Skip to main content

Wie Tomorrowland zegt, zegt een gigantisch organisatorisch geoliede machine. Een belangrijk deel van de olie voor deze TML-machine, zijn ongetwijfeld ook de vele duizenden vrijwilligers, die dit keer drie weekends lang paraat staan. Vergeet niet dat vele van hen ook in de weken ervoor, gedurende de opbouw en nadien de afbraakperiode, eveneens hun steentje bijdragen. B Magical is één van vele verenigingen die deze vrijwilligers begeleiden en sturen.

Christine Troch heeft in 2019 B Magical opgericht met haar team, bestaande uit nog vijf personen; John, Marc, Christel, Wendy en Sonja. “Ik ben er ruim tien jaar geleden ingerold toen ik zelf schoorvoetend begon als vrijwilliger bij Phantoms basket in Boom. Na enkele tussenstappen hebben we besloten het heft zelf in handen te nemen. Ondertussen heeft Phantoms na enkele jaren vrijwilligerswerk met de vereniging afgehaakt. Mijn takenpakket als vrijwilliger toen situeerde zich op Dreamville, iets wat ik dus goed ken. Vandaag hebben we met B Magical een vrijwilligerslegertje van meer dan 500 koppen sterk”, legt ze uit.

Er bestaan heel wat vrijwilligersverenigingen die het hele jaar door paraat zijn in en rond De Schorre, maar ook op andere evenementen. Daarin verschilt B Magical duidelijk. “Wij beperken ons met het team tot de invulling voor Tomorrowland. Die exclusiviteit is voor ons belangrijk om het vol te houden. Want geloof me, het zijn drukke dagen met vele uren van plannen, sturen, problemen oplossen… .”

Christine Troch, in het dagelijkse leven in de BKO in Rumst met kindjes bezig, vindt in deze organisatie vooral een andere manier om het sociale leventje met mensen van allerlei pluimage in te vullen.

Advertentie

 

Geen tekort

In tegenstelling tot een schreeuw naar extra vrijwilligers bij vele van deze ondernemende groepen is B Magical op volle sterkte. “We hebben nu exact 502 mensen op onze lijst staan waar we een beroep kunnen op doen. Daarin zitten ook zogenaamde buffers ingebouwd. Voorlopig hebben we slechts twee gevallen gehad die met covid, spijtig genoeg, moesten afhaken het eerste werkweekend”, legt ze uit.

Tomorrowland had in het prille begin van de eerste edities al het idee om de buren, de lokale mensen bij het evenement te betrekken. In die periode waren het letterlijk lokale verenigingen die bij hun leden volk zochten om een steentje bij te dragen, waarvan de vrijwilligersvergoeding dan in de clubkas verdween.

“Vandaag zijn er nog mensen die het enkel doen om een centje bij te verdienen binnen de wettelijke mogelijkheden. Anderen kiezen dan weer om hun dagje werk om te zetten in een toegangsbewijs en zich zo te verzekeren van een dagje plezier op Tomorrowland, tot spijt van de vele tienduizenden die ook deze editie, ondanks de drie weekends, wereldwijd opnieuw niet aan een ticket zijn geraakt.”

Divers

Het legertje vrijwilligers is zeer divers en een weerspiegeling van de maatschappij: van minstens 18 jaar oud tot zestigers, geschoold en minder geschoold, multicultureel of van lokale mensen tot stevig ingeburgerde mensen die op deze manier hun steentje bijdragen. Haast alle vrijwilligers van B Magical zijn mensen uit de (ruime) omgeving.

“Het tweede weekend komt er ook een Oekraïnse helpen, letterlijk gevlucht voor het oorlogsgeweld, die nu in Niel verblijft. Mijn respect is groot voor die dame en ook zeker voor onze Syriërs Kholud, Rostem en Ali die alle dagen mee de klussen klaren. We hebben ook twee bevriende dames die voor ’t eerst wilden meewerken en dit echt alleen voor de fun wilden doen. Neen, ze wilden geen vrijwilligersvergoeding of ticket, wat natuurlijk niet kan. Voor de fun en het plezier en vooral om het eens van de andere zijde te zien, dat was al een doel op zich voor hen”, vertelt Christine Troch.

