Skip to main content

Wat begon als een bezoek aan een winkeltje in Nederland, is voor Bart Conaerts -ook gekend als Bart Boomerang – uitgegroeid tot een unieke hobby. Bart gooit namelijk met, jawel, boemerangs. En die maakt hij ook allemaal zelf. Mogelijks heb je hem zelf al aan het werk gezien in het Abdijpark of De Schorre. “Elke keer ik ga gooien, komen mensen naar me toe om uitleg te vragen. Ze hebben het nog nooit gezien en zijn verbaasd dat de boemerang telkens terugkomt”, vertelt Bart trots.

“40 jaar geleden ging ik met mijn vrouw op daguitstap naar Amsterdam. Daar kwamen we een klein winkeltje tegen dat alleen maar boemerangs verkocht en ik dacht: ‘Daar moet ik naar binnen’. Ik kocht er een boemerang, maar wanneer ik weer thuis was en hem testte, werkte deze niet. Ik wist niet wat er scheelde tot ik in een hoekje ‘LH’ zag staan, wat staat voor ‘linkshandig’. Linkshandigen kunnen namelijk niet met een rechtshandige boemerang gooien en omgekeerd.”

“Daarom heb ik destijds geprobeerd er zelf een paar te maken en ermee te gooien, maar dat was zonder succes. Ik ben er dan uiteindelijk mee gestopt. We kregen toen net kinderen en ik had er ook het geduld niet voor.”

Proces van lange adem

Meer dan twee decennia later pikte Bart de draad opnieuw op en ging hij weer aan de slag met boemerangs. “Ondertussen heb ik mezelf het gooien aangeleerd en heb ik ook zelfboemerangs leren maken. Dat is wel een proces van lange adem. Afhankelijk van het ontwerp van de boemerang ben ik daar toch acht tot tien uren mee bezig. Het kan ook tegenvallen en dan ben ik langer bezig met extra tijd te steken in de afwerking.”

“Al mijn boemerangs zijn gemaakt uit berkenmultiplex. Dat is het beste hout qua gewicht en is goed bewerkbaar. In de beginfase werk ik thuis aan de boemerang, maar daarna neem ik mijn materiaal mee naar de locatie waar ik kan gooien. Geen enkele boemerang werkt namelijk van de eerste keer. Afhankelijk van hoe hij vliegt, kan ik hem dan ter plekke afwerken. Het is puur op ondervinding want voor deze speciale vormen bestaan er geen formules.”

Toch zit het geheim van een goede boemerang hem in de aerodynamica, volgens Bart. “Meer bepaald in de afschuining. Hier wat minder, daar wat meer… daar let ik voornamelijk op. Ik zoek ook altijd naar de windpunten, de hoogste punten die het meeste in de wind komen. Die probeer ik te perfectioneren.”

Veel van Bart zijn creaties zijn heuse kunstwerken op zich, versierd met allerlei stickers en prachtige tekeningen. “Sommigen versier ik zelf, met poederinkt. Anderen, die met de tekeningen, zijn versierd door mijn collega. Hij is een echte kunstenaar op dat vlak.”

Techniek en veiligheid

Eens klaar, is het tijd om de boemerang te gooien. Waar het vooral op aankomt, is techniek. Je moet namelijk voldoende draaiing kunnen geven aan de boemerang. “Elke boemerang is verschillend en je moet hem altijd leren kennen, maar de techniek erachter blijft hetzelfde. Veel mensen maken dezelfde fout om hun polsen te draaien op het einde van hun worp. Hierdoor vliegt de boemerang recht omhoog de lucht in en komt die met een enorme snelheid terug naar beneden, en dat kan gevaarlijk zijn.”

“Daarom is het cruciaal om de veiligheid te bewaren bij het gooien. Bij te veel wind mag je niet gaan gooien want als de wind eronder komt, heb je geen controle meer over de vlucht. Uiteraard gooi je ook enkel op een open terrein met voldoende plaats. Als ik samen met anderen ga gooien, zeg ik bovendien altijd dat iedereen de vlucht van de boemerang moet volgen en dat er nooit twee tegelijk in de lucht mogen zijn. Zo vermijden we ongelukken.”

Advertentie

 

Een sport op zich

Wist je dat boemerang gooien een echte sport is en verschillende disciplines kent? Bijvoorbeeld de langste weg afleggen of de boemerang opvangen binnen een bepaalde cirkel op de grond. “In België heb ik echter nog geen boemerangclub gevonden, daardoor kan ik me dus ook niet meten tegen iemand anders.”

“Samenkomen om te gooien is ook geen evidentie. Je kan niet afspreken om morgen of bijvoorbeeld elke zaterdag te gaan gooien, omdat je niet kan weten hoe het weer zal zijn. Het weerbericht kan je hierbij wel helpen, maar het is toch elke dag zelf wat aanvoelen of het kan of niet.”

“Er was wel ooit eens een aannemer uit Gent die vijf boemerangs bij mij had gekocht. Hij begon te vertellen over een initiatie boemerang gooien die hij in Turkije had gevolgd. Die initiatie werd gegeven door een wereldkampioen in een bepaalde discipline. Ik ben met die man samen gaan gooien wanneer hij zijn boemerangs kwam ophalen en die stond perplex van hoe ver ze vlogen. Mij gaf dat toen wel wat voldoening, omdat ik zo ook een beetje wist waar ik stond.”

Blijft een hobby

Op de vraag of Bart de ambitie heeft om zelf een club op te richten, antwoordt hij het volgende: “Ik ben daar al op aangesproken, maar dat is momenteel niet aan mij besteed. Zelf heb ik heel lang in de jeugdbeweging gezeten, ook als volwassen begeleider, en die verantwoordelijkheid stopt nu ergens voor mij. Moest iemand dat wel op zich willen nemen, zou dat goed zijn natuurlijk.”

Ook wat betreft het verkopen van boemerangs blijft Bart heel nuchter en bescheiden. “Naast het gooien, verkoop ik mijn boemerangs op markten of via 2de hands. Die verkoop is vrij kleinschalig. Ik vraag niet heel veel en verdien er zelf ook zo goed als niks aan. Dat wil ik graag zo houden, want ik doe het puur als hobby omdat ik ze graag maak en er graag mee gooi. Voor mij is dat het allerbelangrijkste.”

Advertentie

Tekst: Kobe Nuyens

Leave a Reply