Skip to main content

Op Camiel Van Breedam staat geen leeftijd, ook niet op zijn (kunst)werken. De rode draad in zijn leven is niet alleen letterlijk het dragen van rode outfits, maar vooral gepassioneerd omgaan met kunst, al 70 jaar lang. Daarnaast was hij leraar plastische opvoeding en is hij nog af en toe muzikant.

Hoe zou het zijn met Camiel? “Goed, elke dag wat ouder, maar ik ben haast nog alle dagen bezig met kunst. Blij dat er nog mensen zijn die willen weten hoe het met me gaat”. Zo breekt Camiel zelf het ijs om onmiddellijk eraan toe te voegen dat hij bijna tegen alles tegen is, maar dat we het daar niet gaan over hebben, alhoewel…

Hij verjaart op 29 juni, de feestdag van de steenbakkers. Zo is hij vanaf zijn geboorte verbonden met de steenbakkers en de Rupelstreek, al woont hij al vele jaren in Aartselaar.

Camiel, broer van Johnny Van Breedam, groeide op in een middenstandersgezin in Boom. “Met spijt heb ik moeten vaststellen dat recent mijn geboortehuis in de Blauwstraat is afgebroken. Boom is mijn jeugd, dat is de grote speeltuin die de steenbakkerijen waren en ‘De Mannekens’ in de Hospitaalstraat, (voorloper van het atheneum) waar ik de ‘papschool’, de lagere school en het middelbaar liep”, vertelt hij.

Advertentie

Creativiteit

“Bij de Mannekens kreeg ik rond mijn 18de van de directeur te horen dat er in Gent een nieuwe school was voor een lerarenopleiding tekenen en plastische opvoeding. Daar ging letterlijk een wereld voor me open, al was het bij aanvang totaal niet mijn bedoeling om kunstenaar te worden. Wat altijd al wat verborgen zat kwam snel naar boven: creativiteit. Octave Landuyt werd mijn mentor en zette me aan om in 1957 deel te nemen aan de wedstrijd Jeune peinture Belge. Waar ik tot mijn verrassing een ereprijs kreeg voor mijn vijf eerste werken”, legt hij uit.

Wanneer hij nadenkt over zijn ‘creativiteit’, dan komt hij uit in het atelier van zijn grootvader, die loodgieter was. Daar maakte hij als kind met zink-overschotjes en gebruik makende van de plooibank, trapjes en andere dingen. Ook solderen leerde hij er.

Net zijn kunstwereld opgestart moest Camiel naar het leger voor een jaar. “Ik tekende toen heel veel maar het was vooral niet makkelijk om na de legerdienst mijn draad van kunstwerken maken, terug op te nemen. De ‘draad’ is altijd opnieuw werken met materiaal dat al een leven heeft gehad, al probeer ik heel gedifferentieerd te werk te gaan”, zegt hij.

ROODhuid

Een belangrijk deel van zijn werken is te catalogeren onder ‘ROODhuid’. Dat is deels letterlijk te nemen als de oorspronkelijke bevolking van Amerika (vandaag Native Americans) en anderzijds staan zij als metafoor voor onderdrukking, genocides, van gelijk welk volk of bevolkingsgroep op deze aardkloot.

“Toen ik ooit van een professor hoorde dat er tussen de 75 en 95 miljoen ‘roodhuiden’ zijn vermoord in Noord- en vooral ook Zuid-Amerika, was dat een wake-up call”, zegt hij.

Enkele van zijn werken in dat verband staan in de universiteit in Gent en de VUB Brussel. Vele werken staan op openbare plaatsen; het metrostation Belgica, De Schorre, diverse universiteitscampussen, het koninklijk museum voor Schone Kunsten in Antwerpen, Muzee in Oostende, de Nationale Bank Brussel, Middelheim park enz.

Leraar en muzikant

De 88-jarige Camiel maakte in zijn bijna 70-jarige loopbaan als kunstenaar meer dan 2500 werken. Was leraar plastische opvoeding, en bedreef muziek als de liefde; met veel passie. Zowel in de internationaal bekende Jazzband Fondy Riverside Bullet Band als bij de lokale Boomse fanfare Sint-Jansvrinde.

Advertentie

Leave a Reply