Het documentatiecentrum van de geschiedkundige studiegroep Ten Boome herbergt niet alleen geschiedkundige documenten, maar ook vele duizenden gedigitaliseerde foto’s, bidprentjes, enz. Als er maar een link met Boom is, zegt Marc Verlinden. Dit jaar verhuizen ze. Naar waar is nog niet geweten.
Een aantal Bomenaars heeft in 1989 de studiegroep boven de doopvont gehouden. “Ik ben pas een paar jaar later erbij gekomen. Schoorvoetend, want ik heb geen geschiedkundige opleiding. Ik vond al snel mijn draai, dankzij mijn inbreng over de mogelijkheden van archiveren via de computer en de opmaak van een eerste website”, vertelt vrijwilliger Marc Verlinden.
Sinds 2010 is hij voorzitter van deze studiegroep. “Een beetje van ‘moeten’. Niemand wou het overnemen en ik had het enorm spijtig gevonden moest dit allemaal zomaar verdwijnen. Eigenlijk ben ik nog altijd voorzitter ad interim”, zegt hij al lachend.
Huzarenstukjes zijn het digitaliseren van vele duizenden foto’s uit het fotoarchief van de gemeente Boom en de collectie doodsbrieven en bidprentjes, waarvan het oudste van eind 1700.

Van hobby tot passie
Wat oorspronkelijk als interesse begon, groeide uit tot zijn hobby. “Vandaag zeg ik dat het mijn passie voedt. Want elke dag ontdek je wel iets nieuws om verder uit te pluizen.”
Via de website kan je alles vinden. “Wil je bijvoorbeeld een archieffoto? Je zoekt die op, laat ons het nummer weten en je krijgt hem digitaal toegestuurd. Heel wat studenten maken gebruik van ons archief. De laagdrempeligheid is er zeker, maar het vinden van nieuwe medewerkers is moeilijker.”
Een van de laatste projecten was op het kerkhof het ere-park van de gemeente Boom archiveren. Alle personen kregen een QR-code, zodat je ter plaatse kan scannen en vervolgens het hele levensverhaal online kan lezen.
2200 volgers
Naast aanvragen allerlei, brengen mensen ook hun persoonlijke archieven. Zo kregen ze de briefwisseling in handen van Bomenaar Herman Jozef Peeters. Deze jongeman werd opgepakt als lid van de verzetsgroep ‘De Zwarte Hand’ en werd via de gevangenissen van Antwerpen en Vorst naar Duitsland gedeporteerd, waar hij overleed.
De facebookpagina van Ten Boome telt meer dan 2200 volgers. Elke eerste en derde zaterdag van de maand kan je tussen 10u en 13u een bezoekje brengen op de eerste verdieping van de pastorij in de Hoogstraat 28.
