Skip to main content

In het Portugese Obidos organiseerde Hip Hop Unite van 26 tot 28 oktober het wereldkampioenschap Hip Hop. Vijf groepen van de Edegemse Fitopia Dance Teams werden daarvoor geselecteerd. Na maanden voorbereiden en een pittige strijd in de finale eindigden twee teams van Fitopia op de eerste plaats! Lara Mclaskey uit Aartselaar danste mee voor de overwinning.

Tekst: Fitopia & Kobe Nuyens – Foto’s: Fitopia & Lara Mclaskey

Een WK verenigd uiteraard de beste dansers van over de hele wereld. Denemarken, Brazilië, Nieuw-Zeeland en vele anderen stuurden een topdelegatie naar Portugal. De competitie was daarom ijzersterk, maar de Fitopia Dance Teams hebben bewezen dat ze bij de absolute wereldtop behoren. Zowel de cadetten als de junioren hebben gestreden en met glans gezegevierd!

Cadetten en junioren

In de jongste categorie cadetten, voor deelnemers tussen 7 en 13 jaar, beleefden de dansers een onvergetelijk avontuur. “Maanden van toewijding en training, met de hoop om zo ver mogelijk te komen, brachten ons in een competitie met ’s werelds beste teams”, deelt een opgewonden coach Amal. “Het was een overweldigend gevoel als je hoort dat je wordt uitgeroepen tot wereldkampioen. Er zijn veel tranen gevloeid bij de dansers, ouders en bij mij als coach!.”

Ook het juniorenteam, met dansers van 13 tot 18 jaar, keerde terug met goud op zak na een allesbehalve eenvoudige strijd om de titel. Tegen maar liefst 22 deelnemende teams kwam Fitopia als onbetwiste winnaar uit de bus. Coach Eef blikt trots terug: “Dit was werkelijk een ongelooflijke prestatie. Er waren talloze sterke concurrenten met diverse stijlen en een hoog niveau. Dansen is een jurysport, dus het was spannend afwachten hoe onze prestatie beoordeeld zou worden. We zijn ongelooflijk trots dat we met beide teams ons een jaar lang wereldkampioen mogen noemen.”

Aartselaarse link

De overwinning van de Edegemse dansclub heeft ook een link met Aartselaar. Lara Mclaskey (13) danste mee in het cadettenteam van Fitopia. Ze begon op haar vier jaar bij Dansduplex in Aartselaar. “Tijdens corona ben ik overgestapt naar Fitopia omdat zij toen wel al een wedstrijdteam hadden en ik graag in competitie wou dansen”, legt Lara uit. “Ik deed, en doe ook nog modern, maar zelf voel ik me ‘stoerder’ dan een typisch meisje en hip hop sluit daar beter bij aan.”

Een deelname aan het WK betekent heel veel trainen, wat niet altijd makkelijk combineerbaar was met Lara’s studies. Maar dat maakte de overwinning in Portugal des te mooier. “Het was een geweldige ervaring en ook super spannend tot het einde. Ze riepen na de finale de teamnamen af van plaats 10 tot 1. Wanneer we hoorden dat we niet nummer twee waren, begonnen we allemaal te springen en huilen. Het volkslied kenden we niet dus dat hebben we geneuried”, lacht een trotse Lara.

Het blijft een competitie, maar de sfeer op het kampioenschap zat goed. “Elk team wil winnen, maar er heerste gezonde concurrentie”, geeft mama Sandra aan. “Iedereen deelt er natuurlijk dezelfde passie voor dans en Hip Hop, we supporterden dus ook voor elkaar met veel applaus na elke act.”

Om het harde werk en welverdiende titels te vieren, wordt binnenkort nog een groot feest georganiseerd! Maar dat is ook voor Lara voorlopig nog een verrassing hoe dat eruit zal zien. Ze weet wel dat ze graag terug naar het WK wil gaan, maar dan in de categorie junioren. Het volkslied zal tegen dan wel gekend zijn.

Advertentie

 

Leave a Reply