Skip to main content

Bram Röttger (24) maakte de afgelopen maanden furore in de acrobatische gymnastiek. In 2018 behaalde hij een bronzen medaille op het Wereldkampioenschap Acrobatische Gymnastiek samen met zijn toenmalige turnpartner Marte Snoeck. En in juli 2022 veroverde hij, samen met Helena Heijens, goud op de Wereldspelen bij de gemengde koppels in acrogym. Het sporttalent startte zijn sportcarrière als jonge knaap in de lokale Boomse turnkring Volharding en veroverde er met vreugde en trots zijn eerste clubmedailles. Toch zet Röttger een definitief punt achter zijn carrière in de sportwereld en kiest hij voor een voltijdse job als landmeter. Tijd om met Aansteker terug te blikken op een sportcarrière vol doorzetting, perfectionisme en emotie.   

Van de turnkring stapte Bram op 12-jarige over naar de acrogymafdeling. Het toestelturnen was niet echt zijn ding. Bram hield eerder van creatief werken en oefenen op basis van eigen talent en fysische mogelijkheden met partners of in groep. Dit buikgevoel klopte, want in de landelijke competitie en internationale clubontmoetingen trok hij de aandacht van de Gymnastiekfederatie en werd toegelaten tot de topsportschool van de federatie in Gent – Blaarmeersen. Hij werkte zijn humaniora studies af in de topsportafdeling van het Atheneum Gent, dat studiegerichte, praktische en logistieke afspraken had met Topsport Vlaanderen waardoor hij trainen en studeren perfect kon combineren.

Koppel met mogelijkheden

De overstap van een clubregime naar een professionele aanpak in de topsportschool was een harde periode voor Bram. Hij werd gekoppeld aan Marte Snoeck, een talent uit Deinze. Zijn trainer Sergei Tretjakov en choreografe Irina Shadrina geloofden dan ook onmiddellijk in de mogelijkheden van het jonge koppel. Het duo bewees zich meteen in hun eerste belangrijke internationale competitie, want ze werden Europees kampioen Junioren in 2017. De kop was er af en met overtuiging ging men er verder hard tegen aan.

In 2018 werd het wereldkampioenschap Acrobatische Gymnastiek voor senioren georganiseerd in Antwerpen. Om zich hier ten volle op te kunnen voorbereiden werd een nieuwe balans-oefening opgezet en werd er getraind op de mogelijkheden van het duo. Bram en Marte maakten er een schitterende finale van door als eerstejaars senioren een bronzen medaille te veroveren.

Advertentie

 

Topsport, studeren, werken en hulplijn
Helaas is Acrogym geen sport met beroepsmogelijkheden. Bram ging studeren voor landmeter en kon deze studie niet combineren met het trainingsregime in Gent. Het bronzen W.K. was dus een eindpunt voor het duo. Toch bleef Bram trouw aan individuele fysieke training alsook aan de acrogym. Hij verwierf een trainersdiploma en de acrogymvereniging in Werchter trok hem aan voor wekelijkse avondtrainingen. Na het succesvol afronden van zijn studie voor landmeter ging hij in november 2021 aan de slag bij een landmeterbedrijf in Antwerpen. Tot de kersverse landmeter op een dag telefoon kreeg van trainer Sergei Tretjakov die helemaal over zijn toeren was. Hij vertelde dat de mannelijke partner van het acrogymduo, dat geselecteerd was voor het WK- kampioenschap dat in maart 2022 zou plaatsvinden, een ernstige blessure opliep en hij op zoek was naar een waardige vervanger. Dankzij het sportief begrip van Brams firmaleiding, kon hij deze uitzonderlijke uitdaging aangaan.

Nieuw duo
Na een voorspoedige kennismakende training met zijn nieuwe partner Helena Heijens nam Bram voor zeven maanden het statuut van topsporter aan. Het was meteen duidelijk dat het nieuwe duo mogelijkheden had. Toch was het behalen van een W.K.-niveau op amper 4 maanden tijd voor een totaal nieuw duo geen sinecure.

Wennen en elkaar vertrouwen was één, de moeilijkheidsgraad van de kuren verhogen was twee en de choreografie daarbij aanpassen was drie. Toch werd het vanaf dag één een geweldig succes over de ganse lijn. Ook in de acrogymwereld werden de prestaties van het duo Heijens-Röttger onverwacht en vernieuwend, zeer hoog gewaardeerd. Ze wonnen driemaal goud, plus goud voor het landenklassement.

De Heijens-Röttger show was klaar voor het tweede hoofdstuk. De lat voor de wereldspelen in Birmingham-Albama USA werd meteen hoog gelegd. Toch bleef het duo met beide voeten op de grond de trainingen doorvoeren. En buiten een kortstondige blessure van Bram verliepen de voorbereidingen ook vlot.

Uiteindelijk werd het een ware triomftocht voor het duo. Dankzij hun hoogstaand trainingsniveau waren zij in de mogelijkheid om de kuren Balans, Dynamisch en Combiné in hun hoogste mogelijkheden af te werken. Duitsland kreeg zilver, Israël brons en Bram en Helena bevestigden de trend die reeds was ingezet op het W.K. in 2018.

Laatste prestatie
Zonder enig blijken van vermoeidheid of aandachtsprobleem vertolkte het duo een indrukwekkende acrogymnastische prestatie. Dat dit Belgische team de huidige nog gangbare regels en verwachtingen van het acrogym met deze vertolkingen als het ware herschreven hebben, is geen overschatting en nog minder een misvatting .

Het was meteen ook het allerlaatste optreden van Bram en Helena in de acrogymarena. Het duo stopte met een knalprestatie in ’s werelds hoogste competitie. Hun prestatie zal nog lang en meermaals bekeken worden en stimulerend werken. De slotwoorden van de verslaggeefster ter plekken, zinder nog steeds na: “ They are not just good, they are iconic!“

Naar een tekst van Jul Röttger

Advertentie

Leave a Reply