Skip to main content

Op zondag 5 mei vindt voor de tweede maal een grootse opendeur plaats bij zorgboerderij Dores aan de Begijnenbossen 88 in Reet. Toch is deze activiteit voor initiatiefnemers Inge en Elke nodig omdat het extra inkomsten genereert. Die zijn nodig om de werking van hun zorgboerderij voor mensen met een beperking, autisme en psychische problemen nog te verbeteren.

Gedurende vele jaren was Hydroflora een bekende naam in en om de gemeente Reet. De kweek van uitzonderlijke planten maakte, dankzij een volgende generatie in de familie, na zowat vier decennia plaats voor kruidenkwekerij Hanaplant.

Verpleegster Elke Nagels (46) wilde zorg implementeren in de overgenomen zaak, het was een zoektocht naar zingeving in haar job. Toen ze hoorde dat in de familie Inge Ceulemans (39) ook aan een carrièreswitch dacht, werden in 2018 de eerste plannen voor de start van een zorgboerderij gesmeed. Inge was voorheen maatschappelijk werker bij het OCMW in Wommelgem maar had dezelfde droom als Elke.

Inge: “Er zijn tot vijftig personen in een zorgtraject, voor dagbesteding in groep en voor individuele psychosociale begeleiding met de dieren. We hebben met onze echtgenoten een vzw gestart om een antwoord te bieden op de noden”, zegt Inge. “Zelf nam ik een jaar verlof zonder wedde om te zien of een en ander lukte. We gingen klein van start. We sloten met Dores (Portugees voor ‘zorgzaam’) aan bij Mobilant die Elke en mij verloont.”

Advertentie

 

Dores startte met de activiteit die zorgde voor een nuttig tijdverdrijf voor zowel jongeren als ouderen. “Ondertussen groeide die groep tot 25 personen”, zegt Elke. “Het gaat om mensen, vaak met een laag zelfbeeld, die ook niet echt terechtkunnen in een beschermde werkplaats. Samen met zowat 25 vrijwilligers proberen we zorg op maat aan te bieden. Daarnaast zijn er dan de individuele trajecten. Het stemt ons echt gelukkig te zien dat we eigenlijk één grote familie vormen. Iedereen die hier komt en werkt, beschouwt Dores als iets van henzelf.”

Inge: “We zorgen op maandag bijkomend nog voor een extra activiteit”

Maar op wat steun van het Rumstse gemeentebestuur na, moet Dores het doen zonder subsidiëring.  Maar koken kost geld. Daarom organiseert het Doresteam geregeld een actie die voor geld in ’t laadje zorgt. Een jaarlijkse wafeltjesactie en de populaire ItaDelivery zijn enkele mooie voorbeelden. En nu is er voor de tweede keer een (Te)Lentemarkt. Het succes van deze organisatie lijkt nu reeds verzekerd. De inschrijvingen voor de brunch zijn reeds afgesloten alhoewel er toch nog extra croissants voorzien zijn. Maar er is meer, veel meer!

 

“Zowat 25 lokale handelaars zullen die zondag 5 mei met een stand aanwezig zijn”, zegt Inge. “En natuurlijk zorgen we zelf voor de nodige drank en snacks. Uiteraard kan iedereen een kijkje nemen in onze serres waar onze werkers zorgen voor het kweken van groenten. En verder ook kunnen de bezoekers kuieren langs de plaatsen waar we onze kippen, geiten, schapen, pony’s, paarden, cavia’s en konijntjes zitten en staan.”

Na de opendeur op zondag van 10 tot 18 uur zorgt het team met een dansnamiddag op maandag 6 mei nog voor een opvallende epiloog. Van 13.30u tot 16.30u kunnen senioren dan terecht voor deze activiteit waarop DJ Nostaljos voor hits uit de oude doos zal zorgen. In de toegangsprijs van 10 euro is naast die animatie ook een koffie/thee en gebakje begrepen. Inschrijven kan via doresvzw@gmail.com of 0472/41 38 33.

Website | Facebook 

Advertentie

Leave a Reply