Skip to main content

Arts Etienne De Groot (76) was tot voor zes jaar voorzitter van de Nederlandstalige taalgroep in het Belgisch Grondwettelijk Hof. Daarvoor was hij onder meer ook burgemeester en zowel Federaal als Vlaams volksvertegenwoordiger (Open VLD). Sinds zijn pensioen is hij meer te vinden in de fitness, sinds kort ook in de schilderacademie van Boom en benadrukt hij zijn studax-mentaliteit met onder meer het leren van Spaans, Chinees…

Recent belde Aansteker aan bij de prachtige Art-nouveau-getinte woning in de Tuyaertstraat in Boom. Enkele minuten later wordt er met een wijntje geklonken en is spraakwaterval Etienne niet meer te stoppen.

Aansteker: Eens een bezige bij, altijd een bezige bij. Je hebt er niet alleen een medische, maar ook academische, politieke en rechterlijke loopbaan opzitten. Je hebt dus vele jobs gecombineerd. Wat deed je het liefste?

Etienne: Daar moet ik niet over nadenken. Dat wat ik eerst heb gestudeerd, namelijk arts. Als huisdokter kom je in vele huiskamers en hoor je wat er leeft. Bovendien is mijn grote liefde mensen te helpen, dat is de essentie van het leven, ofwel te genezen, ofwel hun leven draaglijk te maken. Bovendien is geneeskunde een never ending story. Elke dag lees ik en leer ik nog nieuwe dingen. Ik heb ook 26 jaar gedoceerd aan de faculteit Geneeskunde en Farmacie, en de faculteit Lichamelijke Opvoeding en Kiné aan de VUB. Als gastprofessor ben ik vandaag nog steeds actief. Het is niet betaald, maar o zo leuk om te doen. Toen ik in 1999 rechter werd bij het Arbitragehof, later omgedoopt tot het Grondwettelijk Hof, mocht ik buiten het lesgeven niets meer doen. Dat heeft me het meest pijn gedaan, mijn dokterspraktijk opgeven.

Advertentie

Aansteker: Hoe hou je de dagen gevuld?

Etienne: Zoals zo vele gepensioneerden kom ik tijd te kort. Mijn voornaamste hobby blijft alle dagen studeren over de meest uiteenlopende onderwerpen, maar het juridische en de geneeskunde items staan altijd bovenaan. Ik ben sinds mijn jeugd niet meer gestopt met lezen en studeren. Ik noem mezelf nog steeds een studax, zeg maar een ‘blokker’ pur sang. Via mijn interesse in de kosmologie, bezocht ik zo de deeltjesversneller (CERN) in Genéve. De studies daar rond subatomaire deeltjes interesseert me mateloos, alsook de fundamenten van ons bestaan.

Ik kan me alleen maar ontspannen met echt moeilijke dingen. Zo volg ik samen met mijn echtgenote Carry Spaans en volg ik ook Chinees. Sinds september vorig jaar heb ik me ook ingeschreven in de schilderacademie in Boom. Mijn vader kon goed schilderen en ook die genen heb ik blijkbaar geërfd. Om fit te blijven kom ik wekelijks ook in de fitness waar ik naast krachttraining ook de loopband en de fiets met elkaar afwissel.

Aansteker: En inmiddels ook een fiere opa?

Etienne: Ik heb twee dochters en één plusdochter. Er zijn inmiddels ook vier kleinkinderen waarvan eentje in mijn voetsporen is gestapt. Hij studeert in juni af als arts. Als 6-jarige had hij al een skelet op zijn kamer staan. Voor de oudste kleindochter ben ik externe begeleider voor haar proefschrift en de jongste kleindochter studeert eveneens nu af als klinisch psychologe. De jongste zit nog in de humaniora en is met zijn 1,95 meter een gepassioneerd basketter. De kleinkinderen zijn voor mij precies de kinderen. Toen ze nog kleiner waren en we zaten op een terrasje, durfden ze al eens te zeggen: “Voor de papa ook een pintje!”

Advertentie

 

Leave a Reply