Skip to main content

De Koninklijke Harmonicaïsten werden in 1898 opgericht in de volkswijk Noeveren in Boom. Stilaan groeide dit ensemble uit tot een echte accordeonvereniging. Wie het instrument nog als oubollig bestempeld, zit met een verkeerde perceptie. Het is springlevend en terug sexy, met als levend bewijs de vele jeugdigen die in de kunstacademie dit instrument bespelen.

De Harmonicaïsten Boom hebben de wind in de zeilen, al was dat in de afgelopen 125 jaar af en toe anders. De absolute dieptepunten wat aantal leden en het bespelen van de ‘trekzak’ betreft, was tijdens en vlak na zowel Wereldoorlog I als II.

Voorzitter en dirigent Christoph Belis vertelt: “Heel wat leden verkochten tijdens deze oorlogen hun instrument om eten te kunnen kopen en zo de oorlog letterlijk te overleven”, legt hij uit. Vandaag koop je een goed instrument voor zo’n 3.500 euro, maar het kan oplopen tot ruim 40.000 euro.

“We hebben jaren tegen het oubollig imago gevochten, met succes. We stellen vast dat het instrument terug springlevend is en er heel wat jeugdigen in de muziekacademies dit als instrument kiezen. In de kunstacademie van Boom alleen al tellen we vandaag zowat vijftien leerlingen, die vanaf 8 jaar voor dit instrument kiezen”, legt hij uit.

Christoph Belis was ook net 8 jaar toen hij vol goede moed naar de Boomse muziekacademie trok en er orgel wou bespelen. “Toenmalig directeur Noël Heremans legde me uit dat dat onmogelijk was, maar hij zag wel een leuk alternatief, namelijk accordeon. Er werd naar mijn ouders gebeld of dat mocht en ik was gestart. Op 13-jarige leeftijd, in 1991, werd ik lid van de Boomse Harmonciaïsten.”

Advertentie

Jong en oud

Ondertussen zijn de beide zonen actief bij deze muziekvereniging. Stijn Belis verzorgt het slagwerk en de 14-jarige Lucas Belis, de jongste van de hele bende, speelt accordeon. “Ik heb bewust voor dit instrument gekozen. De moeilijkheid van het instrument zorgt bij mij voor een echte uitdaging en het meeste spelplezier, en dit inmiddels al 6 jaar lang”, legt hij uit.

Tegenpool is, wat ouderdom betreft, het oudste spelende lid Jos De Schauwer (75). “Zoals zovelen die een accordeon bespelen ben ik autodidact. Het instrument biedt eindeloos veel mogelijkheden en variaties. Ik bespeel dit instrument inmiddels al 65 jaar met een kleine onderbreking tussendoor, omwille van de job. Hij is ook nog actief als enige accordeonist tussen de blazers van het Mechels seniorenorkest”, zegt hij.

Op 19 november heeft hun afsluitend muziekfeest plaats met optredens van Mannenkoor “Il Cuore” uit Boom, het Mechels Seniorenorkest, de Koninklijke Harmonie De Breydelzonen uit Terhagen, Accordeonvereniging Cosy uit Kapellen en Dutmala uit Pelt.

De Boomse Harmonicaïsten zijn een echte familie/vriendenclub. De enige in de ruime Rupelstreek, met een vijftigtal leden, waarvan twintig actief spelende leden. Elke dinsdagavond komen ze samen in hun repetitiestek ‘Den Atelier’, gelegen naast café Koophandel, Noeveren 68 in Boom.

Advertentie

Audioreportage: Bas Vermeersch

Leave a Reply