Skip to main content

De enige harmonie van Aartselaar, de Xaverianen, viert een wel heel speciale verjaardag want de vereniging bestaat maar liefst 150 jaar. Voor het ontstaan van de vereniging moeten we dus teruggaan naar het jaar 1873. Om even te schetsen hoe lang dat geleden is en hoe hard de wereld ondertussen veranderd is: pas 6 jaar later, in 1879, kocht Thomas Edison het patent op de gloeilamp. De vereniging kende ups en downs, maar ze straalt nog steeds dezelfde liefde en warmte uit als 150 jaar geleden.

“In 1873 werd de vereniging opgericht als een bidgenootschap”, weet Marc Verstraelen, huidig secretaris van de vereniging. “De officiële benaming klonk toen veel kerkelijker dan nu met het ‘Godsvruchtig Genootschap van de Heilige Franciscus-Xaverius’”, voegt voorzitter Frans D’Hooghe toe.

Niet veel later, rond 1880, is de vereniging een fanfare geworden die verder geëvolueerd is met de vorming van een eerste drumband in 1967. In 1972 veranderde de fanfare in een harmonie en werd een majorettegroep in het leven geroepen.

Advertentie

 

Die jaren 70 en 80 waren ongetwijfeld de hoogdagen. Toen speelden de Xaverianen 3 keer in kunstencentrum deSingel  met ‘Sussen in de Singel’ waarvan de laatste keer in 1984. Zowel Marc als Frans glunderen wanneer ze het hebben over de vele optredens en buitenlandse reizen van die tijd, waaronder naar Oostenrijk.

Daarmee  hadden ze een speciale connectie volgens Marc: “Om de 5 jaar organiseerden we hier de ‘Oostenrijkse nacht’, een 3-daagse uitwisseling met Oostenrijkse muzikanten waarbij gefeest werd in een grote tent bij het parochiaal centrum.”

Nog steeds actief

De majorettegroep  bestaan ondertussen niet meer, maar ondanks dat de hoogdagen voorbij zijn, bestaat de vereniging nu nog steeds uit een 50-tal muzikanten met daarnaast een werkgroep voor de technische ondersteuning. “Met onze groep organiseren we jaarlijks nog 3 concerten”, gaat Marc verder, “een lenteconcert in maart, een najaarsconcert in november en een Laarconcert tijdens de kleine kermis op ’t Laar.”

“Daarnaast treden we ook op als we ergens gevraagd worden”, vult Frans aan, “bijvoorbeeld  door de gemeente op de kerst- of jaarmarkt.” Ook organisaties in Antwerpen kloppen al eens aan bij de Xaverianen. “Elk jaar begeleiden we de Scheldewijding, een processie van de Sint-Pauluskerk naar het Steen aan de Schelde, alsook de Sacramentsprocessie van de Sint-Jacobskerk die over de Meir en Groenplaats gaat en eindigt aan de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal.” De Xaverianen zijn namelijk een  van de laatste groepen die zulke processies kunnen begeleiden met aangepaste processiemarsen.

Feestjaar 2023

De vele mooie herinneringen en gezegende levensduur van de vereniging zijn redenen genoeg om er in 2023 een heus feestjaar van te maken. Want zeg nu eerlijk, het gebeurt niet vaak dat er 150 kaarsjes uitgeblazen kunnen worden. De Xaverianen hebben in 2023 daarom verschillende activiteiten op de planning staan: een quiz, een tentoonstelling, verschillende concerten, een mosselsouper … Er zal voor iedereen wat wils zijn om mee te komen vieren.

“Een van de hoogtepunten van het einde van het feestjaar 2023 wordt de Eucharistieviering op 3 december die voorgegaan zal worden door de bisschop van Antwerpen, Monseigneur Johan Bonny”, vertelt Frans trots. “Verder zal het jaarlijkse lenteconcert uitzonderlijk een dubbelconcert worden, want de naburige harmonie ‘Rupelzonen’ van Boom zal mee optreden.”

Uitzonderlijk zal er dit feestjaar na het Laarconcert ook een barbecue  georganiseerd worden voor niet alleen huidige, maar ook ex-leden, als een soort reünie om iedereen nog eens terug te zien. Dus aan alle oud-leden: Laat van je horen! (xaverianen.aartselaar@telenet.be)

Voor de gelegenheid hebben de Xaverianen ook speciaal een muziekstuk laten componeren dat gespeeld  zal worden tijdens het dubbelconcert en jubelconcert. Het stuk is gecomponeerd door Klaas Coulembier en kreeg de toepasselijke naam Crossing Roads.

“Dat verwijst naar de ligging van Aartselaar aan de A12”, legt Frans uit, “daar worden allerlei kruisende wegen verenigd, wat symbool staat voor hoe in de vereniging ook allerlei verschillende mensen en karakters samenkomen.” Leuk detail van dit stuk: de noten op de partituur van de dirigent staan zo geordend dat ze de letter X  vormen van ‘Xaverianen’.

Voor een overzicht en planning van alle activiteiten kan je terecht op de website van de Xaverianen of op hun Facebook- of Instagrampagina. Neem dus zeker een kijkje en kom langs! Wie weet blijf je wel plakken en voel je het kriebelen om ook lid te worden. Want zowel voorzitter Frans als secretaris Marc hebben nog eenzelfde wens voor de vereniging: zorgen dat ze blijft bestaan zodat hun werk niet voor niets geweest is en er nog eens 150 jaar de Xaverianen bij kan komen!

Advertentie

Leave a Reply