Skip to main content

Bieke Schutijser, hondengeleider bij de PolitieZone Rupel, is op zondagavond een van de speurders aan het werk in ‘Klopjacht’ op Play. “Het is een beetje zoals elke dag je job doen.” Ze wil de politie hiermee positief in de kijker zetten. En dat lukt aardig, ook al zorgen de sociale media af en toe voor heel wat bagger. Deze actieve mama is ook gids en lid van het bestuur Vrienden Fort van Breendonk vzw.

Het is het tweede seizoen dat ze deelneemt met als hoofdbedoeling de politie job positief in de kijker te zetten. “Inderdaad ook vorig jaar heb ik meegedaan aan de zijde van inspecteur Stacey, toen ook al met codenaam ‘Charlie’. Het is nu het derde seizoen maar het eerste seizoen was ik er niet bij. Ik ben er echt heel toevallig ingerold”, legt ze uit.

Op een werkmoment en interventie ergens in de Rupelstreek, werd haar werkwijze en de manier van conflict-oplossend-denken, toevallig opgemerkt door iemand van de productie van ‘Klopjacht’.

“Enkele dagen later kreeg ik telefoon, met de vraag om te praten over mijn deelname aan het tweede seizoen Klopjacht. Eerlijk, ik dacht eerst dat het een grapje was van een van mijn collega’s om me erin te luizen. Lang heb ik er niet moeten over nadenken, en heb ik me net als dit jaar in de maand mei zo’n 17 dagen aan een stuk vrijgemaakt”, legt ze uit.

Alles voor de camera

In tegenstelling tot wat sommigen denken wordt het programma wel degelijk in een ruk opgenomen. “Er zijn wel zeer strikte spelregels. Zo mogen noch de speurders jagen, noch de deelnemers iets doen of zich verplaatsen tussen 8u ’s avonds en 10u ’s morgens. Al de rest wordt permanent opgenomen. Elke ploeg heeft een cameraploeg, wij hebben ook cameraatjes in de auto en onze bodycam’s”, legt ze uit.

Uiteraard maken ze ook gekke dingen mee. “We waren in seizoen twee in het Antwerpse op pad. Om eventuele vluchtpogingen via de tuin te onderscheppen vroegen we aan de bewoners van het naastliggend pand om in hun tuin te observeren. De vrouw des huizes in badjas was eerst wat huiverig, maar even later kwam ze in galajurk voor onze cameraman flaneren omdat ze hoopte zo op TV te komen”.

Advertentie

 

Vriendschap

Wat haar het meest bijblijft zijn de vriendschappen. “Het is echt ongelooflijk leuk die ploeg speurders. Ik heb er letterlijk een hoop vrienden bij gemaakt. Ik heb zelfs nog contact met deelnemers uit vorig seizoen”, zegt ze.

Minder leuk is dan weer de ‘bagger’ op sociale media. “Je kan er met je verstand haast niet bij wat mensen durven te schrijven over jou, mensen die je van haar of pluim kent. Gelukkig zijn er ook heel wat positieve reacties en moet je leren om te gaan met die bagger”, zegt ze.

Focus

Als we peilen maar de minst leuke situatie, moet Bieke niet lang nadenken. “Vorig seizoen had een van de deelnemers zijn haar en baard afgedaan. Toen ik het huis instormde liep ik hem gewoon voorbij. Niet herkend. Dat zette me nadien aan om meer te focussen, want ook in mijn echte job kun je zulke dingen niet echt veroorloven. Verzachtende omstandigheden waren er wel want zelfs zijn eigen vrienden hadden hem niet herkend”, zegt ze lachend. Dat ze zelf een beetje als de ‘vloekende bitch’ wordt neergezet, vind ze op zich geen ramp. Dat is in vorig seizoen spontaan gebeurd. Ik vloek al eens en vlieg er letterlijk graag in. Dat is dan een beetje mijn type geworden.

Met zekerheid is er inmiddels een verband tussen Klopjacht en agenten in spe die speciaal hierdoor getriggerd voor de job kiezen. “Overal is er bij de politie een personeelstekort, en zo ook in de Zone Rupel. Ik ben fier op wat ik noem de ‘Familie Rupel’ en dus op al mijn collega’s”, besluit ze.

Advertentie

Leave a Reply