Een link tussen Oeganda en Reet zou je niet meteen kunnen leggen, maar goedlachse An Deleu maakt het toch mogelijk. Met haar juwelenmerk Kibibi, wat “trots” betekent in de jongerentaal van het Swahili, biedt ze sieraden aan ontworpen door haarzelf en gemaakt van gerecycleerde materialen die ze toegestuurd krijgt vanuit Oost-Afrika.
Op jonge leeftijd begon An Deleu te werken in een schoenenwinkel om te sparen voor haar droom om ooit eens een lange, verre reis te maken. “Ik ben heel nieuwsgierig, zie altijd het mooie in dingen en babbel graag. Daarom merkte ik al snel dat verkoopster zijn iets voor mij was”, lacht An. De verkoopcijfers verdubbelden dan ook door haar aanwezigheid. In 2006 werd haar droom werkelijkheid, ze vertrok samen met haar partner op fietstocht door Oost-Afrika.
Droomreis door Oeganda
Een jaar en drie maanden trokken ze samen op een low-budget reis. Daar merkte An al snel dat de mensen daar een gebrek aan een afzetmarkt hadden. “Ik begon spontaan dingen te kopen en op te sturen naar België. Omdat juwelen het handigste waren om te vervoeren met onze fiets en op te sturen, focuste ik me voornamelijk daarop”, vertelt An. Als kind maakte ze zelf ook veel juwelen, dus een lichte voorliefde voor de stiel had ze al.
Bij haar terugkomst in België werd An meteen weer gecontacteerd door de schoenenwinkel, die hun verkoopcijfers graag weer de lucht in zagen schieten. “Daar ben ik toen op ingegaan en dus bleef mijn stock van verzamelde spullen uit Oost-Afrika stof vangen op zolder. Maar toen ik mama werd, en nog gevoeliger voor alles wat er gaande is in de wereld, dacht ik de boeg om te gooien. Ik wilde me inzetten voor het klimaat en omdat er vaker wordt geluisterd naar bedrijven dan naar mensen, richtte ik Kibibi op.”
Duurzaam en uniek
Na wat bijscholing begon An met het ontwerpen van juwelen die ze vervaardigt uit materialen aangeleverd uit haar connecties in Oeganda. “Er wordt daar veel gewerkt met papier, maar ook met edelmetalen. Ik heb er zelf voor gezorgd dat de mensen daar de juiste materialen hebben, zodat we wel een zekere kwaliteitsnorm behouden”, geeft ze aan. “Voorlopig verzorg ik hier zelf ook nog de afwerking, maar op termijn wil ik dat ze dat daar kunnen doen.”
Dat wil ze bereiken door geregeld terug te gaan naar Oeganda en er ter plekke cursussen te geven. “Graag zou ik jaarlijks een maandje de tijd kunnen nemen om dat te doen. Volgend jaar staat er al een trip gepland in januari. Hoe minder ik bezig moet zijn met de afwerking, hoe meer ik kan focussen op verkoop, want daar ligt mijn talent.”
Met de aankoop van materialen uit Oeganda voorziet Kibibi de inkomsten van verschillende ambachtslieden. “Voor één iemand weet ik dat ik met Kibibi haar maandloon betaal en haar kinderen naar school kan laten gaan.”
Marktkramer pur sang
Aanvankelijk verkocht An haar juwelen online, maar ze vond in een webshop haar passie voor verkoop en vlotte babbels niet terug. Ze kocht daarom een tweedehandsfiets en begon haar juwelen te verkopen op markten. “Voor mij blijft de verkoper achter een product heel belangrijk”, geeft An aan. “Op de markt kan ik mezelf uiten en spreek ik mensen aan die normaal niet zo met duurzame mode bezig zijn. Normaal moet je daarvoor in duurdere boutiques zijn.”
Aangezien An haar kosten laag houdt, door het fietskraam en het uitsluitende gebruik van gerecycleerde materialen, blijven haar prijzen ook laag en spreekt ze een groter publiek aan. “Ik heb wel al voorgehad dat mijn ontwerpen via andere verkopers aangeboden werden op festivalmarkten en dergelijke.” Om dat te vermijden houdt ze de oplagen van haar juwelen nu beperkt tot 10 stuks en focust ze meer op sieraden op maat.
Kibibi parties
Naast haar aanwezigheid op markten kan je An ook inhuren voor een ‘Kibibi party’ bij jou thuis of bij An in Reet. “Het is hetzelfde concept als een tupperware avond, maar dan een pak minder saai”, lacht An. Ze toont er haar juwelen maar vooral de werking van Kibibi, het verhaal van de mensen in Oeganda en de negatieve gevolgen van de consumptiemaatschappij in het algemeen.
“Ik toets af hoeveel er in de groep geweten is over zaken als greenwashing ed. en probeer mijn uitleg te geven op maat van de klanten, steeds op een niet-belerende manier. Dat is altijd heel positief, maar kan soms ook erg overweldigend zijn.” Maar laat dat net de bedoeling zijn van An en Kibibi: een (soms confronterende) boodschap geven over onze huidige maatschappij en het klimaat!
Je kan An en haar fietskraam wekelijks vinden op de markt van Aartselaar en op het Theaterplein in Antwerpen. Later dit jaar staat ze ook op de jaarmarkt van Edegem. Via Instagram kan je haar bereiken voor een sieraad op maat of voor reparaties, want dat doet ze ook!
Voor alle info over haar juwelen en waar An te vinden is op de markt, kan je terecht op de website https://kibibi.be/.