Hoofdkwartier Mill

De parking en terras van Brasserie Mill op de hoek van de ’s Herenbaan en de Kerkhofstraat/Molenstraat is deze weken het hoofdkwartier van B Magical. De brasserie is tijdens deze periode van het jaar altijd gesloten en ligt strategisch vrij goed om de vrijwilligers te briefen en uit te sturen. “We zijn de uitbaters erg dankbaar hiervoor”, zegt ze. Garry Brems van Brasserie Mill zegt dat het voor de zaak een win-win is. “B Magical is ermee geholpen en wij zijn een beetje gerust dat er iemand op de winkel let”, zegt hij met een knipoog. Het eerste weekend zijn we daar een kijkje gaan nemen en ontmoeten er onder meer Nancy Schiettecat (45), Manon Marbaix (38) en Gerald Smet, met 57 jaar de ouderdomsdeken van het gezelschap.

Gerald is in het dagelijks leven werkzaam als teamleader bij de firma ETEX, die voor de halve wereld brandwerende platen maken voor tunnels. “Ik ben bij B Magical gestart van in het begin. Ik ben verantwoordelijk voor mijn team, naargelang welke dag gaat het om zo’n 20 tot 30 mensen. Ze werken op de camping Dreamville aan de ingang van de camping. Nakijken of iedereen er is, eten en drinken regelen, dat laatste is niet onbelangrijk met deze zonnige dagen, en uiteraard probeer ik alle gesignaleerde, al dan niet persoonlijke probleempjes die opduiken, zo snel mogelijk op te lossen”, legt hij uit. De enige reden waarom Gerald erbij wil zijn is voor de sfeer, de gezelligheid en vooral ook omdat deze vzw een hele familiale sfeer uitstraalt. “Je bent er echt geen nummer. Bovendien leer je zo weer heel wat nieuwe mensen kennen”, zegt hij.

Werchter versus Tomorrowland

Manon Marbaix woont in Werchter, jawel, maar woonde tot voor kort in Niel. Van de ene naar de andere festivalweide is dan ook een kleine stap. “Inderdaad ik heb zeer recent nog in Werchter mee gefeest, en nu sta ik hier. Ik was meer dan tien jaar geleden ook al actief voor Tomorrowland via basket RUBO Niel. Ik probeer op deze manier een toegangsbewijs voor mezelf te scoren. Omdat dit in een omgeving van leuke sfeer, amusement en met heel wat positieve vibes gebeurt, is er niet echt het gevoel dat je werkt.”

Bij de instroom van de camping is het haar taak de mensen hun bagage te controleren. “Elke glazen verpakking gaat er onherroepelijk uit. De meesten zijn vooraf al goed geïnformeerd, zodat we relatief gezien niet zoveel moeten verwijderen of laten overgieten in niet breekbare verpakkingen. Uiteraard checken we de bagage ook op mogelijke drugs en wapens”, legt ze uit. Haar doel: twee tickets verdienen… eentje met toegang voor het tweede weekend en eentje voor het derde weekend.

Nancy Schiettecat is afkomstig uit Rumst centrum en was vroeger actief bij de turnvereniging Hou en Trouw. Zo’n twaalf jaar geleden was ze als vrijwilliger voor haar vereniging al actief op de parkings en werd ook de camping Dreamville na de festivalweekends door haar mee opgeruimd. “Wij zijn nu met een groepje van zes mensen van Rumst die samen een team vormen. Ik pik nu de draad van het vrijwilligerswerk terug op. Het is de eerste keer dat ik voor B Magical werk. Ik vind het vooral tof dat je op korte tijd zoveel nieuwe mensen ontmoet en ook zoveel leuke en minder leuke levensverhalen beleeft. Velen zijn immers op doorreis in Europa waarbij Tomorrowland het hoogtepunt van de reis vormt. Heel dikwijls ook die kleine menselijke drama’s zoals portefeuille kwijt, weg kwijt…traantjes. Ik heb in het verleden al mensen wat geld gegeven of hen met de auto naar Brussel gereden, zodat ze toch terug thuis geraken”, vertelt ze.

Ook de eigen hilarische verhalen van op het festivalterrein zijn er, maar die houdt ze liever voor zichzelf of toch een kleintje. “Zo ben ik dankzij de juiste ontmoetingen op het festivalterrein eens tot in de VIP geraakt, terwijl ik daar helemaal niet het juiste bandje voor had…” Na de briefing vertrekt het zestal naar de camping waar ze aan de zijde van de wat luxueuzere camping hun job uitvoeren. “Let the madness begin”, zeggen ze in koor, bij hun vertrek.

Advertentie

Leave a Reply