Skip to main content

Onlangs werd de Boomse atleet Björn De Decker voor de vierde keer Belgisch indoorkampioen hinkstapspringen en daar mag je nog eens evenveel outdoor titels bijrekenen. Al jaren ongenaakbaar, maar nog steeds te onbekend en te onbemind springt Aansteker met hem de zandbak in.

Björn startte op zijn zes, zeven jaar. Atletiek was hem zoals dat heet met de paplepel ingegeven. Zijn vader Ivan is immers de drijvende kracht achter de Boomse WIBO-atletiekclub, een club met een rijke geschiedenis die heel wat kampioenen voortbracht. De club gaat trouwens al terug tot 1939. “Ik ben dit jaar dus zo’n 25 jaar met atletiek bezig en al die tijd aangesloten geweest bij WIBO AC. Mijn clubrecord als benjamin van 7 à 8 jaar staat nog altijd (lacht). Als kind probeer je allerhande disciplines. Pas rond mijn 15de heb ik definitief voor de springnummers gekozen.”

Met succes want De Decker sprong al gauw in de prijzen en van de zandbak op het podium. Opvallend daarbij is dat hij in 2011 al – meer dan tien jaar geleden dus – zijn eerste Belgische titel pakte. “Ik geraakte nadien op de sukkel met een enkelblessure. Ik bleef wel aan atletiek doen en haalde wel geregeld medailles op het Belgisch kampioenschap maar na 2013 bleven de nationale titels uit tot 2019. Ik was toen ook beginnen les geven als licentiaat lichamelijke opvoeding en biologie en ik kon het niet maken om in het weekend geblesseerd te geraken en dan in de week niet op mijn werk te verschijnen. Maar ik spring nu al 15 jaar op Belgisch niveau en de goesting is nog altijd enorm groot. Vroeger waren atleten of sporters op hun best rond hun 27 à 28 jaar, maar daar valt tegenwoordig geen lijn meer in te trekken. Iets wat je in veel sporten ziet. Voetballers gaan langer mee, en tegelijk zie je dat renners zoals Pogacar op hun 22, 23 al klassiekers winnen.”

Advertentie

De Decker besefte wel al snel dat hij de top van België was, maar internationaal toch wat te kort schoot. “Wereldkampioenschappen of Olympische Spelen waren te hoog gegrepen voor mij. Zelfs het Belgisch record hinkstapspringen dat op 17,00 meter rond staat en in 2006 door Michaël Velter werd gesprongen, was niet haalbaar voor mij. Je moet realistisch zijn ook: die 17 meter is een fenomenale sprong waarmee je zelfs de olympische finale kan springen. Mijn persoonlijk record is nu 15m27 en dat heb ik onlangs nog eens geëvenaard. Als jongere gast droomde ik er wel van om eens de 16 meter-grens te doorbreken en ik kan nog verbeteren, maar ik ga niet plots 20 procent of meer verder gaan springen. Mijn hoogtepunt? Ik heb twee keer ons land mogen vertegenwoordigen op de Europabeker: een competitie met een twaalftal Europese landen. In 2021 werd ik daar zevende.”

Op zijn 32ste zit er in elk geval nog geen sleet op de Bomenaar. Björn sprong onlangs 15m06 en dat volstond dus ruimschoots voor zijn vierde indoortitel, de derde op rij al. “En zeggen dat indoor eigenlijk niet mijn doel is. Ik doe maar één specifieke indoortraining per week, het is vooral de bedoeling om een goede basis te leggen voor de zomer. Mijn winter is dus geslaagd. Op het Vlaams kampioenschap eind januari was ik de enige die met twee gouden medailles huiswaarts keerde. In het hinkstapspringen verbeterde ik mijn zeven jaar oude record met vier centimeter tot 15m27. In het verspringen zette ik 7m08 op het bord, maar ik wou de week nadien geen risico’s nemen en koos op het Belgisch kampioenschap alleen voor het hinkstapspringen wat me dus die vierde titel opleverde.”

Met die 15m27 zette hij daar inderdaad een erg mooie prestatie neer. “In het hinkstapspringen voelde ik dat die vijftien meter erin zat nadat ik op een wedstrijd in Nederland al 14m78 had gesprongen, maar 15m27 is toch een heel aangename verrassing. Vooral omdat ik er niet specifiek op train. Bedoeling is toch om deze zomer mijn persoonlijk record te breken. Die ambitie is er nog altijd. Dat ik op mijn 32ste gasten van tien jaar jonger kan afhouden die 40 centimeter minder ver springen, doet me nog altijd even veel plezier. En zolang ik vind dat de inspanningen die ik er voor doe evenredig zijn met de prestaties, ga ik verder.”

Advertentie

Leave a Reply