Skip to main content

Huisgids Jan Vaeck tekent in zijn ongeëvenaarde vertelstijl voor weetjes, humor en kennis over de natuurlijke flora in het recreatiedomein De Schorre. Naast de gekende, zijn er drie nieuwe thema-wandelingen ingepland.

Tekst: Jan Boey – Foto’s: Jan Boey & De Schorre

Jan Vaeck ruilde in 1989, na dertien jaar, het domein Bloso Hofstade, voor De Schorre. Dat werd liefst dertig jaar lang zijn habitat, alvorens hij vijf jaar geleden met pensioen ging. “Ik had onmiddellijk een band met De Schorre. We waren toen met 5 medewerkers en toen ik met pensioen ging waren er 34 collega’s”, zegt hij. Zijn inzichten in planten en bloemen werd hem ingelepeld door zijn grootvader. “Toen ik hem als kleine jongen vergezelde van en naar de koeienweide, vertelde hij met veel passie over alle bloemen en planten die we tegenkwamen”.

Germaans

Nadien deed hij vele jaren niets met deze kennis maar het sluimerde wel. “Op een bepaald ogenblik ben ik over planten, bloemen, struiken, bomen…beginnen lezen en stelde ik vast dat heel wat benamingen en verhalen, afstammen van het Germaans en later Grieks en Latijn”, vertelt hij gepassioneerd.

Het is eerder toevallig dat hij aan deze wandelingen in De Schorre is begonnen, zowat tien jaar geleden. “Een delegatie van de provincie kwam het domein bekijken. Ik werd aangemoedigd om een wandeling te doen en ze wat uitleg te geven over de flora. Dat lukte zo goed dat het smaakte naar meer”, vertelt een immer enthousiaste Jan Vaeck.

Hij begon tientallen boeken over bloemen en planten te verslinden. “Steeds meer werd het me duidelijk dat heel wat kennis en benamingen, waarvoor planten in het verleden gebruikt werden, grotendeels afkomstig zijn van de Germanen, inclusief de mythologische achtergronden van de goden. De Germanen schreven niets op. Het waren later de Grieken en de Romeinen die deze wijsheden en kennis neerpenden, zodat wij ze vandaag nog herkennen”, legt hij uit.

Mythes en Volksgeloof

Zijn verhalen over geneeskrachtige of lustopwekkende planten en verhalen rond mythes en volksgeloof zorgen bij de bezoekers nog steeds voor verbazing. Wat helpt tegen tandpijn, wat tegen maagpijn, hoe kan je wratten bestrijden, enz.

Het leuke is ook dat bijna 100% van de flora in De Schorre er op natuurlijke wijze is gekomen. “Heel weinig groen is nadien aangeplant. Omdat er zoveel te vertellen valt en ik alle dagen zelf nog bijleer, heb ik deze kennis in thema’s gegoten, min of meer gelijklopend met de seizoenen”, zegt hij.

Nieuw en oud

Nieuwe thema’s dit jaar zijn in april, Pasen en haar natuurverhalen, en In de voetsporen van heksen en duivels in juni. Terugkomers zijn Wandelen door de apotheek van de goden in maart, Wandelen door het lusthof van Venus en Satyr en Mythes en volksgeloof in mei. In september voegt Jan Vaeck nog een nieuwe wandeling toe aan zijn wandel-oeuvre: de oogst uit het paradijs.

Voor 5,5 euro kan je deelnemen aan deze zowat twee uur durende wandeltochten met vertrek aan het onthaal van Congrescentrum De Pitte, telkens om 13.30 uur. Ook bij slecht weer wordt er gewandeld. Vooraf inschrijven verplicht.

Meer info op www.deschorre.be

Leave a Reply