Skip to main content

In onze reeks ‘Het woord is aan …’ leggen we telkens een aantal vragen voor aan iemand van de gemeenten. Deze keer geven we het woord aan de bib. Nele Van Dyck, assistent-dienstleider van de bibliotheek van Boom geeft een antwoord op onze vragen.

Hoe belangrijk is de jaarlijkse Jeugdboekenmaand in maart?

Als bibliotheek ben je natuurlijk het hele jaar door bezig met de jeugd naar de bib te leiden en het leesplezier aan te wakkeren. We willen kinderen en gezinnen de tools aanreiken om aan hun leesvaardigheden te werken en zich onder te dompelen in allerlei verhalen. Deze maand ligt de focus nog meer op leesbevordering en leesplezier zodat we het belang van lezen extra in de kijker te zetten. Maar eigenlijk is voor ons elke maand jeugdboekenmaand.

Hoe proberen jullie de mensen nieuwe boeken en auteurs te laten ontdekken?

Wij hebben onze vaste collectie en lezers die weten wat ze zoeken, vinden automatisch hun weg. Voor zij die iets minder weten wat ze willen, hebben we een vaste plek voor nieuwe aanwinsten. Doorheen onze hele collectie hebben we legplanken waar bepaalde boeken in de kijker staan. Dat is dan een keuze vanuit ons team voor wanneer je niet kan kiezen uit onze duizenden boeken.

We zetten op onze website en sociale media ook titels en auteurs in de kijker. Daarnaast hebben we ook een activiteitenprogramma waar we proberen om schrijvers naar onze bibliotheek te laten komen voor lezingen.

Welke leestip van een auteur uit de ruime regio heeft u voor onze lezers?

Onlangs vond hier een lezing plaats van geboren en getogen Nielenaar Alfred Michiels. Hij lanceerde het Booms-Nederlands-Booms woordenboek. Dat is een verklarend dialectenboek waar een tiental jaren onderzoek aan voorafging. Het is niet alleen een woordenboek, maar ook geschiedenis, legendes en kinderliedjes. Het is een informatieve leestip, maar het is veel meer dan een woordenboek.

Wat is zo fijn aan het vak?

We zijn sowieso allemaal boekenliefhebbers. Er bestaan veel verschillende genres boeken, dus boekenliefhebbers komen in verschillende vormen en maten. We komen ook in aanraking met mensen die die passie delen, dat maakt het heel leuk. Langs de andere kant kunnen we ook mensen, die de weg nog niet gevonden hebben, warm maken. Het is leuk wanneer we dan mensen over de streep kunnen trekken en onze lezerspool zo groter maken. Dat creëert een leuke sfeer. Hoe meer zielen, hoe meer vreugde.

Leave a Reply