Skip to main content

Kasteel Cleydael in Aartselaar is momenteel het toneel voor maar liefst twee immersieve theaterstukken tegelijkertijd. Theatergezelschap ‘De Proefkonijnen’ is niet aan zijn proefstuk toe, maar brengt met deze combinatie een (in België) nooit eerder geziene beleving naar zijn toeschouwers.

Tekst: Boris Van Echelpoel – Foto’s: De Proefkonijnen

In het genre van immersief theater is veel mogelijk. Wat de beleving in Kasteel Cleydael echter uniek maakt, is dat het publiek het verhaal zelf kan beïnvloeden. “De toeschouwers hoeven niet op een stoel te zitten en te zwijgen, maar spelen zelf mee, als bewoners van het kasteel Camelot”, zegt creatief directeur Randall Van Duytekom. 

Het gezelschap experimenteerde al eerder met het immersieve genre. In hun productie ‘Raptorville’ uit 2022 lieten ze bijvoorbeeld een levensechte dinosaurus door het decor bewegen. Een volledig immersieve voorstelling waarbij geen enkele bezoeker hetzelfde verhaal beleeft, is echter een unicum in ons land.  

Daarvoor werkte tekstschrijver Randall Van Duytekom samen met de ervaren Britse regisseur Oliver Tilney, die wereldwijd al verschillende producties regisseerde. De twee leerden elkaar kennen bij ‘The Great Gatsby Immersive’ in Brussel. “We waren toen al twee handen op één buik, die samenwerking wou ik graag verderzetten met een eigen productie”, zegt Van Duytekom.

Arthur van Camelot 

De avondvoorstelling ‘Arthur van Camelot’ is enkel voor volwassenen. De productie is gebaseerd op de middeleeuwse sage van Koning Arthur, maar werd door het gezelschap aangepast naar de huidige maatschappij. “De voorstelling draait rond gelijkheid tussen de bevolking. Theater is een krachtige vorm om kritiek te leveren op de maatschappij, en dat doen we graag op deze manier”, vertelt Van Duytekom. 

Hij schreef het verhaal tijdens de eerste coronalockdown. “Aangezien er zich in een immersieve productie voortdurend meerdere scenes tegelijkertijd afspelen, heeft het script de lengte van vier voorstellingen. Enkel tijdens de lockdown had ik genoeg tijd om aan zo’n epos te werken.” 

Familievoorstelling 

Om de huurperiode van het kasteel optimaal te benutten worden er dagelijks twee voorstelling gespeeld. Naast het verhaal van Arthur brengt het gezelschap ook familievoorstelling ’Het Defilé van Adelbrecht II’, een verhaal over twee eigenzinnige lakeien. “We creëren een sprookjesachtige wereld, maar het verhaal brengt ook een boodschap voor de kinderen”, legt Van Duytekom uit. 

De voorstellingen beginnen telkens in één ruimte, maar daarna vloeien meerdere verhaallijnen doorheen het kasteel. Aan het publiek om te kiezen waar heen te gaan. 

 

KORTINGSACTIE 

Op donderdag 22/02, 29/02 en 7/03 organiseert het gezelschap Camelot Cocktails Thursday. Volgers van Aansteker hebben geluk want bij de reservatie kan je gebruik maken van de code ‘freecocktail’ om 10 euro minder te betalen voor je ticket. Met die 10 euro kan je een cocktail (of iets anders) kopen tijdens het bezoek. Wees er snel bij! 

Tickets en info via www.deproefkonijnen.be 

Advertentie

Leave a Reply