Skip to main content

Het gemeentehuis van Niel kreeg gisteren bezoek van enkele jonge helpende handen voor de aanleg van een nieuwe groene voortuin. In samenwerking met BOS+ tovert Niel de voortuin om tot een heus ‘Wonderwoudje’, dat werd aangelegd door kinderen van de buitenschoolse opvang. Voor de aankleding ervan werd vooraf de mening gevraagd van de omwonenden, die er dus binnenkort een mooi nieuw stukje groen bij hebben in de buurt.

Met de aanleg van een Wonderwoudje toont Niel haar engagement voor het Lokaal Energie- en Klimaatpact. Deze groene oase van 350m² is volledig gefinancierd door de gemeente, telt zes bomen en honderdtwintig planten, en heeft een bijna volledig ontharde bodem. De bedoeling is dan ook dat het Wonderwoudje helpt zorgen voor verkoeling en het opvangen van regenwater. Daardoor past het project perfect binnen het kader van de #iktrekhetmijaancampagne, de opvolger van Dikketruiendag die structurele klimaatacties in de kijker zet.

Vergroening

Het Wonderwoudje project is een samenwerking met milieu- en natuurorganisatie BOS+. Zij bekommeren zich om de vergroening en behoud van de natuur in zowel Vlaanderen alsook de Tropen. Daarbij focussen ze onder andere op educatie en sensibiliseringscampagnes. BOS+ heeft in België al verschillende Wonderwoudjes. Niel wordt, na het Kiel, de tweede plek in de provincie Antwerpen met een Wonderwoudje, het zestiende in België.

“We doen dit voor het welzijn van de buurt en haar bewoners”, verduidelijkt BOS+ projectleider Nancy Pausenberger. “Het Wonderwoudje zorgt voor verkoeling in de alsmaar warmer wordende steden, betere waterinfiltratie door de ontharde grond en betere luchtkwaliteit. Sinds corona is ook het sociale aspect van dergelijke groene plekken heel belangrijk geworden. Daarom zijn ook enkele bankjes geplaatst om er een echte ontmoetingsplek van te maken.”

Advertentie

 

Naast bankjes vind je in het Wonderwoudje ook een paadje van boomschors en zullen de in- en uitgangen aangekleed worden met plantenbogen waarlangs weelderige klimplanten kunnen groeien. Ook aan de dieren is gedacht met een bloemenweide voor vlinders en bijen, alsook enkele vogelbosjes.

Participatie van de buurt

Voor de inrichting van het Nielse Wonderwoudje werd de mening van de buurtbewoners gevraagd. “Daar kwam uit de bus dat er idealiter het hele jaar door beleving en kleur te vinden moet zijn”, gaat Nancy verder. “Er worden hier namelijk veel trouwfoto’s genomen. Daarnaast hebben we ook rekening gehouden met de zichtbaarheid van de mooie gevel van het gemeentehuis, door te kiezen voor laagstammen en deze op strategische plekken te planten.”

Ook tijdens de aanleg van het Wonderwoudje wordt de hulp van de buurt ingeschakeld. Een vijftigtal enthousiaste kinderen uit de lokale buitenschoolse kinderopvang kwamen een handje toesteken tijdens het planten. “Dat soort participatie is heel belangrijk voor Wonderwoudje, zodat de mensen en kinderen er ook zelf mee bezig zijn en beseffen wat voor impact het heeft”, sluit Arne D’hont, communicatieverantwoordelijke van BOS+, af.

Advertentie

Foto’s: Bos+, Gemeentebestuur Niel & Kobe Nuyens

Leave a Reply