Skip to main content

Na zowat veertig jaar, valt eind juni 2022, het doek over jeugdtheater Piep. Al die jaren waren ze een vaste en constante waarde in het jeugdige theaterwereldje van zeker de hele Rupelstreek en ook daarbuiten. Corona en de mindere inkomsten, de aangekondigde verkoop van het pand in de Kerkstraat en de niet meer zo jeugdige leeftijd van bezielster Elly Coeck, die dit jaar 80 wordt, zorgen voor deze ‘definitieve’ beslissing. In de coulissen wordt er nog gepraat om het levenswerk verder te zetten, maar of dit lukt blijft een open vraag.

De laatste avondvoorstellingen, in de Boomse Schouwburg, vonden in november plaats. Dat werd een perfecte afsluiter, al loopt het theaterseizoen officieel maar af op 30 juni dit jaar. “We blijven de lessen op onze locatie verzorgen. We geraken tot dan net financieel rond. Het doet wel raar want ondertussen zijn we bezig met decorstukken en kleding van de hand te doen”, legt Elly Coeck uit.

Ze geeft toe dat het allemaal wel wat moeilijker wordt om de jongeren van vandaag te boeien met dictie en toneel. “Dat is in die veertig jaar stilletjes aan, maar wel fundamenteel gewijzigd. De kinderen doen het wel graag maar wanneer de inspanningen te groot worden, zoals het van buiten leren van teksten en het altijd aanwezig zijn op de repetitie, dan is de tendens dat we een deel zien afhaken. Nochtans mogen we over de belangstelling niet klagen”, klinkt het.

“Ooit in 1981 gestart met veertien kinderen, zijn we langzaam gegroeid tot meer dan honderd kinderen. Nadien hebben we de limiet op 75 kinderen gelegd en werken we vanaf dan met wachtlijsten. We zullen dit jaar, meteen het laatste jaar, eindigen met zo’n 65-tal leerlingen”, zegt ze.

Advertentie

 

(Zeer) bekende namen

Elly Coeck wil van de gelegenheid gebruik maken om een rechtzetting te plegen over enkele bekende acteurs die al dan niet bij Piep hun eerste voetstapjes op de bühne hebben gezet. “Ik ben zelf de aansteker van deze min of meer foutieve informatie”, vertelt ze lachend. Zo werd in een interview door haar gezegd dat Loes Van den Heuvel, Dirk Vermiert, Eric Kerremans en Dirk Van Dyck hun opleiding bij Piep genoten.

“Dit is niet juist. Voor Fons Cras en ik met jeugdtheater Piep zijn gestart, was er een jeugdtoneelwerking in de schoot van de Boomse toneelvereniging Rupelgalm. Onder leiding van mezelf en Fons Cras werd deze jeugdwerking er opgestart. Nadat we met het bestuur in onmin raakten, hebben we besloten om een eigen jeugdtheater te starten onder de naam ‘Piep’. Deze top-acteurs hebben wel opleiding gekregen van ons bij ‘Rupelgalm’, maar dus niet bij Piep. Daarmee is hopelijk dit misverstand uit de wereld geholpen”, verduidelijkt ze.

‘Piep zei Kristine’

Wie er wel vanaf de eerste Piep-uren bij was in 1981-1982 in de Plantsoenstraat, is actrice Kristine Perpête. “Toen Fons en Elly met een propere lei wilden beginnen onder de noemer Piep was ik er als de kippen bij. Ik was een van de eerste veertien toneelleerlingen van Piep. In 1982 gaven we onze eerste voorstelling voor een groot publiek met het zelf geschreven stuk van Elly en Fons ‘De schittersteen van Boela Boela’”, vertelt Kristine Perpête.

Kristine volgde na twee jaar Herman Teirlinck ook les aan het Hoger Instituut voor Dans en Danspedagogie, waar ze de richting Theaterdans en Musical volgde. “Vanuit deze interesse heb ik al snel bij Piep de choreografie gedaan van de vele musicals die Piep op de planken bracht”, vertelt ze. Deze lessen ‘Beweging en Spel’ zorgden voor een hoger niveau van het jeugdtheater Piep. “Zeer zeker. Noch Fons, noch ik waren in dat wereldje thuis. We zijn Kristine altijd heel dankbaar geweest dat ze dit wou doen. Na de korte ziekte en het overlijden van Fons Cras heeft ze me van 2006 ook letterlijk bijgestaan in de regie en organisatie van Piep.”

