Skip to main content

Op 8 en 9 december kun je in De Schorre in Boom weer naar Putteke Winter dat de jongste jaren opnieuw zo’n 12.000 bezoekers (in tijdssloten) trekt. Het is 3 kilometer lang genieten tijdens deze unieke, dromerige wandeling en dat op een domein dat er zelfs overdag al wat magisch uitziet.

‘Jo, de mannen.’ Het klinkt nog altijd amusant als begroeting, ook al moeten Jo Mast en Jo Lambin die mop al tientallen keren gehoord hebben. Samen zijn ze intussen goed voor de organisatie van een tiental Putteke Winters. Sinds Mast op rust is gesteld, nam Lambin in volle coronacrisis de euh fakkel over.

“Putte Winter startte meer dan 20 jaar geleden eigenlijk als een puur buurtfeestje voor een 800*-tal mensen. Vanuit De Schorre wilden we in de donkere maanden iets terugdoen voor de buren. Dat begon met een paar indoor optredens maar groeide jaar na jaar tot de wandeling die we vandaag kennen met al dat veel vuur en licht”, zegt Jo Mast. “Het was nooit ons plan om er iets zodanigs groots van te maken. Het moest vooral laagdrempelig, niet-commercieel zijn, maar plots merk je dan toch dat het ontploft en dat je 8.000  bezoekers per avond ontvangt.”

De reputatie van het feërieke Putteke Winter ging inderdaad als een lopen vuurtje (pun intended) rond en het evenement trok families van wijd en zijd aan. “Op zeker moment hebben we besloten om met tijdssloten te werken wat een gouden zet bleek. Zo konden we het maximum aantal bezoekers op piekuren controleren en zagen we dat de vroegere, voordien minder populaire momenten, ook vol raakten.”

Advertentie

 

Putteke Winter in Boom werd meteen ook de inspiratie voor andere Putteke Winters op provinciale domeinen. Dit jaar zelfs op zes locaties. Organisatorisch en logistiek werken die allemaal samen, wat de druk nog wat opvoert.

“Daarnaast waren wij misschien wel de oerwinterwandeling vooraleer er andere gelijkaardige initiatieven kwamen zoals De Grote Schijn of Lanterna Magica”, zegt Lambin. Die zorgde er voor dat elke Putteke Winter een thema kreeg. Dat is dit jaar fluo. “Ik blijf het ook een erezaak vinden dat de route elk jaar anders is. Bezoekers die De Schorre goed kennen, worden ’s avonds toch nog altijd verrast en daarvoor doen we het. Ook nu weer doet het meer dan 3 km lange parcours delen van De Schorre aan die niet zo voor de hand liggend zijn. We pakken dit keer het vernieuwde Elfenpad of het nieuwe Nest mee en er zit beduidend meer bos in de wandeling dan vorig jaar.”

“Ik werkte voor de programmatie zelf altijd graag samen met de lokale verenigingen ook, zoals Dansstudio Flash of De IJsberen en ik merk dat Jo dat is blijven doen”, zegt Mast nog die ooit twee jaar directeur van het Circuscentrum Vlaanderen was en daar ook groot netwerk opbouwde. “Ook het Boomse Sacred Places, dat licht- en vuurinstallaties in heel België bouwt, is traditioneel van de partij. De tijd dat we zelf nog installaties maakten, is voorbij, maar we werken wel samen met onder andere de Provinciale Technische School voor vuurkorven en dergelijke.”

“We blijven vooral onszelf uitvinden. Dat is de kracht van dit event en daarin schuilt na al die jaren nog steeds ons succes”, besluit Lambin. “Partners zoals De Machienerie maakten vroeger zelfs speciaal voor ons nieuwe voorstellingen, maar ook compagnies zoals De Vuurmeesters draaien al jaren mee. Zo zorgen we allemaal samen voor verwondering en dat hebben we toch allemaal een beetje nodig in deze tijden.”

Info en tickets: www.puttekewinter.be

Advertentie

Leave a Reply