Skip to main content

“35 medewerkers delen de passie en fierheid voor dit domein”

Boechoutenaar Manuel Jaskowiak (37) is sinds kort de nieuwe, jonge directeur van het provinciaal recreatiedomein De Schorre in Boom. “Het domein heeft in alle fases van mijn leven al een rol gespeeld, vroeger als kind, en nu nog als vader. Het is dus voor een stuk thuiskomen”, zegt Manuel, die deels in Reet opgroeide. Wij zochten hem op tijdens een drukke decembermaand met de Superprestige veldrijden en Putteke Winter.

Voor velen ben je voorlopig een totaal onbekend gezicht hier in de regio. Maar de band is groter dan op het eerste zicht lijkt?

Manuel: “Dat klopt. Ik woon nu in Boechout, maar ik groeide deels in Reet op. Als kind kwam ik ook al naar De Schorre, later trok ik als tiener meerdere keren naar Mano Mundo en als vader van twee kindjes van 6 en 4 gingen we al meermaals de trollen of het blotevoetenpad opzoeken. Doorheen de jaren is het domein en de regio in het algemeen dus altijd een rode draad in mijn leven geweest. Neem daarbij dat ik de laatste elf jaar binnen de Stad Antwerpen actief was binnen de dienst sport en recreatie waarvan de laatste jaren als coördinator van de sportinfrastructuur die 56 locaties omvat en je weet dat sport, recreatie, vrije tijd en events altijd mijn ding zijn geweest. Als vrijwilliger was ik ook nog eens betrokken bij Hove Live en Sfinks Mixed waardoor ik ook de festivalmicrobe te pakken kreeg. En ik ben betrokken bij Studio PILI, het yogaproject van mijn vrouw dus gezondheid en beweging zijn heel belangrijk voor me. In De Schorre zie ik een combinatie van dit alles, inclusief veel inhoudelijkere en operationelere uitdagingen die ik in Antwerpen wel wat miste.”

Advertentie

U kan letterlijk ‘de juiste man op de juiste plaats’ genoemd worden dan. De Schorre is volgens ons het kroonjuweel van de provinciale domeinen in onze provincie?

Manuel: “Het zou wat raar zijn dat ik zoiets verkondig na amper zes weken. Ik zou de andere domeinen daar oneer mee aandoen, maar het is vast en zeker een fantastisch en uniek domein. Het straffe aan de vier provinciale domeinen in Antwerpen is dat ze elks hun thema of hun invalshoek hebben: het Zilvermeer en de Lilse Bergen mikken meer op verblijfstoerisme en gezinsrecreatie, De Nekker focust zich meer op het sportieve en De Schorre is sterk in het combineren van vrij toegankelijke dagrecreatie en events. Wat De Schorre verder uniek maakt, zijn de samenwerkingsverbanden met alle actieve partners in en rond het domein. De meer dan 1 miljoen bezoekers in 2021 tonen trouwens aan dat de nood aan provinciale recreatiedomeinen groot is en blijft.”

De Schorre biedt een mooi aanbod en een evenwicht in de evenementen voor een zeer ruime doelgroep en dat gespreid over een heel jaar. Ook dat is een uitdaging voor u?

Manuel: “Het behouden van de goede balans tussen een laagdrempelig, betaalbaar, publieksgericht en duurzaam aanbod versus de organisatie van de grotere unieke events, zoals Tomorrowland, is inderdaad een permanente uitdaging. Na de eerste edities is het domein als eventlocatie misschien wat ontploft. Dat evenwicht bewaken is voor mij als zogeheten ‘civil servant’ een prioriteit. Naast de bekendere events zetten we in De Schorre het hele jaar in op een breed aanbod via o.a. ons congrescentrum De Pitte, onze samenwerkingsverbanden met tal van lokale sportclubs alsook het aanbod voor onze dagrecreanten. Bij het opmaken van onze jaarplanning houden steeds rekening met de draagkracht van de buurt en het domein. Zo zetten we ook binnen onze evenementenkalender, naast de grote events, actief in op laagdrempelige events waarvan de overlast voor het domein en de burgers minimaal is. Veelal werken we dan samen met organisaties waarmee we de mensen uit de regio veel plezier en beleving willen bieden.”

Wie De Schorre zegt, moet het natuurlijk ook over Tomorrowland hebben?

Manuel: “Uiteraard. We moeten ook eerlijk zijn dat de investeringen van We Are One World (WAOW) een ongelooflijke meerwaarde zijn voor De Schorre en dat niet alleen in die twee weekends, maar een heel jaar lang. Vorige week stond hier iemand aan ons onthaal die op zoek was naar de Main Stage. Hij was ontgoocheld dat die er geen heel jaar lang stond (lacht). Wat de samenwerking met WAOW betreft, is die de afgelopen jaren vooral organisch gegroeid. Zowel de provincie, De Schorre als WAOW hebben de ambitie om toekomstgericht te blijven samenwerken om het domein nog mooier en toegankelijker te maken voor al haar gebruikers. In deze context werken we binnen De Schorre actief aan een langetermijnvisie voor het domein die ook gericht is op zij die na ons komen.”

Welke ambities heeft u voor uzelf in De Schorre uitgestippeld?

Manuel: “Ik heb hier een sterk team gevonden dat met heel veel passie dag in dag uit voor De Schorre werkt. Naast middelen en investeringen zijn het altijd de medewerkers die het verschil maken. Ik heb de voorbije weken met iedereen kennisgemaakt en vaak mee rondgetoerd, zelfs met de mensen die die vuilnisbakjes leeghalen. Hier werken 35 mensen en ze delen allemaal die fierheid over het domein. Dat opgeteld is een heleboel passie samen. Het is een zaligheid om hier terecht te komen. Ook De Schorre als voorbeeldfunctie inzake duurzaamheid en ecologisch en klimaatneutraal beheer maximaal zichtbaar maken, zie ik als een van de grote uitdagingen.”

Mensen die in De Schorre rondlopen zien constant zaken veranderen en/of aangelegd worden. Wat staat er in 2023 al op de planning?

Manuel: “Normaal gezien starten we aan een nieuw vlonderpad in het trollenbos. Er komt ook een nieuw kunstproject aan de ruïne en tot slot werken we actief aan een project voor een vernieuwde brasserie en speeltuin. Daarnaast zal, in samenwerking met WAOW, het nest aan overzijde van de deltaweide worden ingericht als urban sport area, gericht naar jongeren, urban sporters en de buurt.

Tot slot: wat is voor u het mooiste plekje van De Schorre?

Manuel: “Dat is een moeilijke. Ik deed onlangs mee met de Spartacus Run en ontdekte nog hoekjes en kantjes die ik niet kende, maar er is ergens in het noorden een soort plateau waar je een waanzinnig zicht hebt op de vijvers en de rest van het terrein. Dat is voorlopig mijn favoriete plekje, maar dat verandert geregeld (lacht): er zijn zoveel mooie plekjes hier.”

Advertentie

Leave a Reply