Familie

Tussendoor maakte Vlaanderen in 1997 kennis met Kristine Perpête via de bekende soapserie Familie. Tot 2010 speelde ze daarin de rol van Els d’Hollander en werd ze lachend de ‘Black Widow’ genoemd, vermits enkele partners van haar in die soapjaren het leven lieten. “Omdat ik voelde dat mijn rol steeds kleiner en onbelangrijker werd, heb ik zelf gevraagd om me uit die serie te schrijven. Hierdoor kreeg ik na 2010 nieuwe mogelijkheden op theater en lesvlak”, vertelt ze.

Vooral het lesgeven is een passie. Naast de vrijwillige bijdrage aan Piep, geeft ze vandaag ook les aan de academie in Londerzeel, het Conservatorium in Antwerpen en bij Arabesque in Deurne. “Met de collega’s maken we elk jaar een voorstelling waarmee we in Londerzeel en omstreken in de scholen gaan optreden, om zo de kinderen voor het toneel warm te maken. Daar vind ik geweldig mijn draai. Acteren voor kinderen vind ik het summum”, zeg ze.

Het slechtste/mooiste moment!

Naar het slechtste moment en/of belevenis met Piep moet Elly Coeck niet lang zoeken. “Ongetwijfeld het moment dat we zijn opgelicht in de periode 2005-2006. De gebouwen in de Plantsoenstraat werden door iemand opgekocht en hij wou samen met ons er een cultuurtempel van maken. Terwijl de persconferentie werd gegeven over die plannen, zo ontdekten we later, was diezelfde man bezig om die panden te verkopen en er geld uit te slaan”, legt ze uit. Klap op de vuurpijl was de opzegging van het huurcontract. Op een maand tijd moest een andere locatie worden gezocht. Ondertussen was Fons Cras ernstig ziek geworden waarna hij overleed. “Gelukkig stond toen Kristine Perpête aan mijn zijde en vonden we ook een nieuw pand in de Kerkstraat 33. Dat was een hele opluchting.”

De allermooiste momenten zijn niet te tellen, volgens het duo. “Zo werd steeds opnieuw duidelijk dat we de kinderen met onze opleiding meer zelfvertrouwen gaven, leerden doorzetten en hun angst lieten overwinnen om voor een publiek te spelen en/of te spreken”, zegt ze. “Je zou dat niet verwachten, maar we hoorden dan van ouders dat hun mondelinge examens bijvoorbeeld beter lukten”, voegt Kristine toe.

Topmoment was ongetwijfeld de laatste voorstelling in november 2021 van ‘Alice in Wonderland’. Op deze laatste voorstelling hadden heel wat oud-leerlingen onder fictieve namen een plaats gereserveerd. “Vooraf hadden ze stiekem een filmpje gemaakt waarin we werden bedankt voor het vele werk en waaruit ook duidelijk bleek dat deze lessen echt een impact hebben gehad op hun jeugdig en later ook op hun volwassen leven. Dat was een kippenvel moment. Daar kwam dan nog een keertje bovenop dat in de kleedkamers Wouter aan Ellen het Ja-woord vroeg om te trouwen met hem. Ze leerden elkaar jaren geleden kennen bij Piep”, vertelt Elly Coeck.

Zwarte gat?

Elly Coeck is zowat haar hele leven met toneel bezig geweest. Eind juni komt daar een eind aan. Door corona hebben we heel wat maanden niet echt kunnen werken. Zo ook de afgelopen maand. “Ik ondervind nu dat dit echt een probleem is voor mij. Ik heb geen zin om in de namiddag bij een thee met leeftijdsgenoten, wat bij te kletsen. Ik wil nog vrijwilligerswerk doen … maar wat? Ik moet echt terug een doel zoeken. Anderzijds zorgt de ouderdom ook voor wat kwaaltjes. Dingen die normaal zijn voor iemand van bijna 80 maar toch … laten we zeggen dat de geest nog veel wil maar het lichaam af en toe tegenspartelt. Dus ja, ik vrees toch een beetje voor dat ‘zwarte gat’ na Piep”, besluit ze eerlijk.

Leave a Reply