Skip to main content

Gedurende 99 dagen fietst Luc Apers 6.666  km rond de Noordzee om geld in te zamelen voor het ‘Water For All’-project  in het Ethiopische Akoba . Het goede doel is Atlas Copco’s wereldwijde vrijwilligersorganisatie die inzet op drinkbaar water en sanitair. “Als fervent fietser is dit de grootste uitdaging uit mijn leven. Ik bekijk het niet als een wedstrijd, maar als een avontuur”, glundert Luc trots.

Met veel enthousiasme vertelt Luc Apers hoe zijn passie voor het fietsen gegroeid is door zijn liefde voor het motorrijden. “Ik ben altijd een fervent motorrijder geweest en met mijn motor ben ik ook al door Europa gecruised. Omdat ik me op de fiets even vrij voel als op de motor heb ik me uiteindelijk aangesloten bij een fietsclub. Kort daarna kreeg ik de ‘Bike-Packer’-microbe te pakken.”

Grote droom
Na enkele proefstukken zoals de tocht naar en de beklimming van de Stelvio in Italië (1.436km), de Italiaanse Tuscany trail (597 km) en de ‘Green Divide’ in Nederland (308 km) begon het bij Luc te kriebelen om nog een stap verder te gaan. “Ik geraakte geïnspireerd door een VRT-reeks waarin Arnaut Hauben rond de Noordzee trok. Sommigen doen maar enkele stukjes van deze route, maar ik was onmiddellijk overtuigd dat ik dit in één keer wou doen. Het is een lange tocht door Frankrijk, het VK, Noorwegen, Zweden, Denemarken, Duitsland en Nederland.”

Advertentie

 

Luc is meestergast bij Atlas Copco Airpower in Wilrijk. Om van zijn droom werkelijkheid te kunnen maken, moest hij eerst toestemming krijgen van zijn werkgever. “Ik kreeg geen loopbaanonderbreking, maar via Water forAll, waarvoor er drinkbaar water naar Akoba wordt gebracht.”

Water for All
Water for All is de wereldwijde vrijwilligersorganisatie van Atlas Copco, opgericht door medewerkers in 1984 en vandaag aanwezig in meer dan 50 landen. De organisatie wil zoveel mogelijk mensen op een duurzame manier toegang verlenen tot drinkbaar water en sanitair.

Het zijn werknemers die het initiatief nemen om Water for All naar nieuwe landen te brengen, die vrijwillig de organisatie leiden, en het zijn zij die vrijwillig doneren aan Water for All, doorgaans via maandelijkse sponsoring. Voor elk bedrag dat een werknemer sponsort, schenkt Atlas Copco het dubbele bedrag aan Water for All. Met die gelden kan Water for All water- en sanitaire projecten opzetten.

Advertentie

Steun vanuit iedere hoek
Toch is het voor Luc ook belangrijk dat de tocht een avontuur blijft en geen wedstrijd tegen de tijd. “Ik wil niet ziek terugkomen. Je moet weten dat ik niet snel opgeef, maar als het niet meer gaat dan gaat het niet meer. Ik ben dan ook niet beschaamd om een stukje met de trein te reizen.”

Met veel dankbaarheid geeft Luc toe dat hij door de steun die hij van iedereen krijgt voldoende strijdkracht heeft om door te zetten. “Iemand van de fietsclub gaat regelmatig de tekstjes en videobeelden die ik doorstuur posten op een blog. Mensen kunnen mij ook volgen via Strava en Komoot om me aan te moedigen of een hart onder de riem te steken. Al zal ik mijn tocht niet steeds alleen rijden. Zo zijn er al twee mensen uit Engeland die hebben laten weten dat ze een stukje zullen meefietsen en zelfs ook iemand uit Denemarken.

Luc is ook lid van Warm Shower, een community die speciaal werd opgericht voor packers. “Via de app kan je controleren of er leden van de community in de buurt wonen dan kan je vragen of je bij hen mag blijven eten of overnachten. Het wordt dus een tocht vol nieuwe ontmoetingen.”

Alle hulp is welkom
Op zaterdag 9 april vertrekt Luc vanuit Rumst en als alles volgens plan verloopt, zal hij op 9 juli terug in België aankomen.

Wie wil, kan Luc per kilometer sponsoren of kan een tag kopen (€ 10) met jouw naam op die Luc met zich meeneemt rond de Noordzee.  Je kan ook een T-shirt (€ 29,90) of een wielerjersey (€ 85) kopen via Wolvenberg. Een deel van de opbrengst gaat naar ‘Water4Akoba’.

Wie liever een stuk meerijdt met Luc kan hem per fiets vergezellen. Kan je Luc onderweg helpen aan een overnachting? Ook die hulp is welkom. Neem contact op met luc.apers@atlascopco.com.

Foto: Danny Coen

Leave a Reply