Skip to main content

Dit jaar vindt de 70ste editie van de jaarmarkt op ’t Heiken plaats. Van 26 tot 30 oktober baadt de buurt rond Café Bellevue en de molen weer in gezelligheid en kermissfeer. Achter dit jaarlijkse gebeuren, dat verrassend ontstond, schuilt een mooi verhaal van samenwerking en steun.

Een dispuut dat leidde tot 70 keer jaarmarkt

Kris Wils, de drijvende kracht achter het Heikens Kermis Comité, vertelt gepassioneerd over de leuke ontstaansgeschiedenis van de wijkkermis. “Mijn grootouders hadden een boerenpaard en wisten dat dit dier prijzen kon winnen op jaarmarktprijskampen.” Ze hadden echter geen vervoer om dit paard naar de jaarmarkten te brengen. “Marcel Peeters, van manége de Helse Galop in de Kleistraat, was bereid om het paard samen met zijn eigen paarden te vervoeren,” gaat Kris verder, “Hij had wellicht niet door dat hij zo felle concurrentie meebracht voor zijn eigen dieren.”

Na een jaarmarkt in Willebroek kwam Marcel misnoegd het wijkcafé Bellevue binnen. Hij was tweede geworden. Volgens Marcel hadden de juryleden zich laten inpakken door de frisse verschijning van Ignace, de moeder van Kris. “Zij was toen een jong meisje dat het paard aan de teugels hield tijdens de keuring.” De stamgasten waren het gemor van Marcel beu en beslisten om zelf de paarden te keuren. “Vlug brachten ze enkele prijzen bijeen. De ene had nog een halve pot stoofvlees staan. Een andere bracht een prijsbeker mee, die hij weliswaar bij het biljarten had gewonnen, maar dat was van geen belang,” grapt Kris. Marcel zou er niet vrolijker van worden, want ook nu moest hij het onderspit delven.

Die heel toevallige keuring door enkele Aartselaarse boeren was de aanleiding om zelf een jaarmarkt te gaan organiseren in de wijk ’t Heiken en dit, net zoals in Willebroek, op de laatste maandag van oktober. Het werd een traditie dat de Aartselaarse paarden ’s morgens deelnamen aan de prijskamp van Willebroek. In de namiddag kwamen ze dan naar die van Aartselaar.

Café Bellevue is altijd het kloppend hart van de jaarmarkt en de kermis van ’t Heiken gebleven. Uitbaters Erwin Collier en Elke, vormen dan ook een sterk ondersteunend duo voor Kris. Zij stellen hun café, terras en parkeergelegenheid ter beschikking van het jaarlijkse volksfeest. “Want dat is het echt wel,” zegt Erwin, “een volks feest dat folklore ademt. Het brengt mensen van heinde en ver op de been.”

Advertentie

“Vijf dagen lang volle bak”

De laatste 20 jaar is Heikens Kermis een evenement van formaat geworden. “Toen de jaarmarkt haar 50ste verjaardag vierde, wou het Heikens Kermis Comité eens uit de band springen,” weet Erwin. De traditionele jaarmarkt met kermis en paardenprijskamp bleven uiteraard. Maar voor het eerst werd een tent gezet om meer publiek te kunnen aantrekken. Niemand minder dan Sam Gooris werd uitgenodigd om ambiance te brengen. Veel bereidwillige handen van vrijwilligers verzorgden een mosselsouper. Anderen hielden zich bezig met de organisatie van een kaartprijskamp, een bingonamiddag en een quiz. Een spectaculair vuurwerk was een, toen nog knallende, afsluiter. “In de tent was het vijf dagen lang volle bak,” getuigt Erwin. De bewoners waren verwonderd over wat in hun wijk allemaal mogelijk was.

“De tent staat soms bol van het volk”

“De verwachtingen naar volgende edities lagen torenhoog. We konden niet terug naar iets kleinschaliger,” vertelt Kris. Steeds meer mensen vonden ook de weg naar Heikens Kermis. De tent is 4 maal zo groot geworden. Elk jaar boeken ze een populaire artiest. Zo passeerden Eddy Wally, De Romeo’s, Willy Sommers, Laura Lynn, Belle Perez en vele anderen al de revue. “De tent staat soms bol van het volk,” lacht Kris. “En de drank vloeit zo weelderig dat ik ooit om 11 uur ’s avonds nog de brouwer moest bellen om extra bier te komen leveren,” herinnert Erwin zich.

Dit alles komt er uiteraard niet vanzelf. Vanaf februari begint de voorbereiding al. Het bestuur en veel vrijwilligers zijn telkens weer bereid om hun schouders onder dit initiatief te zetten. Zonder hen is het onmogelijk. Deze mensen krijgen dan ook jaarlijks een receptie aangeboden. Dat waarderen ze heel sterk. “Ik doe dat liever dan alleen het bestuur te belonen met een diner,” zegt Kris. De Bezige Bijtjes stellen het weekend ervoor altijd hun werken tentoon. Ze maken dan promotie voor de komende kermis en helpen altijd met de afwas, het bakken van hamburgers, enz.

En ‘last’, maar zeker niet ‘least’ kan de wijk rekenen op vele ondernemers. Zij sponsoren trouw, elk jaar. “Zonder hen zouden we financieel nooit rond krijgen wat we nu telkens weer gratis kunnen aanbieden,” beklemtoont Kris heel oprecht, “Deze mensen zijn letterlijk van goudwaarde.”

Advertentie

Leave a Reply