Skip to main content

18 september 2022 is het weer tijd voor de vijfjaarlijkse Brooikensdag in Reet. Op deze dag blikken de Retenaren met trots terug op het verleden en bezorgen ze bezoekers een onvergetelijke ervaring. Vanaf 13:30 uur kan je er gratis de sfeer van de vorige eeuwen opsnuiven met amusant straattheater, een streekmarkt en meer dan 150 attracties.

“We keren die dag terug naar de tijd van het plattelandsleven in de vorige eeuw”, weet voorzitter Jef Wijckmans. “Je kan wandelen doorheen de versierde straten en langs allerlei thematische attracties van een pestdorp tot een huwelijk in belle-époque stijl.” Het hele dorp zal versierd worden met als doel de sfeer van weleer weer tot leven te wekken.

“Het is de bedoeling dat mensen in een andere wereld stappen waarbij ze terug gekatapulteerd worden naar een middeleeuws dorp”, vertelt Leo Lenaerts, lid van het animatiecomité. Vroeger gebeurde dat met de doortocht van een Brooikensstoet. “Nu zijn de rollen omgedraaid”, vervolgt Maria Jansen, ook lid van het animatiecomité. “De acts staan op een vaste plek verspreid over de gemeente en bezoekers moeten zelf het parcours afwandelen om ze te zien.”

Advertentie

 

De tijd van toen

De straten van Reet zullen versierd worden volgens een bepaald thema dat steeds gelinkt is aan de tijd van toen. Alle straten op het parcours krijgen voor de gelegenheid ook een nieuwe naam. Zo is er de Koekenbroodstraat, waar de evolutie van graan tot brood wordt uitgebeeld. In de Lekkerbekstraat kan je allerlei lekkere streekproducten ontdekken zoals lokale geitenmelk. Op de Kunstboulevard krijgen lokale kunstenaars de kans om hun werk te tonen. En zo zijn er nog veel meer.

Een van de uitblinkers op het parcours is het pestdorp. “We proberen hier de ietwat lugubere sfeer van deze besmettelijke ziekte weer te geven met pestdokters die pesthaarden bestrijden”, zegt Lenaerts. “Met de situatie van Covid-19 is het ook meteen een bewustwording dat besmettelijke ziektes van alle tijden zijn en dat we van geluk mogen spreken dat we er nu zo snel een vaccin voor kunnen ontwikkelen.”

Uniek is ook dat je tijdens de Brooikensdag de kans hebt om het domein van het Laarkasteel te bezoeken. Dit domein, samen met de binnenhof, wordt namelijk omgedoopt tot een echt belle-époque park met picknickende dames en heren, oldtimers en jachthoornblazers. “Het is ook uitzonderlijk dat we tot op het bruggetje van de binnenhof mogen gaan waar je een uniek zicht hebt.”

(Schijn)heilig Reet

Reet zou haar bijnaam ‘Heilig Reet’ geen eer aandoen, moest er in de kerk geen grootste act opgevoerd worden. “Deze keer is dat een huwelijk in belle-époque stijl”, vertelt Jansen. “Daarin komt tot uiting hoe de kerk en de mensen vroeger tegenover een huwelijk stonden. Ook het contrast tussen rijk en arm wordt voorgesteld. Vroeger was er in geplande huwelijken bijvoorbeeld minder romantiek te bespeuren.”

Langs de andere kant, Reet zou Reet ook niet zijn, moest het ook haar schunnigere bijnaam ‘Schijnheilig Reet’ niet uitspelen. Dat gebeurt in de Heten Steenweg, een warm, liefdevol straatje met een pikant accent. “Je kan er gaan kijken naar een peepshow anno 1920, je liefdesleven laten voorspellen door een waarzegger en er is ook een ‘facteur d’amour’ om liefdesboodschappen te verspreiden. De straat zal ook volledig versierd zijn met ouderwetse lingerie die we verzamelen van onze inwoners.”

Lokaal huzarenwerk

“De toegang tot het autovrije parcours is gratis”, gaat Jansen verder. “We zijn dan ook blij met de steun van de gemeente Rumst en de vele sponsors want zo’n organisatie kost geld. Verder kunnen we ook beroep doen op de hulp van vrijwilligers en lokale verenigingen waardoor veel mogelijk is.” Lenaerts pikt hierop in: “Het is een kwestie van inventief om te gaan met de middelen die we hebben. Zo tonen we ook dat je het niet altijd ver moet zoeken om iets unieks te beleven.”

Deze steun zorgt ervoor dat de organisatoren van de Brooikensdag een topevenement maken en kunnen tonen wat er allemaal mogelijk is in een klein dorp als Reet. Naast lokale muziek- en theaterverenigingen komen er zelfs enkele internationale acts naar Reet. Een daarvan is Octaaph. “Die heeft de dag ervoor een optreden in Bulgarije en hebben we nog net kunnen strikken. In deze act brengen ze een groot vogelskelet weer tot leven met muziek en theater.”

Waar alle kostuums en attributen voor deze enscenering vandaan komen? “De zolder van Jansen ligt vol”, lacht Lenaerts. “Niet alleen die van haar, maar ook die van veel andere Retenaars.” Ze werken hiervoor ook samen met bijvoorbeeld huis Baeyens. “Zij leveren sommige kleren aan en er is ook een toneelgroep die zelf hun kleren maakt”, weet Jansen.

Een hele week vol plezier

Niet alleen op de zondag van Brooikensdag kan je in Reet terecht voor plezier. Ook in de week naar aanloop van de Brooikensdag valt er al wat te beleven. De hele week wordt er vanop het Brooikensplein aan de Begijnenbossen een radioshow uitgezonden, zowel online als via FM. Ook wordt er een zomerbar geopend met elke avond live optredens tussen 20 uur en 22 uur.

“De Brooikensdag zelf wordt een afsluiter van formaat”, vertelt Wijckmans. “Men moet niet alleen die zondag massaal aanwezig zijn, maar ook de dag erna verlof nemen om te bekomen van zoveel plezier!” Na de finale act van de Reetse Reuzen Amedee, Amelie, Tchil en de Kontische reus Contios start namelijk nog de afterparty waar de grootste feestbeesten nog even alles kunnen losgooien.

“De zondag van Brooikensdag is de ideale gelegenheid om je familie uit te nodigen in Reet”, sluit Lenaerts af. “Voor jong en oud is er voldoende animatie, eten en drinken voorzien om er een geweldige dag van te maken.” Let wel op: “Kom zeker op tijd en stel op voorhand je programma samen via onze website. Er is zoveel te doen dat je best kan plannen om het maximale eruit te halen!”

Advertentie

Leave a Reply