Skip to main content

Veel kans dat u nog nooit hoorde van Big Jack Mulowayi. Veel kans ook dat daar snel verandering in komt want het Hemiksemse zwaargewicht werd vorig jaar uitgeroepen tot de beste bokser van het land, won eerder al de Afrikaanse en Aziatische titel en heeft de lat nog hoger gelegd. In oktober is zijn volgende kamp gepland, voor de Benelux-gordel ditmaal.

Mulowayi, die in Kinshasa geboren werd, werd eerder per ongeluk bokser. Hij startte met voetballen bij Linkeroever en trok vandaar naar Germinal Beerschot waar hij een tijdje ploegmakker van Mousa Dembélé was. De vriendschap bleef, maar de voetbalpassie ging over en hij ruilde vanaf zijn dertiende het voetbal voor basketbal. Met succes. Via de beloften van de Antwerp Giants, werd hij uitgeleend aan Aartselaar en werd hij opgemerkt door een scout van een college in Atlanta. Een verkeersongeval maakte een abrupt einde aan zijn grote Amerikaanse basketbaldromen, Jack was geblesseerd aan beide benen en had twee jaar nodig om weer op niveau te geraken. Om sneller in conditie te geraken en overtollig gewicht kwijt te spelen, ging hij boksen. En na een korte tijd amateur te zijn, werd hij in 2015 profbokser bij de zwaargewichten: met zijn 1m97 en 110 kg was zijn boksnaam Big Jack snel gevonden.

Mulowayi bleef ongeslagen in zeven kampen op rij, in 2020 volgde een Afrikaans titelgevecht in zijn geboortestad Kinshasa. Uitdager Morris Okolla ging in de tweede ronde neer. Minder dan vier maanden later kwam er de Aziatische titel bij.

Vandaag heeft hij op zijn teller 15 profkampen staan, met slechts drie nederlagen. Een daarvan in juni van dit jaar tegen de olympische kampioen Bakhodir Jalolov. Big Jack had gehoopt dat dankzij deze kamp de Amerikaanse deuren zouden open gaan die hem naar een contract van drie kampen overzee zouden leiden, maar tegen de Oezbeek, kreeg hij het zwaar te verduren. Uiteindelijk ging hij halfweg de achtste ronde neer, de eerste keer ooit in zijn bokscarrière. “In de laatste minuut liet ik mijn dekking zakken en werd ik verrast door een linke lange stoot van hem. Hij heeft het daarna afgemaakt. Bij de zwaargewichten kan het snel gaan: één stoot kan voldoende zijn. Maar dat ik Jalolov heb verplicht om acht rondes te boksen, is veel waard. De Amerikaanse pers schreef dat ik elke cent van mijn beurs had verdiend. Jalolov heeft me nadien bedankt omdat hij de wedstrijd van zijn leven had. Hij vroeg zelfs of ik in Oezbekistan wil komen trainen en sparren met hem. Het probleem is dat ik in België moet werken en boksen. Ik kan veel beter maar zou me moeten kunnen focussen op de sport. Met enkele sponsors kan ik een duwtje in de rug krijgen en nog hoger geraken op de wereldranking. Ik heb goede kampen zoals die tegen Jalolov nodig daarvoor. Ik ben de enige Belgische bokser die al tweemaal in Amerika, één keer in Rusland, Duitsland, Engeland, Nederland en Congo bokste, maar er moet nu dringend iets veranderen.”

Advertentie

 

Eerstvolgende doel voor Mulowayi is nu de Benelux-titel. Het lijkt er op dat dit gevecht moeilijker wordt buiten de boksring dan erin want de zoektocht naar een tegenstander is niet eenvoudig. Het ene na het andere zwaargewicht bedankt voor de twijfelachtige eer om een knock-out op te lopen tegen Big Jack. “We zijn bij gebrek aan een Belg, Nederlander of Luxemburger in Italië gaan zoeken voor het gevecht op 14 oktober in Gent. Het trainingskamp is al opgestart. Er zijn een paar Italiaanse kandidaten die rond de 120ste of 130ste plaats op de wereldranking staan.”

Die Beneluxtitel is wellicht opnieuw ‘maar’ een opstapje naar meer. “Ik ben dan misschien al 35, er zijn genoeg voorbeelden van boksers die op hun veertigste of zelfs ouder nog top zijn”, zegt de Congolese Belg. “Als ik me goed verzorg, ook buiten de ring, kan ik zeker nog vijf jaar mee. Mijn grote doel wordt uiteraard het veroveren van de Europese EBU-titel, want mijn manager heeft die bieding gewonnen. Hopelijk kan dat in de Lotto Arena. We weten dat Antwerpen dol is op boksen. De avonden met Daniëlla Somers of Sugar Jackson waren fantastisch. Als zwaargewicht kan en wil ik voor sensatie zorgen. Er zijn wereldwijd 1.300 zwaargewichten actief, ik sta voorlopig in de top vijftig, maar het is al van de jaren zeventig met Jean-Pierre Coopman geleden dat er nog eens een Belg met ambities in die klasse bokste. Zou het niet fantastisch zijn om de Lotto Arena opnieuw te vullen? Ik voel dat ik klaar ben voor het grote werk. Mijn tijd komt eraan. Misschien kan ik dan ook nog eens terug naar Congo. Met mijn Afrikaanse titel tegen Okolla maakte ik de droom waar van mijn vader, die nooit verder is geraakt dan amateurbokser.”

Advertentie

Leave a Reply