Skip to main content

Sinds eind februari is er nieuw leesvoer vanuit Niel. Auteur François Van Kerckhoven bracht toen zijn derde roman ‘Die zomers aan de waterkant’ uit. Lezers dompelen zich onder in het Niel van de jaren ’70 door de ogen van hoofdpersonages Astrid en Petra. Het verhaal is grotendeels gebaseerd op waargebeurde feiten uit het uitgaansleven van geboren en getogen Nielenaar, en tevens auteur van de roman, François Van Kerckhoven.

Na verschillende non-fictieboeken waagt François Van Kerckhoven zich nu aan zijn derde roman. De schrijver uit Niel neemt zijn lezers mee in het verleden van de gemeente aan de Rupel. Van Kerckhoven bracht al eerder een roman uit over de Rupelgemeente. In ‘Mijn dorp aan de waterkant’ vertelde de auteur over het leven van een grootvader. De lezer volgde de man doorheen de jaren ’50 en ’60.

‘Die zomers aan de waterkant’ is geen vervolg, maar volgt een gelijkaardige opbouw. In plaats van een man, bekijkt de lezer het Nielse leven nu door de ogen van twee vrouwen. Astrid en Petra, de hoofdpersonages, gaan door hun polaroidfoto’s. Ze halen herinneringen op, herbeleven hun jongere tijden in de jaren ’70. Het leven van de hoofdpersonages lijkt richting een mooi einde te gaan, maar een roman zou geen roman zijn als daar geen stokje voor zou gestoken worden.

Rode draad

“Deze nieuwe roman is geen vervolg op de voorgaande, al zijn er enkele raakpunten”, vertelt de auteur. “Weer gaat het over iemands leven, maar nu dat van twee dames. Zij hadden niet het geluk om oma te worden. Hun liefdesleven was turbulent, maar kende geen definitieve bekroning. De hoogtepunten in allebei hun levens speelden zich af in de zomers van de jaren ‘70. De herinneringen aan die mooie tijd spelen in het heden. Je zult bij het lezen merken dat er een rode draad doorheen de verhalen loopt. Die rode draad is het uitgaansleven van toen en de overvloed aan orkestjes die de Rupelstreek rijk was.”

Van Kerckhoven schreef eerder al non-fictieboeken met als thema Expo 58. ‘Die zomers aan de waterkant’ is zijn derde roman. Het feit dat het verhaal zich afspeelt in de jaren ’70 ligt de auteur nauw aan hart. Van Kerckhoven mocht die periode namelijk zelf in zijn dorp beleven.

Advertentie

 

Tekst: Silke Haentjens – Foto’s: François Van Kerckhoven

Leave a Reply