delen gebruikt worden, maar kan nu netjes gedeeld worden met bewoners voor eigen gebruik onder bepaalde voorwaarden.

2023 zal het laatste jaar zijn waarin je kan genieten van het fiscaal voordeel van het langetermijnsparen voor onroerende investeringen. Vanaf 1 januari 2024 wordt de toegang afgesloten waardoor sommige investeerders waarschijnlijk versneld zullen aankopen in 2023. Er is ook positief nieuws. Het uitgebreide toepassingsgebied voor het verlaagd btw-tarief van 6% bij sloop of heropbouw is op 1 januari niet afgelopen en zal nog even blijven doorlopen.

Heb je nog vragen over de nieuwe vastgoedregels? Je vindt ons terug op Laar 17 in Aartselaar of online via www.vastgoeddesmet.be en www.vanreethvastgoed.be.

Leave a Reply